Pripomočki v tvojem domačem kozmetičnem laboratoriju

Če izdeluješ svojo kozmetiko, je tvoj laboratorij po vsej verjetnosti kuhinja. Za izdelavo preprostejših izdelkov si lahko pomagaš s kuhinjskimi pripomočki – če pa želiš svojo linijo doma pripravljene kozmetike nadgraditi z emulzijami ali šamponi, boš morala investirati v nekaj opreme.

Za svoj domači laboratorij ne potrebuješ dragih laboratorijskih pripomočkov. Pomembno je, da so pripomočki, ki jih uporabljaš za izdelavo kozmetike, ločeni od ostalih kuhinjskih pripomočkov, da je prostor čist in oprema razkužena. Poglejmo si, katere pripomočke boš potrebovala za uspešno izdelavo svojih kozmetičnih izdelkov.

Laboratorijske čaše

Za izdelavo gelov, emulzij in raztopin boš potrebovala ognjevarne steklene čaše. Čaše so različno visoke (nizke, visoke) in različnih volumnov (največkrat od 50 ml do 400 ml). Sama največ uporabljam 250 ml čaše, ki so primerne za izdelavo 100 gramov izdelka. Priporočam, da si si kupiš čaše različnih velikosti in da jih imaš na voljo čim več.

Steklena palčka in žlička iz nerjavnega stekla

Steklene palčke uporabimo za mešanje kemikalij, tekočin in emulzij. Žlička, ki ima na eni strani lopatico, je nepogrešljiva za delo s sestavinami v prahu – ksantan gumi, hialuronska kislina, mike in oksidi – posebej, kadar moramo odmeriti majhno količino. Doziranje je s tovrtstnimi žličkami bistveno lažje.

Tehtnica

Za kozmetično uporabo ne zadošča kuhinjska tehtnica, saj je pri tehtanju kozmetičnih sestavin potrebna natančnost. Tehtnice se med seboj ločijo glede na območje tehtanja in preciznost. Če izdeluješ majhne količine, priporočam tehtnico na 0,05 g. Če izdeluješ večje količine, na primer 1000 g, bodi pozorna, da je tehtnica primerna za tolikšne količine (ne pozabi prišteti teže čaše, v kateri tehtaš). Tehtnice boljše kvalitete so šolske tehtnice firme Kern & Sohn.

Tehtnice so zelo občutljive. Na delavnicah udeležence vedno znova opozarjam, naj izdelkov ne mešajo neposredno na tehtnici. Ko tehtnico hraniš, nanjo ne polagaj ničesar in jo redno kalibriraj.

Termometer

Na trgu je več različnih tipov termometrov, na primer infrardeči, digitalni ali stekleni. Bodi pozorna, da ima širok merilni razpon, nekje do 110 C.

Pripomočki za merjenje pH

Za začetnike so najbolj primerni pH lističi, s katerimi preveriš, ali je pH izdelka ustrezen ali ga je potrebno uravnati. pH listični niso najbolj natančni, vendar menim, da za domačo uporabo povsem zadostujejo. Če želiš izdelovati izdelke za prodajo ali izdeluješ naprednejše kozmetične izdelke, toplo priporočam investicijo v digitalni pH meter.

Oprema za segrevanje in ohlajanje

Osebno svoje izdeke najraje segrevam v vodni kopeli. Druga možnost je vroča plata (hotplate), pri kateri čašo postaviš neposredno na grelnik. Za ohlajanje emulzij ne potrebuješ posebne opreme. Uporabiš lahko posodo iz nerjavečega jekla, v katero naliješ vodo.

Mešalnik

Za izdelavo krem lahko uporabiš palični mešalnik. Priporočam mešalnik z veliko močjo, saj bo kvaliteta (mazljivost, občutek na koži) emulzije v veliki meri odvisna od moči stepanja. Na delavnicah uporabljamo homogenizator KAI BLENDIA, ki pa na žalost v Evropi ni več v prodaji.

Pri mešanju emulzij bodi posebej previdna, da v izdelek ne vnašaš zraka. To je pogosto vzrok za nestabilno emulzijo.

Nekaj predlogov za mešalnike za izdelavo emulzij:

https://www.amazon.de/ESGE-Zauberstab-Gourmet-Stabmixer-Zubeh%C3%B6r-90610/dp/B0000D8472

https://www.expondo.si/royal-catering-palicni-mesalnik-500-w-500-mm-4000-16000-rpm-10010398

https://www.webstaurantstore.com/waring-wsb50-12-big-stik-variable-speed-standard-duty-immersion-blender-120v/929WSB50.html

http://www.bamix.com/en/products/bamix-classic-eo.html

Za izdelavo gelov in šamponov se priporoča pokončni mešalnik (overhead stirrer), za mešanje tekočin pa magnetni mešalnik (magnetic stirrer). Pokončni mešalnik je prav tako primeren za izdelavo večje količine emulzij.

Primeri:

https://market.mikro-polo.si/vsi-izdelki/izdelek.aspx/i2462118

https://www.mescieng.co.uk/home/products/

Mikrobiološki testi za domačo uporabo

Kako vemo, če je naš izdelek kontaminiran? Odgovor na to vprašanje je mikrobiološki test. Laboratorijski testi so dragi, zato sem se sama posebej razveselila odkritja mikrobioloških testov za domačo uporabo. Z njimi preverim, ali je moja emulzija nekaj mesecev po izdelavi (konzervirana, seveda) še primerna za uporabo ali so se v njej morda že naselili mikroorganizmi. Prav tako s temi testi preizkušam različne konzervase in rok uporabe hidrolatov.

Jasno, če želiš izdelek prodajati na trgu, moraš opraviti test mikrobiološke stabilnosti (challenge test). Test je obvezen za vse izdelke, ki vsebujejo vodo. Preden izdelke pošlješ v laobratorij, ti priporočam, da narediš domači test, da preveriš učinkovitost svojega sistema konzerviranja.

Ostalo

V vsakem dobro opremljenem kozmetičnem kotičku najdeš tudi:

  • Sestavine: rastlinska olja in masla, emulgatorje, konzervanse, aktivne kozmetične učinkovine, hidrolate, destilirano vodo, zgoščevalce, eterična olja …
  • Alkohol za razkuževanje.
  • Embalažo.
  • Zvezek za recepte + pisalo.
  • Računalo oziroma računalnik za vnos in preračunavanje receptur.
  • Papirnate brisačke.
  • Zaščitno opremo (laboratorijski plašč, očala, rokavice).

 

Si zdaj bolje predstavljaš, kako je videti domači kozmetični laboratorij? Kar nekaj pripomočkov najdeš v naši spletni trgovini.

O opremi profesionalnega kozmetičnega laboratorija, laboratorijskih testih, ki so potrebni ob registraciji izdelka in celotnem procesu “od izdeje do izdelka” bodo govorili največji slovenski strokovnjaki s področja kozmetologije na 1. simpoziju naravne in ekološke kozmetike 13. aprila. Prideš?

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja