Mazilo za ustnice z zelenim čajem

Če si ljubiteljica zelenega čaja, se boš posebej razveselila tega recepta. Navdih zanj sem dobila ob gledanju fotografij s Šri Lanke, kjer sem pred štirimi leti obiskala plantažo zelenega čaja.

Zeleni čaj v kozmetiki

Čajevec (Camellia sinensis) je grm ali manjše drevo, ki raste v Aziji. Iz listov čajevca pridobivamo črni, zeleni ali beli čaj, ki se med seboj razlikujejo v načinu predelave. Izvlečki zelenega čaja so bogati s flavonoidi, ki so znani kot lovilci prostih radikalov. V kozmetiki je zeleni čaj priljubljen zaradi svojega antioksidativnega, protibakterijsega in tonizirajočega delovanja.

Izvlečke zelenega čaja najdemo v obliki hidroglicerinskih, alkoholnih ali CO2 izvlečkov.

Botanično ime “čajevec” nemalokrat povzroči zmedo – uporablja se za eterično olje čajne mirte (Melaleuca alternifolia). Botanično pravilno je čajevec (Camellia sinensis) rastlina, iz katere pridobivamo različne tipe čajev.

CO2 zelenega čaja

Vonj izvlečka CO2 močno spominja na vonj aromatičnega zelenega čaja. Vonj bi lahko opisala kot zelen, svež, z grenkimi podtoni. Zaenkrat sem ga uporabila samo v tem mazilu, a že načrtujem izdelavo parfumov. Predstavljam si, da bo dodal svežino cvetnim parfumom in bo odličen v parfumih s svežimi, zelenimi niansami (vonj sveže pokošene trave).

Uporabiš ga lahko tudi v kremah za obraz, losjonih za telo ali v stepenem maslu. Pri formulaciji upoštevaj dejstvo, da je CO2 topen v olju in da se raztopi na 60 C. V izdelke ga vključi v koncentraciji od 0,5 % (kreme, losjoni) do največ 5 % (parfum). Vonj je precej intenziven, zato priporočam nižje koncentracije.

Recept

Količina: 100 g

vosek voščene mirte 15 g

jasminov vosek 5 g

olje jojobe 25 g

kakavovo maslo 15 g

mangovo maslo 20 g

olje babasu 23 g

CO2 zelenega čaja 2 g

5 kapljic absoluta jasmin sambac

15 kapljic eteričnega olja bergamotke brez bergaptena

Izdelelava

  1. Vse sestavine razen eteričnih olj stehtamo v čaši.
  2. Segrevamo v vodni kopeli, da se vse sestavine raztopijo. Med segrevanjem mešamo.
  3. Umaknemo iz kopeli in dodamo eterično olje oziroma absolut.
  4. Mešamo, da se nekoliko ohladi, nato vlijemo v posodice.

Mazilo je izvrstno, zelo lepo mazljivo in čudovitega vonja! Priporočam kot darilo ob dnevu žena!

Verjetno že veš, da sem velika ljubiteljica izvlečkov CO2. Več o njih lahko prebereš v tem blogu, vsekakor pa poglej našo razširjeno ponudbo razkošnih CO2-jev v spletni trgovini.

2 misli na “Mazilo za ustnice z zelenim čajem

  1. maja pravi:

    Pozdravljena,

    želela bi sprobati tale izvleček zeleneg čaja v mazilu pa me zanima ali lahko vosek mirte zamenjam s katerim drugim voskom: vrtnični, kandelila, čebelji… in v kolikšni meri?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja