Čarajmo s praškom sandalovega lesa

Po štirih mesecih neprespanih noči je nosečniški sijaj moje kože že docela zbledel. Zato sem posegla po prašku sandalovega lesa, ki je od nekdaj ena mojih najljubših kozmetičnih sestavin.


Prašek pridobivamo iz drevesa santalovca, ki uspeva kot semiparazit. Drevo mora biti staro približno trideset let, preden iz njega pridobijo eterično olje.
Poznamo več vrst santalovca – beli (Santalum album) raste v Indiji, ozkolistni (Santalum spicatum) uspeva v Avstraliji, novokaledonski (Santalum austrocaledonicum) pa v Novi Kaledoniji. Najbolj cenjeno je eterično olje belega santalovca, ki pa je ogrožena vrsta, zato je cena tega eteričnega olja zelo visoka.
Prašek sandalovega lesa lahko uporabimo v kozmetiki, kot kadilo in v parfumeristiki.
UPORABA V KOZMETIKI

Prašek sandalovega lesa je izjemno priljubljena kozmetična sestavina indijskih žena. Kožo mehča, odpravlja nečistoče, ima hladilno delovanje in jo posvetli. Uporablja se za aknasto in mastno kožo, za zrelo kožo, za vneto in razdraženo kožo, pri ekcemih in psoriazi ter prekomernem potenju.
Maska za nečisto kožo
Potrebujemo:
1 žlico praška sandalovega lesa
1/2 žlice kurkume
2 -3 žlice hidrolata vrtnice/smilja/labdanuma
Prašek sandalovega lesa in kurkumo zmešamo, nato dodamo toliko hidrolata (po izbiri), da dobimo gladko pasto. Nanesemo na obraz in pustimo delovati 15 minut. Speremo in obraz navlažimo s hidrolatom. Koža je mehka, sijoča, prerojena!
SAMSUNG CSC
Blag piling za vsak dan
Potrebujemo:
4 žlice bele gline
1 žlico praška sandalovega lesa
1 žlico praška vrtničnih listov
Sestavine zmešamo in shranimo v posodici. Žlico pilinga zmešamo s hidrolatom in vmasiramo v obraz. Speremo in navlažimo s hidrolatom. Odličen začetek dneva!
SAMSUNG CSC
Maska za posvetlitev kože in pigmentacije
Potrebujemo:
2 žlici praška sandalovega lesa
1 žlico sveže stisnjenega limoninega soka
hidrolat vrtnice (po potrebi)
Prašek sandalovega lesa zmešamo z limoninim sokom in dodamo toliko hidrolata (po izbiri), da dobimo gladko pasto. Nanesemo na obraz in pustimo delovati 10 minut. Speremo in obraz navlažimo s hidrolatom.
UPORABA V PARFUMERISTIKI

Sandalov les ima topel, lesni, sladek, balzamičen, izjemno bogat in nekoliko pudrast vonj. Eterično olje je priljubljena spodnja nota v parfumih. Iz praška lahko izdelamo čudovito tinkturo, ki jo uporabimo samostojno kot parfum ali jo kombiniramo z eteričnimi olji. Moram priznati, da mi tako izdelana tinktura diši celo bolje od eteričnega olja samega!
Tinktura sandalovine
Potrebujemo:
1 del praška sandalovega lesa (1 g)
9 delov 96 % alkohola (9 g)
Prašek prelijemo z alkoholom, zapremo posodico in namakamo 3-5 dni. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo skozi kavni filter in shranimo v steklenički. Omamno dišeče!
SAMSUNG CSC
UPORABA KOT KADILO

Vonj sandalovega lesa prebuja čute, vzburja zaljubljence in prinaša čudovite sanje. V Indiji simbolizira življenjsko energijo in se uporablja v ajurvedski medicini za zdravljenje številnih bolezni, tako fizičnih kot psihičnih. Sandalov les kot kadilo ustvari harmonično atmosfero in nas vodi do notranjega miru, kar je posebej priporočljivo za ljudi, ki so pod stresom. Prašek sandalovega lesa lahko v kadilih kombiniramo s prav vsemi botaničnimi materiali.
Večerna meditacija
2 dela praška sandalovega lesa
1 del smole benzoina
Smolo benzoina zdrobimo v možnarju, zmešamo s sandalovim lesom in uporabimo kot kadilo (ščepec damo na razžareno oglje). Mešanica ima topel vonj, ki pomirja in harmonizira ter vodi v notranjost duše.
Skrivnostni vrt
2 dela smole kadilne bosvelije
2 dela praška sandalovega lesa
1 del praška cimeta
vrtnični cvetovi
Smolo bosvelije zdrobimo v možnarju in zmešamo s sandalovim lesom in cimetom. Dodamo nekaj posušenih vrtničnih listov. Vonj te mešanice vas bo zvabil v skrivnostni vrt, v katerem se boste globoko sprostili, se odprli kreativnosti in romantiki.
S praškom sandalovega lesa bomo čarali tudi na naših delavnicah! Seveda lahko prašek dobite v naši spletni trgovini.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja