Dobri stari ognjič: macerat, CO2 in mazilo

Si se morda to poletje podala na avanturistično potovanje v daljne dežele in ob prihodu domov (znova) ugotovila, da je doma najlepše? Jaz sem to poletje spoznavala nenavadne, eksotične aromatične ekstrakte in eterična olja. A ko sem na domačem vrtu povonjala “dobri stari” ognjič, se mi je potrdilo, da najlepše rastline rastejo prav okoli nas.

Ognjič (Calendula officinalis)

Rimljani so ognjič zasadili v svoje vrtove, saj so verjeli, da prinaša srečo in radost. Srednjeveški menihi so ognjič svetovali pri težavah s prebavo, boleznih ledvic in za pike insektov. Azteki so ognjič uporabljali v rituali, majevski menihi pa so pred obredi umili roke v čaju iz listov in cvetov ognjiča.

Ognjič je eno- ali dvo-letnica z rumenimi ali oranžnimi cvetovi. Sodi v družino nebinovk (prava kamilica, navadna marjetica, navadni vratič). Cveti od junija do oktobra. Cvet vsebuje polisaharide, karotenoide, flavonoide, saponine in eterično olje.

Delovanje in uporaba

Izvlečki ognjiča delujejo protivnetno in epitelizirajoče (pospešijo celjenje ran, in sicer tako, da celi granulacijsko oziroma prekinjeno tkivo). Prav tako deluje antioksidativno, protimikrobno in pomirjujoče.

Izvlečke uporabimo pri vnetjih, ekcemih, aknah, pleničnih izpuščajih, ranah, za suho, razpokano ali razdraženo kožo, za nego po sončenju in za nego občutljive otroške kože. Dobro se obnese tudi pri mastitisu, za blaženje modric in pikov.

Različni tipi izvlečkov

Najbolj znan je seveda ognjičev macerat oziroma oljni izvleček ognjiča, manj znana pa sta tinktura (alkoholni izvleček) in CO2 izvleček ognjiča.

CO2 izvlečke pridobivamo po novejšem postopku pridobivanja izvlečkov s hiperkritičnim ogljikovim dioksidom. Izvlečki, pridobljeni na ta način, so čedalje bolj priljubljeni, tako v aromaterapiji, kozmetiki in parfumeristiki – njihova terapevtska učinkovitost je višja, vonj je bolj podoben rastlini sami, obenem pa porabimo manj materiala. CO2 izvleček ognjičah uporabimo v koncentracijah od 0,1 do največ 2,5 %.

Izvleček CO2 ognjiča je v delno trdnem stanju. Če ga dodajamo emulzijam ali rastlinskim oljem, ga je potrebno pred uporabo nekoliko segreti. Zares lepo diši in je čudovito oranžne barve. CO2 izvleček lahko uporabimo namesto macerata ognjiča – osebno pa imam najraje kombinacijo obeh.

Kako izdelamo macerat ognjiča?

Na spletu in v različnih zeliščarskih knjigah boš našla ogromno navodil za izdelavo maceratov, vendar so si med seboj precej nasprotujoča. Tako pogosto prejemam vprašanja: ali namakamo sveže ali posušene cvetove, ali namakamo cel cvet ali samo cvetne lističe, kako dolgo namakamo, ali macerat postavimo na sonce …

Poglejmo si postopek izdelave macerata ognjiča.

  1. Uporabimo lahko tako sveže kot posušene cvetove. Če uporabimo sveže cvetove, moramo rastlino najprej očistiti. Uporabimo lahko cel cvet ali samo cvetne lističe; tudi cvetišče vsebuje nekatere učinkovine, vendar je pri namakanju celih cvetov več možnosti, da v maceratu pride do nastanka plesni.
  2. Rastlinski material narežemo, damo v steklen kozarec in prelijemo z rastlinskim oljem. Tradicionalno se uporablja olivno olje, vendar lahko uporabimo tudi sončnično olje, mandljevo olje ali jojobo. Priporočam, da rastlinskemu olju dodaš vitamin E ali CO2 izvleček rožmarina, ki prepreči oksidacijo olja.
  3. V kozarec nalijemo toliko olja, da je rastlinski material popolnoma prekrit z oljem. Priporočam, da rastlinski material stehtate, prav tako pa tudi količino uporabljenega topila in informacijo zabeležite za nadaljno referenco. Sama največkrat izdelujem izvlečke v razmeruju 1:5 ali 1:10 (rastlinski material:topilo).
  4. Namakamo 10 do 14 dni, na sobni temperaturi. Macerata ne postavljaj na sonce, saj se s tem pospeši oksidacija rastlinskih olj. Izjema je šentjanževka, vendar to ne pomeni, da jo “cmarimo” na poletnem soncu!
  5. Pomembno je, da macerat večkrat dnevno pretresemo, saj se na ta način učinkovine iz rastline izlužijo v topilo.
  6. Precedimo skozi gazo in rahlo iztisnemo olje, pri čemer pazimo, da v olju ni ostankov rastline.
  7. Shranimo v temni steklenički in etiketiramo.
  8. Na etiketo napišemo ime rastline, rastlinsko olje in datum izdelave.

Kako izdelamo ognjičevo mazilo?

Ker sem želela ustvariti barvo mazila, ki bo prav takšna je barva cvetov ognjiča, sem v mazilu uporabila olje šentjanževke in olje rakitovca, h odtenku pa je prispeval tudi CO2 ognjiča.

Če želiš, lahko mazilu dodaš eterična olja; priporočam eterična olja s protivnetnim in regenerativnim delovanjem, ki bodo delovala sinergistično z ognjičem.

Potrebujemo:

70 g ognjičevega olja
14 g šentjanževega olja
8 g čebeljega voska 
5 g karitejevega masla
2 g olja rakitovca
0,3 g CO2 izvlečka rožmarina
0,3 g CO2 izvlečka ognjiča
0,4 g eteričnih olj (dobra izbira: prava sivka, smilj, prava kamilica, rimska kamilica, rman)

Izdelava:

1. Ognjičev macerat, čebelji vosek in karitejevo maslo stehtamo v čaši. Če želiš izdelati vegansko mazilo, namesto čebeljega voska uporabi vosek voščene mirte.

2. Segrevamo v vodni kopeli, da se vse sestavine raztopijo.

3. Umaknemo iz posode in mešamo, da se mazilo nekoliko ohladi.

4. Dodamo izvleček rakitovca, CO2 ognjiča in eterična olja.

4. Vlijemo v razkuženo posodico in etiketiramo.

Ognjičevo mazilo lahko uporabimo tudi za otroke. Je prva pomoč v poletnih dneh, pri odrgninah, pikih, modricah in opeklinah.

Si letos že izdelovala macerate in tinkture? Katere si izdelala?

2 misli na “Dobri stari ognjič: macerat, CO2 in mazilo

  1. Ida Marija Waldis Borisek pravi:

    Lepo pozdravljena. Zahvaljujem se vam za vse lepo opisano in recepte ter vašp ponudbo. Se priporpčam Lep pozdrav. Ida Marija Waldis Borisek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja