Pregrešno dobra korenčkova marmelada

Pregrešno dobra? Korenčkova??? He he … Se strinjam, korenček ni posebej razburljiv. Vendarle – tale marmelada je dokaz, da lahko z malo domišljije in premišljeno kombinacijo začimb ter eteričnih olj ustvarimo prefinjene okuse, s katerimi bomo očarali vse po vrsti.

Korenje ne bi smelo manjkati v našem jedilniku, še posebej v zimskem času. Vsebuje veliko beta karotina, ki se v našem telesu pretvori v vitamin A. Je močan antioksidant, krepi imunski sistem in izboljšuje vid. Izjemnega pomena je tudi za našo kožo, saj deluje pomlajevalno, krepi nohte in lase ter izboljša tonus naše kože. Še vedno oklevate, da bi zagrizli vanj? Najbolje, da se lotite kuhanja marmelade …

DSC_0919

Potrebovali boste:
1 limono
1 pomarančo
1 jabolko
2 skodelici vode
2 skodelici nastrganega korenja
2 skodelici sladkorja
1 žličko cimeta
1/4 žličke muškatnega oreščka
1/4 žličke kardamoma
1/4 vaniljeve palčke
5 kapljic eteričnega olja mandarine ekološke pridelave

1. Sok limone in pomaranče iztisnemo ter narežemo nekaj trakov pomarančne in limonove lupinice. Dodamo vodo in zavremo.

2. Korenje operemo in nastrgamo, jabolko olupimo in narežemo na majhne koščke. Skupaj s sladkorjem in začimbami dodamo v vrelo vodo.

3. Kuhamo 30 do 45 minut in večkrat premešamo. Odstavimo z ognja in dodamo eterično olje. Dobro premešamo in vlijemo v sterilizirane steklene kozarce. Počakamo, da se marmelada ohladi, nato dobro zapremo.

DSC_0921

Ko sem sina vprašala, če bi pokusil mojo korenčkovo marmelado, je zdolgočaseno odvrnil: ¨Okeeej.¨ Pokusi in me ves začuden pogleda. ¨Mmmm …¨

Prvi kozarec smo zmazali za večerjo … Eterično olje mandarine, v kombinaciji z začimbami, je odlično opravilo svoje delo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja