Aromaterapija v nosečnosti: varna uporaba

Uporaba eteričnih olj v nosečnosti je kontorverzna tema, zato jo aromaterapevtska literatura obravnava s skrajno previdnostjo – nekateri avtorji uporabo eteričnih olj v tem obdobju celo odsvetujejo. Vendar – življenje v prijetnih vonjih je veliko lepše, zakaj si ne bi polepšali tudi enega najlepših obdobij življenja – nosečnosti?

Eterična olja uporabljam vsakodnevno že dobrih dvanajst let – od rojstva svojega prvega otroka. Takrat sem se z eteričnimi olji šele spoznavala in sem bila pri uporabi zelo previdna. Povsem drugače je potekala moja druga nosečnost; eterična olja so bila povsod, v izparilniku, v kopeli, masažnih oljih … Pri porodu sem se malodane kopala v njih …
Trenutno sem v zadnjem trimestru svoje tretje nosečnosti, ki je vsekakor zelo aromatična – vendar eterična olja uporabljam veliko bolj subtilno in z večjo mero previdnosti. Ob znanju in izkušnjah, ki sem jih pridobila v teh letih, sem izbiro eteričnih olj prepustila svojemu nosu – nosečnost je vendarle obdobje, ko smo ženske posebej povezane s samo seboj.
Voh med nosečnostjo se namreč izostri – v naših nosnicah, natančneje v olfaktornem epiteliju, se nahaja 3-5 milijonov senzoričnih receptorjev, ki se med nosečnostjo še pomnožijo. Na ta način nosečnice svoje mladičke zavarujemo pred škodljivimi snovmi –  dekleta na delavnicah pogosto povedo, da so se v naravno kozmetiko usmerile prav med nosečnostjo, ker jim je vsa sintetična kozmetika začela smrdeti.
Zakaj aromaterapija v nosečnosti?
Prijetni vonji blagodejno vplivajo na centralni živčni in hormonski sistem – v telesu se vzpostavi ravnovesje. Če je naša psiha v ravnovesju, bo tudi naše telo bolj zdravo. Masaže, kopeli in obloge, ki jih izvajamo med nosečnostjo, nas povežejo z otrokom. In če je mama med nosečnostjo sproščena in zadovoljna, bo zadovoljen tudi mali človeček v njej.
Hkrati lahko z eteričnimi olji ublažimo številne nosečniške tegobe kot so slabost, nespečnost, zatekanje nog, bolečine v križu, hemeroidi, strije, suha koža …
Katerih eteričnih olj se moramo med nosečnostjo izogibati?
Avtorji so pri pisanju o uporabi eteričnih olj v nosečnosti skrajno zadržani, problem tiči v pomanjkanju informacij – testiranj na nosečnicah se seveda ne izvaja, študije na živalih pa so pomanjkljive.
Nekateri popolnoma odsvetujejo uporabo eteričnih olj v prvem trimesečju in tudi sama bi se jim pridružila. Meni osebno je večina eteričnih olj v tem času strašansko smrdela (lahko si mislite, da sem bila zaradi tega precej nesrečna).
Vendarle ob branju strokovne literature  nisem zasledila nobenih poročil o tem, da bi ob varni uporabi eteričnih olj preko inhalacij, kopeli ali topične aplikacije prišlo do poškodbe zarodka ali celo splava. Naletela pa sem na številna poročila o poškodbah ali celo splavu, ko je mati oralno zaučila večjo količino toksičnih eteričnih olj (na primer kafre ali peteršilja), pogosto z namenom, da povzroči splav.
Absolutni NE med nosečnostjo in dojenjem so naslednja eterična olja (Vir: Tisserand, NAHA):
Janež seme ali zvezda (Pimpinella anisum), breza (Betula lenta), bazilika kt estragol (Ocimum basilicum), buchu, kafra (Cinnamomum camphora), ožepek (Hyssopus officinalis), Mentha pulegium, korenčkovo seme, skorja cimeta, sladki komarček, španska sivka (Lavandula stoechas), pravi pelin (Artemisia absinthium), navadni pelin (Artemisia vulgaris), pehtran (Artemisia dracunculus), mira, origano, peteršilj (seme, list) (Petroselinum sativum), ruj, žajbelj (Salvia officinalis), navadni vratič (Tanacetum vulgare), tuja (Thuja occidentalis), zelenka (Gaultheria procumbens).
Nekateri avtorji med problematična eterična olja štejejo tudi tista, ki delujejo kot emenagogi (spodbujajo menstruacijo); na primer muškatna kadulja, jasmin, poprova meta, vrtnica, rožmarin … Tisserand trdi, da za to ni nobenih dokazov, kot pravi Chrissie Wildwood, pa gre zgolj za “mit”.
Nemška babica Ingeborg Stadelmann, ki aromaterapijo že leta uporablja pri porodu, nosečnicam odsvetuje eterična olja, ki vsebujejo kafro (evkalipt, poprova meta). Prav tako naj bodo nosečnice previdne pri uporabi klinčkov, ingverja in cimeta. Opozarja, naj tiste z visokim pritiskom ne uporabljajo lavandina, rožmarina, ravintsare, ožepka in timijana timol. Nosečnice z nizkim pritiskom pa naj se izogibajo eteričnim oljem sivke, majarona, muškatne kadulje, ilang ilanga in narde.
Doziranje eteričnih olj
Med nosečnostjo se zaradi varnosti kot tudi občutljivosti nosov nosečnic uporabljajo nižje koncentracije kot sicer. Zelo pomembno je, da nosečnici mešanica prijetno diši, zato se pri izdelavi mešanic nikar ne omejimo zgolj na posamezne spojine in njihovo delovanje.

 izdelek koncentracija način uporabe
 mešanica za točkovni nanos 5 % večkrat dnevno nanesemo na pulzne točke
 negovalno olje za telo 0,1-1 % enkrat do dvakrat dnevno za nego telesa
 masažno olje za telo 1 % enkrat dnevno
 protibolečinsko olje 1-3 % večkrat dnevno, po potrebi, na določene dele telesa

Nekaj osnovnih napotkov za varno uporabo eteričnih olj med nosečnostjo
Da povzamemo:

  1. Nikoli ne uporabljajte toksičnih eteričnih olj.
  2. Eteričnih olj ne jemljite oralno in jih ne nanašajte neposredno na kožo.
  3. Če eteričnih olj pred nosečnostjo niste uporabljale, jih v svoje življenje vpeljite postopoma.
  4. Upoštevajte koncentracijo eteričnih olj.
  5. Uporabljajte samo najkvalitetnejša eterična olja, po možnosti ekološkega izvora.
  6. Ob upoštevanju varnosti zaupajte svojemu nosu in se prepustite intuiciji.

V naslednjem blogu si bomo pogledale, katera eterična olja so posebej primerna za nosečnice, nato pa se bomo lotile receptur. Ker se počasi pripravljam na porod, bom enega od blogov posebej posvetila uporabi eteričnih olj pri porodu. In ker vem, kaj me čaka, ko bo malo bitjece zunaj, bom skušala še pred porodom spisati (in izdelati) recepture za poporodno obdobje. 😉
Literatura:
Ingeborg Haelmann: Bewaehrte Aromamischungen
Salvatore Battaglia: The complete guide to aromatherapy
Tisserand/Young: Essential oil safety
Steflisch/Wolz/Buchbauer: Aromatherapie in Wissenschaft und Praxis

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja