“Od ideje do izdelka”: 1. simpozij naravne in ekološke kozmetike

Nisem vedela, ali sanjam ali je to vendar res mogoče …” mi je po simpoziju pisala ena od udeleženk. Glede na odzive, ki sem jih prejela od udeležencev, predavateljev in razstavljalcev, lahko rečem, da je simpozij presegel pričakovanja vseh nas in naravno kozmetiko v Sloveniji pomaknil kar nekaj stopničk više.

Udeležba je bila fenomenalna, bilo nas je več kot osemdeset in simpozij je bil nekaj dni pred dogodkom popolnoma razprodan. Priznam, da takšnega odziva nisem pričakovala! Večino udeležencev sem že poznala z delavnic, veliko pa je bilo novih obrazov. Rodila so se nova poznanstva in sodelovanja, informacije so krožile s svetlobno hitrostjo in v zraku se je čutilo navdušenje, energija!

Zakaj simpozij?

Ideja za tovrstno srečanje se mi je porodila pred kakšnimi tremi leti, ko sem razmišljala, kako bi nadgradila Tečaj formulacije naravne kozmetike. Ob koncu 2018 sem se odločila, da v letu 2019 uresničim čim več svojih idej, in simpozij je bil prva na seznamu.

To je bila moja prva izkušnja z organizacijo dogodka. Bila sem na številnih konferencah in točno sem vedela, kaj mi je bilo všeč in kaj me je zmotilo. Vse to sem zapisala na list in zapisano vključila v ogranizacijo dogodka. Ne, ni bilo lahko – organizacija dogodkov je velika odgovornost in priznam, bila sem močno pod stresom (že dva tedna pred dogodkom). 😉

Več kot samo predavanja

Da bodo predavanja odlična, je bilo samoumevno. Naši predavatelji so najboljši strokovnjaki na svojem področju – menim, da v Sloveniji premalo cenimo naše strokovnjake in mislimo, da so v tujini boljši. Vendar glede na lastne izkušnje z obiska konferenc v tujini zagotavljam, da imamo pri nas visoko raven znanja, tudi na področju kozmetike in aromaterapije.

Prijetna popestritev simpozija so bili vsekakor naši razstavljalci, s katerimi so udeleženci sproščeno pokramljali in dobili zelo specifične informacije glede embalaže, registracije izdelkov, pridobitve certifikatov … Veliko navdušenje so požele darilne vrečke, ki so bile bogato založene, in nagrade na srečelovu, ki jih kar ni zmanjkalo …

Udeležencem sem privoščila dovolj pavz za kavo in čaj ter kosilo. Namreč, meni so bile na konferencah vedno najbolj všeč pavze. ;))) Odločitev je bila prava, saj je bil simpozij poleg izobraževanja namenjen druženju, mreženju in spoznavanju isto mislečih ljudi.

Jutranji sprejem in pozdrav

Sprejem in registracija udeležencev. Katja, Nataša in Lidija so poskrbele, da je vse gladko teklo! Darilca so bila naravna, dišeča in razveseljujoča!

Jasno, naš simpozij je bil odišavljen! Prav tako programski list, ki je bil prava paša za oči in nos!

Jutranji pozdrav. Jap, imela sem cmok v grlu … malo zaradi treme, malo pa zato, ker sem bila izjemno ganjena, ko sem vas videla v tako velikem številu …

Predavatelji

Zahteve kozmetične zakonodaje je jasno, preprosto in razumljivo podala dr. Anja Menard Srpčič z Urada RS za kemikalije. Kar nekaj novosti smo izvedeli, med drugim, da se kozmetični izdelki ne bodo smeli več oglaševati z oznako “brez parabenov”.

Na predavanju dr. Mirjam Gosenca Matjaž s Fakultete za farmacijo smo dobili koristne napotke o tem, kako se izognemo vnosu mikroorganizmov v izdelek med samim procesom proizvodnje in kako izdelek pravilno konzerviramo ter shranjujemo.

Mag. Tina Pogačnik z Visoke šole za storitve VIST je predstavila kočljivo temo zavajanja kupcev o učinkih kozmetičnih izdelkov. Izvedeli smo, kaj smemo napisati na kozmetični izdelek in katera testiranja moramo opraviti, da te trditve upravičimo.

Zavajanje potrošnikov na področju naravne kozmetike je visoko, zato je zanimanje za certificirane naravne in ekološke izdelke čedalje večje. Marina Koren Dvoršak je predstavila, kako lahko pridobimo certifikat za naravno in ekološko kozmetiko, ki ga podeljuje Inštitut za kontrolo in certifikatijo IKC UM.

Eden od vrhuncev simpozija je bila gotovo Ninina prezentacija! Dr. Nina Kočevar Glavač s Fakultete za farmacijo je premierno predstavila novi slovenski certifikat za naravno in ekološko kozmetiko CosmEthically ACTIVE. Gre za prvi certifikat v svetu, ki poleg vsebnosti naravnih in ekoloških sestavin preverja tudi uspešnost formulacije, predvsem z vidika aktivnih učinkovin. Certifikat je inovacija svetovnih razsežnosti in ponosni smo, da se je rodil v Sloveniji!

Še ena inovacija, ki je presegla meje Slovenije, je aplikacija Dropsmith, ki jo je zasnovala aromaterapevtka Melani Kovač iz Aromainštituta. Melani je na simpoziju s pomočjo praktičnih primerov pokazala, kako uporabimo Dropsmith pri kreiranju učinkovitih, varnih in dišečih kombinacij eteričnih olj. (Udeleženci, ne pozabite pokukati v Dropsmith!)

Med našim občinstvom je bilo kar nekaj destilerjev in ljubiteljev hidrolatov, ki so posebej pozorno spremljali predavanje dr. Petre Ratajc. Petra je znova dokazala, da zna specifične in strokovne teme predstaviti na preprost in razumljiv način. Tokrat je razblinila kar nekaj mitov o hidrolatih – o tem, kaj sploh so, kaj vsebujejo in kako jih lahko uporabimo.

Silva Vovk Kete, grafična obilkovalka, ki že trideset let kreira logotipe, embalažo in celostno podobo za podjetja, je predstavila štiri korake do uspešne brand zgodbe in celostne podobe podjetja. Silva je publiko naravnost očarala z neverjetno energijo, jasnostjo in prodornostjo.

V trgovinah najdemo na stotine kozmetičnih izdelkov, ali res potrebujemo še eno kremo za obraz, še en parfum? Evgen Gec je v svojem prepričljivem nastopu pokazal, kaj moramo narediti, da bodo kupci “nori” na naše izdelke! Še eno predavanje, ki bi ga lahko poslušala v nedogled!

Tudi sama sem si podelila mesto za predavanje, v katerem sem na kratko povzela svoja opažanja o trendih v naravni kozmetiki, ki sem jih zabeležila na svojih potovanjih in ob obisku sejmov ter konferenc.

Okrogla miza

Okrogla miza je potekala v nadvse sproščenem vzdušju! Kreatorji uspešnih slovenskih blagovnih znamk so z nami nesebično delili svoje izkušnje in nasvete. Kramljali smo z Jano Bergant s posestva Histria Botanica, z Juretom in Vanjo Rainer, ustanoviteljema prodorne znamke 4kidsandus ter Martino Drašler, predstavnico svetovno uveljavljene znamke naravne kozmetike Essentiq. To je bila družba, s katero bi se lahko pogovarjala pozno v noč!

Kviz in srečelov

Za konec smo kakih dvajset srečnežev razveselili z izvrstnimi nagradami! Pogoj za sodelovanje je bil pravilno rešen kviz o slovenskih medovitih in aromatičnih rastlinah, ki se med drugim uporabljajo v kozmetiki. Moj spodbuda je bila, da to pomlad vsakdo zaseje vsaj eno seme medovite rastline!

Občinstvo

Udeleženci ste bili enkratni! Ne samo, da ste z zanimanjem in vso pozornostjo prisluhnili predavanja – vaša energija, navdušenje in sodelovanje so bili ključnega pomena za ta simpozij! Hvala!


Simpozij je dokaz, da je v Sloveniji možno uresničevati ideje. Da znamo med seboj lepo sodelovati. Da imamo strokovnjake, ki se s svojim znanjem zlahka postavijo ob bok največjim svetovnih strokovnjakom.

Ne vidim razloga, zakaj ne bi Slovenija postala med vodilnimi v Evropi na področju naravne in ekološke kozmetike!

Se vidimo prihodnje leto, v še večjem številu! Do takrat pa – sanjaj velike sanje!

Zahvale

Posebej bi se zahvalila Nini Kočevar Glavač za dober brainstorming, Jani Bergant, Petri Ratajc in Melani Kovač pa za vso podporo, namige in nasvete.
Hvala Katji, Nataši, Lidiji in Mateji za pomoč na simpoziju.
Hvala vsem, ki ste prispevali darila za našo darilno vrečko in za srečelov: Histria Botanica, A&D, Kmetija Vrhivšek, Posestvo Sončni raj, Amon & Anis, Essentiq, Masažni studio Naravni Element, Treecelet, Milnica, 4kidsandus, Lesteticomb, Kupala.
Hvala razstavljalcem: A&D, Filuma svetovanje, Inštitut Kon-cert, Histria Botanica.
Hvala še enkrat enkratnim predavateljem in idealni publiki!

Odzivi udeležencev

Čeprav sem popolna začetnica na področju naravne kozmetike, pa vendar z veliko željo po pridelavi eteričnih olj in hidrolatov, sem danes na simpoziju, ki si ga organizirala pridobila res veliko uporabnih informacij. Vsekakor je simpozij predstavil izredno zanimive vsebine, pri čemer si izbrala odlične predavatelje! Vse ČESTITKE, da je tvoja IDEJA s pravim “revolucionarnim” duhom, danes predstavila IZDELEK – simpozij, ki verjamem da ti bo dal navdih za izvedbo nadaljnjih!

Najprej se vam izkreno zahvaljujem za včerajšnji dan. Dal mi je res ogromno; predvsem je bil dan poln informacij in zame nepozaben, ker sem ponovno našla upanje, “zagon”. Kar nisem vedela ali sanjam ali je to vendar res mogoče. Skratka … čudovito. Hvala celotnemu timu odličnih predavateljev.

Simpozij je bil se ena potrditev, da volja in ljubezen zmore absolutno. Bilo je prekrasno in sem v zelji, da cakam tudi drugi simpozij.

Izjemna pohvala za organizacijo simpozija, imeli smo se super. Vse je bilo odlično organizirano, celotno vzdušnje vseh udeležencev pa je bilo fenomenalno.
Menim, da je simpozij presegel vsa pričakovanja, tako naša, kot verjetno tudi tvoja, kot organizatorki. Že sedaj se veselim prihodnjega simpozija, v kolikor že zbiraš kakšne “early bird” prijave, me lahko šteješ zraven 🙂

Na dogodku je bilo odlično od začetka do konca. Od organizacije, pa predavanja, koncept dogodka, stojnice, okrogla miza, vse skupaj se je povezalo v lepo celoto. Vse skupaj je povezala se pozitivna energija med vsemi navzočimi, ki smo bili zeljni novega znanja, ki smo ga nato prejeli.

Celoten simpozij je bil odlično zastavljen, najbolj pa mi je bilo všeč spoznavanje predavateljev in razstavljalcev v živo ter izmenjava izkušenj med udeleženci (odmori za kave). 🙂

Res je bilo super in organizacija in samo vzdušje, prav energetsko. 🙂 Jaz sem uživala in ta energija me je objemala še par dni potem. 😉

Rada bi se ti zahvalila za odlično organiziran in  izpeljan simpozij. Nad predavanji sem bila navdušena, posebej nad tem, kako znajo strokovnjaki s svojega področja približat temo, da je razumljiva in dojemljiva vsem. Vsa predavanja so bila odlična, dobljeno znanje neprecenljivo. Okrogla miza, iskrenost težav na njihovi poti in izkušnje,pa enkratna! Skratka, simpozij, ki navduši in daje polet!
Iz srca sem hvaležna za povabilo na Simpozij, bilo je super, odlični predavatelji, enostavno in razumljivo predstavljene vsebine, prijetno vzdušje in sproščeno druženje. Zelo sem vesela, da sem bila del tega čudovitega dogodka. Upam, da boš to še kdaj ponovila. Sem pridobila veliko koristnih informacij in spoznala enkratne ljudi in seveda tebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja