Popestrite jedilnik z zeliščno soljo!

Obisk piranskih solin me je navdihnil k izdelavi zeliščne soli. Tam sem namreč – ob vstopu v soline – kupila vrečo (5 kg) grobo mlete neprečiščene piranske soli!Z zeliščno soljo boste popestrili svojo kuho in se izognili uporabi jušnih kock. So odlično darilo, ki bo razveselilo prav vsakogar! Zeliščno sol lahko pripravimo iz svežih ali posušenih zelišč, lahko jo kombiniramo s sezamovimi semeni, začimbami ali eteričnimi olji. Za vas sem pripravila nekaj aromatičnih solnih mešanic.

DSC_1189

PROVANSALSKA SOL S POSUŠENIMI ZELIŠČI

Če imate na zalogi posušena zelišča prejšnje sezone, jih lahko porabite v zeliščni soli. V poštev pridejo naslednja zelišča: rožmarin, žajbelj, timijan, bazilika, peteršilj, šetraj, materina dušica, dobra misel, majaron, origano. Seveda jih lahko tudi kupite, vendar naj bodo ekološke pridelave. Količina in kombinacija je povsem odvisna od vas. Moja mešanica gre nekako takole:

1 skodelica morske soli
4 žlice rožmarina
2 žlici žajblja
3 žlice bazilike
2 žlici timijana
1 žlička sivkinih cvetov
1 žlička posušene nastrgane limonine lupinice (eko limone)
ščepec ognjičevih cvetov
2 kapljici eteričnega olja limone (po želji)

Vsa zelišča in cvetove zmeljemo ali pretlačimo v možnarju. Stresemo v sol, premešamo in dodamo eterična olja. Shranimo v steklenih kozarčkih.

DSC_1197

SOL IZ SVEŽIH ZELIŠČ

1 skodelica soli
1 skodelica mešanice zelišč
2 stroka česna

Zelišča drobno sesekljamo ali zmeljemo. Česen razpolovimo in odstranimo kalček. Zmešamo s soljo in za 40 do 50 minut postavimo v pečico, segreto na 90 C. Druga možnost je, da zeliščno sol nekaj dni sušimo ob oknu. Shranimo v steklenih kozarčkih.

DSC_1200

GOMASHIO

Gomashio je kombinacija sezamovih semen in soli, ki ji prav tako lahko dodamo zelišča ali celo alge. Gomashio je odličnega okusa, prav tako odličen je za vaše zdravje: uravnava prebavo, dviga energijo, uravnava pH v telesu, pomaga pri sladkorni bolezni etc. Prav tako boste s to soljo zmanjšali vnos natrija v svoje telo. Za pomladni čas sem izbrala dodatek koprive, ki pospešuje odvajanje urina in čisti telo, ter alge klorela, ki spodbujajo razstrupljanje. Tradicionalni japonski recept vsebuje 15 delov sezama in 1 del soli, vendar lahko razmerje prilagodimo svojemu okusu.

1/4 skodelice sezamovih semen (priporočam črni sezam)
1 žlička posušenih zmletih kopriv
1/2 žličke morske soli
1 žlička alg klorela

Sol pražimo v ponvi na majhnem ognju, da se nekoliko obarva. Postavimo na stran. V isti ponvi na majhnem ognju pražimo sezamova semena. Ves čas mešamo. Umaknemo z ognja, zmešamo s soljo in po želji dodamo koprive in alge. Potresemo po solati, rižu, zelenjavnih jedeh, testeninah.

Namig: če želite iz mešanice sezamovih semen in soli ustvariti pravo gurmansko doživetje, ji dodajte žličko posušene nastrgane mandarinine lupinice, žličko črnega popra in pol žličke čilija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja