Eterična olja za otroke v času prehladov

Zime še ni konec in z njo tudi prehladov ne. Ker skoraj dnevno preko maila prejemam vprašanja mamic, katera eterična olja naj uporabijo pri prehladu, bom v tem blogu podala pregled najprimernejših eteričnih olj.


Glede uporabe eteričnih olj za otroke sem nekoliko zadržana, iz več razlogov. Večina aromaterapevtske literature na to temo je zastarele in ne upošteva najnovejših smernic glede varne uporabe, poleg tega je zdravje otrok resna tema, ki se je moramo lotiti skrajno odgovorno.
Eterična olja naravna, blaga in povsem varna alternativa zdravilom?
Ko sem pred dobrimi šestimi leti začeli z delavnicami aromaterapije, je bil moj moto “eterična olja v vsak slovenski dom”. Danes bi vsekakor rekla “eterična olja VARNO v vsak slovenski dom”. V zadnjih letih so se eterična olja v Sloveniji prav razpasla, s tem pa tudi napačne informacije glede njihove uporabe. Tarča teh informacij so največkrat mame, žrtve pa … otroci …
Pogosto boste prebrali, da so eterična olja naravna, blaga in povsem varna alternativa zdravilom, in da lahko z njimi ozdravimo praktično vse bolezni.
Da so eterična olja naravna, to drži, če le imamo kvalitetno eterično olje.
Blaga? Nikakor. Eterična olja so izjemno koncentrirane substance s potentnim delovanjem.
Povsem varna alternativa? Ne drži. Ne mislite, da je neka snov varna samo zato, ker je naravna. Eterična olja imajo številne stranske učinke.
Če želimo varno uporabljati eterična olja za otroke, moramo posebno pozornost posvetiti naslednjim vprašanjem:

  • Ali so eterična olja, ki jih uporabljam, zares kvalitetna, čista in naravna?
  • Kakšna koncentracija eteričnih olj je primerna glede na starost in težo otroka?
  • Ali ima otrok kakšne posebnosti: ekcemi, astma, epilepsija …
  • Kakšen način aplikacije je najbolj primeren?
  • Katera eterična olja lahko uporabim glede na otrokovo starost?

O kvaliteti eteričnih olj sem veliko pisala, primerno koncentracijo glede na otrokovo starost pa lahko preverite tukaj. Tokrat vam želim predstaviti, katera eterična olja lahko uporabite pri prehladih glede na starost otroka.
Eterična olja v času prehladov – primerna izbira glede na starost otroka
Pri pripravi tabele sem se opirala na lastne izkušnje, varnostna opozorila v Tisserandovi knjigi Essential Oil Safety in nasvete priznane nemške aromaterapevtke in avtorice odličnih knjig Eliane Zimmermann, ki na facebooku vodi skupino Aroma Mama.
Seveda bo izbira eteričnih olj odvisna od številnih dejavnikov – če eterična olja uporabljate v prostoru, ni tako strogih pravil, kot če jih nanašate na telo.

STAROST V LETIH
ETERIČNO OLJE
0-1uporabo eteričnih olj odsvetujem, razen kapljice prave sivke v prostoru
1-3prava sivka, sladki majaron, timijan kt linalool, benzoin, atlaška cedra, čajna mirta (čajevec), rožni les, mandarina, sladka pomaranča, limona, palmaroza
3-6niauli*, kajeput*, zelena mirta*, smreka, jelka, ravintsara*, evkalipt radiata*
6-10poprova meta*, kadilna bosvelija, rožmarin kt cineol*
10 +evkalipt globulus*, ingver

* Z zvezdico so označena eterična olja z visokim odstotkom 1,8-cineola ali mentola, ki lahko pri majhnih otrocih sprožijo upočasnitev dihanja, če jih nanašamo v bližino nosu. To pomeni, da teh eteričnih olj ne bomo mazali pod nosek, jih nanašali na obraz ali uporabili v inhalatorju.
OPOZORILO: Eterična olja citrusov, iglavcev in čajevca so nagnjena k oksidaciji, zato pazite, da so ta eterična olja res sveža, če jih nanašate na otrokovo kožo. Porabite jih v roku enega leta po odprtju, stekleničke pa naj bodo dobro zaprte. Oksidirana eterična olja dražijo kožo in glede na to, da imajo otroci posebej občutljivo, previdnost ni odveč.
Kateri so želeni terapevtski učinki eteričnih olj v času grip in prehladov?

V času razsajajočih virusov in prehladov bomo posegli predvsem po eteričnih oljih z naslednjimi učinki: protibakterijsko, protivirusno, mukolitično in ekspektorativno.
Protibakterijsko delovanje: Številne raziskave potjujejo protibakterijsko delovanje eteričnih olj in njihovih glavnih komponent. Uporabimo jih pri bakterijskih okužbah (angina, vnetje srednjega ušesa, bakterijski sinusitis) in za razkuževanje prostora.
Protivirusno delovanje: Eterična olja s protivirusnim delovanjem zavirajo razvoj virusov. Uporabimo jih pri virusnih okužbah (vnetje žrela (faringitis), vnetje glasilk (laringitis), virusni sinisitis, vnetje zgornjih dihalnih poti) in za razkuževanje prostora.
Ekspektoranti so učinkovine, ki olajšajo izkašljevanje, mukolitiki pa sredstva za redčenje sluzi.
Za lažjo primerjavo med terapevtskim delovanjem posameznih eteričnih olj sem pripravila tabelo (povzeto po knjigi Wabner D., Beier C. 2012. Aromatherapie: Grundalgen. Wirkprinzipien. Praxis.)

PROTIBAKTERIJSKOPROTIVIRUSNOMUKOLITIKEKSPEKTORANS
Evkalipt globulus+++++++++++
Evkalipt radiata+++++++++++
Kajeput+++++++++
Ravintsara++++++++
Timijan kt linalool+++
Prava sivka+++
Rožni les++++++
Mandarina++++
Atlaška cedra++

Z uporabo eteričnih olj pri otrocih ne pretiravajte
Na spletu pogosto opazim, da mamice svoje otroke dobesedno polivajo z eteričnimi olji.
“Otrok star 17 mesecev, ima gripo; evkalipt mažem po prsih, po podplatih origano, v difuzorju sivka, bosvelija, limona, za zamašen nos poprova meta, kaj naj še uporabim, da ne bo treba k zdravniku?” sprašuje ena od njih.


Z eteričnimi olji nikar ne pretiravajte – ne samo, da lahko povzročite draženje kože in preobčutljivost – obenem lahko porušite naravne funkcije telesa.
Več o tem, ali lahko prekomerna uporaba, predvsem močnih protimikrobnih eteričnih olj, škodi normalnemu razvoju imunskega sistema otroka, si preberite v blogu na strani Tisserand Institute.
Za konec
Eterična olja uporabljam že od rojstva svojega prvega otroka, ki bo letos dopolnih 15 let. Niti ene slabe izkušnje nimam z njimi, vendar moram reči, da jih uporabljam “zmerno”. Prava sivka, timijan kt linalool, mandarina, limona in kajeput – to so eterična olja, po katerih posežem najpogosteje.
Pri otrocih še posebej velja pravilo “manj je več”. Otroci so izjemno dovzetni za vonjave – včasih zadostuje samo, da jih namažem z aromatičnim masažnim oljem ali malce odišavim sobico, pa se v hipu počutijo bolje.
Preden uporabite eterična olja za svoje otroke, se vprašajte, kako dobro poznate eterična olja in kakšno je vaše znanje anatomije in fiziologije telesa. Če znanja o tem nimate dovolj, bo najbolje, da eterična olja uporabljate zgolj v prostoru.
Pa še to po kapljicah – v izparilnik dodajte 1-2 kapljici eteričnega olja, če uporabite difuzor, pa prostor po difuziji dobro prezračite.
V Magnoliji imamo kar nekaj izobraževanj, ki so dobra osnova za varno uporabo eteričnih olj – posebej Tečaj aromaterapije in aromaprakse.
Eterična olja vrhunske kvalitete najdete v naši spletni trgovini.

Viri in literatura:
Steflitsch/Wolz/Buchbauer. 2013. Aromatherapie in Wissenschaft und Praxis.
Eliane Zimmerman: Aroma Mama (skupina na facebooku v nemškem jeziku)
Wabner D., Beier C. 2012. Aromatherapie: Grundalgen. Wirkprinzipien. Praxis
Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals.
Tabelo o varni koncentraciji eteričnih olj glede na otrokovo starost najdete tukaj.