Kaj je aromaterapija?

Ko ljudje slišijo izraz aromaterapija, si največkrat predstavljajo, da je to vse, kar diši – od dišečih svečk in osvežilcev zraka do aromatičnih masaž in drugih komercialnih proizvodov.

Ime aromaterapija je zelo splošno. V iskanju definicije aromaterapije sem naletela na zelo posplošene razlage, ki nakazujejo uporabo dišečih olj za izboljšanje počutja, predvsem preko inhalacije in masaže.

Eterična olja ne delujejo na nas samo preko vonjanja, temveč tudi topikalno in interno (oralno, vaginalno, rektalno).

Strokovnjaki v svetu aromaterapije menijo, da ime aromaterapija ne razkriva sicer kompleksnega sistema uporabe eteričnih olj v terapevtske namene. Zasledila sem, da se skušajo od “aromaterapije” nekoliko distancirati z uvajanjem novih poimenovanj.

Na primer, aromaterapevt Mark Webb uporablja izraz Aromatic Medicine, Peter Holmes pa v svoji knjigi Aromatica predlaga ime Essential Oil Therapy. Tisti, ki želijo aromaterapijo umestiti v bolj medicinski, znanstveni okvir, uporabljajo termine znanstvena aromaterapija (dr. Daniel Pénoël), klinična aromaterapija in medicinska aromaterapija.

Aromaterapija kot del fitoterapije

Aromaterapija ima korenine v tradicionalni grški medicini, ki je za zdravljenje in ohranjanje zdravja uporabljala aromatične zdravilne rastline. Aromaterapija je potemtakem del fitoterapije oziroma njena nadgradnja. Bistvena razlika med tradicionalnimi fitoterapevtskimi pripravki in eteričnimi olji je v tem, da so eterična olja veliko bolj potentna ter da imajo intenziven vonj, zaradi česar vplivajo na naša čustva.

Stari lekarnarji so eterična olja uporabljali v galenskih pripravkih še preden se je pojavil izraz aromaterapija.

Prvi je izraz aromaterapija uporabil francoski kemik in parfumer Rene-Maurice Gattefosse, ki se je pri nesreči v laboratoriju opekel in se je vrgel v travo, da bi pogasil ogenj. Pri tem je dobil smrtno nevarno infekcijo, ki jo je odpravil z eteričnim oljem sivke.

Anekdota pravi, da se je Gattefosse opekel in roko pomočil v prvo tekočino v bližini – eterično olje sivke. Pomembno je poudariti, da Gatterfosse eteričnih olj ni odkril po nekakšnem naključju, temveč je v času nesreče že poznal delovanje eteričnih olj in je sivko uporabil z določenim namenom.

Gattefosse je z izrazom aromaterapija označil “terapijo z aromatičnimi rastlinami” znotraj tradicionalnega konteksta fitoterapije – torej za zdravljenje fizičnih simptomov z uživanjem substanc. Gattefosse ni imel v mislih terapije z vonjanjem, eterična olja pa so imela – v primerjavi z drugimi rastlinskimi izvlečki – ob uživanju močnejšo aromo (okus).

Beseda “aroma” se nanaša na kombinacijo vonja in okusa.

Še preden se pojavi “aromaterapija”, se uporabi izraz “osmologija”

Zanimivo je, da se več kot sto let pred Gattefosejem uporabi izraz osmologija, ki se nanaša zgolj na vohanje eteričnih olj. Leta 1812 je francoski zdravnik in antropolog Julien-Joseph Virey v publikaciji Journal de Pharmacie objavil članek o osmologiji. “Osme” v grščini pomeni vonj in osmologija proučuje delovanje vonja na psiho. Sistem osmologije v Nemčiji danes razvija zelo znani aromaterapevt in osmolog Martin Henglein.

Aromaterapija kot veja komplementarne medicine

Aromaterapija se največkrat definira kot veja komplementarne ali alternativne medicine. V nemško govorečem prostoru, kjer je aromaterapija prisotna v bolnišnicah, jo definirajo kot vejo komplementarne medicine, torej kot sistem, ki se povezuje s konvencionalno zahodno medicino. Tudi sama menim, da se aromaterapija čudovito dopolnjuje z medicino, vendar je ta praksa zaenkrat prej izjema kot pravilo, vsaj v večini držav.

Čeprav se o aromaterapiji govori kot o celostnem sistemu, v resnici ne more obstajati sama zase, temveč je komplementarna konvencionalni medicini. – Dietrich Wabner

Kaj aromaterapija je in kaj ni?

Na osnovi povedanega povzemimo, kaj je aromaterapija in kaj aromaterapija definitivno ni.

Aromaterapija je:

  • Veja komplementarne medicine.
  • Del fitoterapije, ki za zdravljenje, preventivo in ohranjanje zdravja uporablja specifične rastlinske izvlečke – eterična olja.
  • Metoda zdravljenja, ki temelji na znanosti – na farmakološkem delovanju učinkovin in na principu delovanja čuta voha.

Aromaterapija ni:

  • Odišavljanje prostora z dišavami sinteznega izvora.
  • Veda brez znanstvenih osnov.
  • Samostojno področje zdravljenja (D. Wabner).
  • Agresivna promocija nevarnih načinov uporabe eteričnih olj po sistemu MLM.

Ali je uporaba eteričnih olj doma sploh aromaterapija?

Če želiš eterična olja uporabljati zase in za svojo družino, ni treba, da si zdravnik. Bistveno je, da uporabo eteričnih olj prilagodiš svojemu znanju o eteričnih oljih in poznavanju anatomije ter fiziologije človeka. Če si popoln začetnik, ti priporočam, da eterična olja uporabiš samo v prostoru. Postopoma se poduči o drugih načinih aplikacije in primernih koncentracijah za nanos na kožo. Glede na to, da je na spletu ogromno napačnih informacij, za začetek priporočam osnovno izobraževanje o aromaterapiji.

Eterična olja lahko uporablja vsakdo, vendar se bodo načini uporabe in koncentracija eteričnih olj razlikovali glede na znanje, ki ga imaš.

Ali lahko govorimo o različnih vejah aromaterapije?

Na svojem predavanju v Beogradu je aromaterapevtka Rhiannon Lewis podala zelo smiselno razdelitev. Aromaterapijo je razdelila na več vej – holistično, klinično in medicinsko, kot tudi energijsko, domačo in estetsko (kozmetično) aromaterapijo. Poglejmo si, kaj je značilno za prve tri in v čem se razlikujejo med seboj.

Holistična aromaterapija

  • Aromaterapevt izvede tretma na osnovi holističnega posveta.
  • Na osnovi posameznikovega trenutnega stanja izbere eterična olja in določi načine aplikacije.
  • Najpogosteje se tretma izvede v sklopu masaže.
  • Cilj je vzpostaviti ravnovesje v telesu in spodbuditi zdrav življenjski slog.

Klinična aromaterapija

  • Terapevt izvede tretma na osnovi že obstoječe diagnoze.
  • Izvaja se v kliničnem okolju (bolnišnica, paliativna oskrba, dom za ostarele, psihiatrična klinika, porodnišnica).
  • Izvaja jo medicinsko osebje ali se izvaja v sodelovanju z medicinskim osebjem.
  • Aplikacije so povečini zunanje.
  • Osredotoča se na psihosocialno in fiziološko delovanje eteričnih olj.

Medicinska aromaterapija

  • Izvajalec lahko postavi diagnozo.
  • Eterična olja lahko predpiše za oralno uporabo.
  • Izvaja jo medicinsko usposobljeno osebje.
  • Osredotoča se na farmakološko delovanje eteričnih olj.

Večina aromaterapevtov prakticira holistično aromaterapijo

Iz zgornje razdelitve je jasno, da lahko aromaterapevt, ki nima ustrezne medicinske izobrazbe, prakticira holistično aromaterapijo. Vendar “holizem” ni nikakršna ezoterična veda, kjer se eterična olja izbira z nihalom!

Holos pomeni cel in holistični pristop k zdravljenju izvira iz Stare Grčije. Hipokrat, ki mu pravimo tudi oče znanstvene medicine, je trdil, da je zdravje odvisno od skladnosti človekovega telesa in uravnoteženosti prvin (zemlja, zrak, ogenj, voda).

Pot do zdravja je vsakdanja aromatična kopel in masaža z aromatičnimi olji (Hipokrat).

Holizem preučuje delovanje in medsebojno povezavo vseh nivojev človekovega bivanja s ciljem boljšega razumevanja njegovega zdravstvenega stanja. Eterična olja so naravnost čudovita za delo s človekom na vseh nivojih – fizičnem, čustvenem in duhovnem. In prav tu bo veliko vlogo odigral vonj – kot smo že omenili, eterična olja s svojim vonjem močno vplivajo na naša čustva in um.

Kako je z aromaterapijo v drugih evropskih državah?

Francija

Zdravniki v Franciji lahko opravijo specializacijo iz aromaterapije in s pomočjo aromatograma učinkovito predpišejo eterična olja. Najboljše rezultate dosegajo pri zdravljenju različnih infekcij. Naj poudarim, da je predpisovanje in notranja uporaba eteričnih olj v Franciji dovoljena izključno zdravnikom – eterična olja se večinoma jemljejo interno v oljnih kapsulah. Aromaterapevt, ki ni zdravnik, te metode ne sme izvajati.

Velika Britanija

V Veliki Britaniji sodi poklic aromaterapevta v področje zdravilstva (z nekaterimi omejitvami). Aromaterapijo izvajajajo kvalificirani in registrirani aromaterapevti, stroške terapije v nekaterih primerih krije zdravstveno zavarovanje. Prav tako je v Veliki Britaniji razširjena uporaba aromaterapije v masaži in kozmetiki. Uporaba eteričnih olj je nepogrešljiva v paliativni negi kot tudi v porodnišnicah.

Avstrija

Na avstrijski šoli za aromaterapijo v Gradcu sem opravila nekaj krajših izobraževanj. Moja kolegica Vesna Lešnik Štefotič je na tej šoli pridobila naziv diplomiranega aromapraktika in zaključila več dodatnih izobraževanj. Vprašala sem jo, kako je s prakso aromaterapije v Avstriji.

V bolnišnicah se z aromaterapijo ukvarjajo predvsem medicinske sestre, ki aromaterapijo uporabljajo za nego. Če se v bolnišnici izvaja aromanega, mora takšna bolnišnica imeti osebo (običajno je to diplomirana medicinska sestra), ki je za to odgovorna. Seveda mora biti le-ta ustrezno usposobljena. Vse mešanice, protokole izvajanja nege z njimi ipd. imajo zabeležene. Pogosto mešanice pripravljajo v bolnišničnih lekarnah. Dovoljeno pa je pripravljati mešanice za enkratno uporabo tudi na oddelku. Mnoge medicinske sestre so v okviru izobraževanja za diplomiranjega aromapraktika izdelale tudi diplomsko nalogo in svojo kvalifikacijo dopolnile s področja komplementarne medicine. Plačilo izobraževanja za te medicinke sestre lahko delno prevzame država. Nekatera eterična olja (npr. sivko) plačajo zasebne zavarovalnice. V primeru, da bi želela medicinska sestra uporabiti aromamešanice za terapevtske namene, mora to odobriti zdravnik. V Avstriji obstajajo tudi specializirana izobraževanja s področja aromaterapije za zdravnike.”

Zaključek

Izraz aromaterapija ostaja, naj bo posrečen ali ne. Bolj pomembno kot to, da se ukvarjamo s poimenovanjem, je, da opozorimo na kompleksnost eteričnih olj, na njihovo potentnost in možnosti uporabe.

Glede na vprašanja, ki jih dobivam preko e-pošte, lahko trdim, da se se z eteričnimi olji spoznava ogromno “novincev”, ki iščejo osnovne, a verodostojne informacije. V ta namen bom mesec marec posvetila najbolj perečim vprašanjem o aromaterapiji ter nanje odgovorila v obliki blogov, videjev in FB srečanja.

Želiš eterična olja samozavestno uporabljati zase, za svojo družino? Razmišljaš, da bi se z aromaterapijo ukvarjala profesionalno in želiš pridobiti znanje za opravljanje izpita za NPK aromaterapevt? Zdaj je pravi čas, da se nam pridružiš na spomladanskem Tečaju aromaterapije in aromaprakse.

Krajše delavnice o aromaterapiji:

Eterična olja za otroke

Eterična olja za vsak žep

V branje toplo priporočam blog Petre Ratajc, kjer boste našli številne znanstveno preverjene informacije o eteričnih oljih.

petraratajc.com

phytovolatilome.com

Viri:

Wabner D., Beier C. 2012. Aromatherapie. Grundlagen. Wirkprinzipien. Praxis.

Holmes P. 2016. Aromatica. A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics.

Zimmermann E. 2018. Aromatherapie fuer Pflege- und Heilberufe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja