Recepti z meliso

Če imate na zeliščnem vrtu meliso, verjetno veste, da se zelo hitro razraste. Morda ste kdaj pomislili, da bi meliso destilirali in izdelali eterično olje, kar pa ni najboljša ideja, glede na to, da za 1 liter eteričnega olja melise potrebujemo kar 5 do 7 ton melise. Melisa namreč vsebuje zgolj 0,01-0,02 % eteričnega olja in sodi med najdražja ter hkrati največkrat ponarejena eterična olja. V tem blogu sem zbrala nekaj receptov, kako uporabiti meliso.

V grški mitologiji je bila melisa izvor medu, s katerim se je hranil Zeus, ko ga je mati skrila pred očetom Kronosom. Čebele obožujejo meliso in med je zares božanskega okusa. Paracelzus je meliso poimenoval “eliksir življenja”. Venček iz melise naj bi ščitil pred čebeljimi piki.

Melisa (Melissa officinalis) je prijetnega okusa in se odlično meša z drugimi zelišči. Liste nabiramo pred cvetenjem in jih sušimo v senci. Čaj pomaga pri glavobolu, živčnosti, nespečnosti, depresijah in jezi. Melisa je odlična pri ženskih tegobah; pri PMS-u, boleči menstruaciji, nervozami med nosečnostjo.

P6300497

Melisin čaj

2 žlički listov prelijemo z 1/4 litra vrele vode in namakamo 10 minut. Popijemo 3 skodelice dnevno (recimo pri nespečnosti) in 1 skodelico po potrebi. Iz melise lahko pripravimo malo močnejši čaj, ki ga uporabimo kot preliv za lase, tonik za obraz in kopel.

Melisin tonik

4 žličke melise prelijemo s skodelico vrele vode. Ohladimo, nato 85 ml izvlečka precedimo skozi gazo in zmešamo z 15 ml alkohola (90 %). Alkohol deluje kot konzervans in tonik je uporaben približno 3 mesece. Če alkohola ne želite uporabiti, morate tonik hraniti v hladilniku in porabiti v roku 1 meseca.

Melisin sirup

2 litra melisinih listov operemo. Polovico prelijemo z 2 litroma vode in zavremo. Za 10 minut postavimo na stran, nato precedimo. Drugo polovico listov prelijemo s prevretkom, znova zavremo, postavimo na stran in precedimo. Zmešamo z 1 kg medu ali sladkorja. Shranimo v steklenicah in dobro zapremo. Dobili boste približno 3 litre okusnega in osvežilnega sirupa, ki mu po želji lahko dodate 2 žlici hidrolata sivke.

P7010502

Melisin kis

Nekaj vejic melise operemo in damo v steklenico. Prelijemo z rahlo segretim jabolčnim kisom. Zapremo in namakamo približno dva tedna. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo in shranimo v steklenicah.

Voda z okusom melise

2 vejici melise prelijte z litrom vode. Za dve uri postavite v hladilnik. Odlično z limoninim sokom, pomarančnim sokom, hidrolatom mete, sivke ali vrtnice.

Melisa v prahu

Posušeno zelišče stremo v možnarju. Uporabimo kot začimbo v kuhinji, odlična je v solatnih prelivih, potresemo ga lahko po zelenjavi in krompirju, dodamo jabolčnemu kompotu ali zavitku.

Viri in literatura:

Hirsch & Gruenberger: Die Kraueter in meinem Garten

Informacije v blogu ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Diagnozo in pravo individualno terapijo lahko določi le zdravnik/terapevt v osebnem razgovoru s pacientom. Informacije, ki so podane tukaj, vam lahko pomagajo, da se pripravite na pogovor z zdravnikom/terapevtom in mu podate dodatne predloge. Pri izbiri posameznega eteričnega olja in pred izdelavo mešanice si vedno preberite kontraindikacije in varnost uporabe le-tega v strokovni literaturi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja