Magnolija, ujeta v steklenički

Magnolija, drevo s prekrasnimi cvetovi in čudovitim vonjem, krasi marsikateri pomladni vrt. Večinoma jo poznamo kot okrasno drevo (in seveda – kot šolo za aromaterapijo 🙂 ), medtem ko le redki poznajo njene zdravilne učinke.

Zakaj sem izbrala ime Magnolija? Kot prvo, lepo zveni. Celo svojo hči sem hotela poimenovati Magnolija. Seveda me je pritegnilo tudi mogočno drevo z nežnimi, delikatnimi cvetovi. Magnolija simbolično predstavlja ženstvenost, lepoto in ljubezen do narave.

Magnolija sodi v družino Magnoliaceae in je dobila ime po francoskem botaniku Pierru Magnolu. Obstaja okoli 80 različnih vrst magnolije. Kitajski zeliščarji so že v 1. stoletju skorjo in cvetove magnolije uporabljali za zdravljenje, in sicer pri vnetjih dihal, za prebavne težave in pri slabosti. Rusi pa so jo uporabljali pri izpadanju las in za nego ran.

Magnolija je odlična pri zniževanju stresa in anksioznosti. Skorja vsebuje fitokemikaliji magnolol in honokiol, ki uravnavata raven kortizola (stresni hormon, ki ga izločajo nadledvične žleze). Ekstrakt cvetov in skorje magnolije je izjemno cenjen tudi v kozmetiki, saj blaži reakcije občutljive kože, preprečuje rdečico in izboljša elastničnost.

P5140356

Eterično olje magnolije (Magnolia alba) je odlična spodnja nota v parfumih s sladkim, cvetnim vonjem. V kombinaciji z vanilijo boste ustvarili vonj po medenem pomladnem šopku. V aromaterapiji se eterično olje uporablja za zmanjšanje stresa in anksioznosti, dodamo pa ga lahko tudi svojim kremam. Zaradi intenzivnega vonja priporočam doziranje 0,2-0,5 %.

Ker je eterično olje težko dosegljivo in drago, sem si letošnjo pomlad izdelala tinkturo magnolije. Cvetove operemo, jih narežemo, damo v stekleno posodo in prelijemo z alkoholom (70 %, še bolje, 96 %). Vsakih pet dni tinkturo precedimo, odstranimo cvetove in jih zamenjamo z novimi, svežimi. Postopek ponovimo trikrat, petkrat, po želji. Tinkturo shranimo v temnih stekleničkah.

P5200368

Uporabila jo bom kot osnovo za svoje botanične parfume, pa tudi v kremah (v kremah jo dodamo kot del vodne faze, in sicer 10 %).

Pomlad nam ponuja nešteto možnosti za izdelavo lastnih ekstraktov in tinktur. Zelo preprosto je – sprehodite se po travniku, naberite si šopek svojih najljubših rož in jih ujemite v steklenički!

2 misli na “Magnolija, ujeta v steklenički

  1. Marina pravi:

    Živijo!
    Žal mi je, da nisem prej videla tega prispevka, ko je okoli nas cvetelo toliko magnolij. Na misel pa mi je prišlo, ko sem se sprehajala mimo našega oboka iz cvetočega jasmina (ki se žal tudi že poslavlja), če bi lahko s temi cvetovi kaj naredila. Se jih lahko da v olj, ali alkohol, kot je opisano tukaj? Ali je kakšen drug postopek? So cvetovi jasmina prenežni za kaj takega? Hvala! Vse kar je na teh straneh mi je zelo všeč. Srečno!

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena Marina! Se opravičujem za zelo pozen odgovor – urejam blog in sem naletela na vaš komentar. Naslednjo sezono, ko bo cvetel jasmin, ga vsekakor namočite v alkoholu. Priporočam 96 % alkohol, cvetove pa lahko večkrat zamenjate in dodate sveže, saj boste tako ustvarili močnejši vonj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja