Praznični recept: Naravne dišeče palčke

A veš, česa zares ne prenesem? Umetnih vonjev, posebej v prostorih. Ampak povsod so – v hotelih, trgovinah, stanovanjih … Trenutno sem na izobraževanju v Gradcu in najela sem stanovanje. Prva stvar, ki sem jo zaznala, ko sem vstopila, je bil osladen sadni vonj. Odložila sem kovček in raziskala, od kod prihaja. Odkrila sem eno od tistih “dišečih” stekleničk, ki se vključijo v vtičnico …

Na srečo imam vedno s seboj svoja eterična olja; tokrat sem po stanovanju razpršila božično razpršilo, ki sem ga izdelala za darila. Takoj sem se počutila bolje.

V prejšnjem blogu sem razkrila nekaj receptov za mešanice, ki jih lahko uporabimo v difuzorju. Danes pa si poglejmo, kako lahko izdelamo difuzor s palčkami.

Vonj dišečih palčk je zelo nežen, zato ti priporočam, da ga uporabiš v manjših prostorih, na primer v kabinetu ali v kopalnici.

Kaj potrebuješ?

  • Stekleničko: uporabiš lahko stekleničke od rastlinskih olj, vazice ali drugo embalažo.
  • Ratanove palčke.
  • Bazo: rastlinsko olje ali alkohol 96 %-vol. ali kombinacijo obeh.
  • Eterična olja: za obstojnejši vonj uporabi tudi spodnje note (vetiver, pačuli, benzoin, kopaiva), dobro se obnesejo tudi vonji, ki so intenzivni (limonina trava, ilang ilang, poprova meta, zelena meta).

Količina izdelane mešanice bo odvisna od velikosti embalaže – embalažo lahko napolniš do polovice. V tem receptu je količina 20 g, koncentracija eteričnih olj je 10 %. Gre za precej visoko koncentracijo, vendar so se nižje izkazale za precej blage.

Sestavine

5 do 8 ratanovih palčk
14 g rastlinskega olja
4 ml alkohola (96 %-vol.)
10 kapljic kopaive
10 kapljic benzoina
5 kapljic ingverja
10 kapljic sladke pomaranče
20 kapljic limone
5 kapljic skorje cimeta

Navodila za izdelavo

1. Rastlinskemu olju dodaj eterična olja in premešaj.
2. Dodaj alkohol.
3. Vlij v stekleničko in jo zapri. Dobro premešaj, nato vanjo postavi palčke.
4. Čez nekaj ur palčke obrni in ponovi tekom dneva.
5. V naslednjih dneh palčke obrni vsakih nekaj dni.

Če boš izdelek podarila, zapri stekleničko in zraven priloži palčke. 😉

Kopaiva

Eterično olje kopaive je zame pravo odkritje! Imam ga sicer že več kot pet let, vendar se mi takrat ni zdelo nič posebnega. Ko sem pred časom raziskovala vonje smole, mi je znova prišlo pod nos. Preizkusila sem ga v različnih mešanicah – s citrusi, začimbnicami, iglavci in s cvetovi – čudovito se poveže z vsemi. Je spodnja nota, dober fiksativ, vendar ne prevlada. Vonj je sladek, balzamičen, lesni, citrusni, svež in spominja na borovce.

Eterično olje pridobivajo iz smole drevesa, ki raste v Braziliji. Sodi med naučinkovitejša eterična olja s protivnetnim delovanjem in je odlična alternativa eteričnega olja kadilne bosvelije.

Polepšaj praznike sebi in drugim z vonji narave! Če le utegneš se nam pridruži na božičnem sejmu in v aroma ustvarjalnici, kjer lahko izdelaš različna dišeča darila!

Ratanove palčke in eterična olja lahko kupiš v spletni trgovini. Ob nakupu nad 20 € prejmeš še ekskluzivno božično razpršilo, ob nakupu nad 50 € pa poleg razpršila tudi luksuzni izvleček šipkovih plodov!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja