Kadilo iz domačih rastlin

Starodavna tradicija uporabe kadil je v času preporoda! To je pokazal tudi obisk praznične delavnice Magični vonji, ki smo jo samo v decembru izvedli kar štirikrat! Čeprav nas do praznikov loči še nekaj mesecev, je zdaj pravi čas, da se sprehodiš po travniku, nabereš rastline in izdelaš kadilni snopek iz domačih rastlin.

Kaj je kadilo?

Umetnost uporabe kadil (ang. fumigation, nem. Rauechern) sega v čas, ko so ljudje iznašli ogenj. V ogenj so metali različne aromatične rastline in ugotovili, da ima vonj nanje poseben vpliv – določeni vonji so delovali stimulativno, drugi so jih pomirjali.

Za izdelavo kadil lahko uporabimo različne dele rastlin: cvet, seme, korenino, smolo ali celo zel. Rastline morajo bite posušene in ko jih prižgemo ali položimo na razžarjeno oglje, se pri tem začne sproščati vonj.

Najbolj priljubljeno in vsem znano kadilo je smola kadilne bosvelije, ki jo nabiramo na drevesu olibanum (uspeva predvsem v Omanu in v Somaliji). Zares obožujem bosvelijo, zato sem v svojo trgovino vključila več izbranih vrst – potovanje v Oman pa je na spisku potovanj do 2020. 😉

A brez skrbi, to poletje bo zadostoval že izlet na travnik ali zeliščni vrt! Uporabi domače rastline! Ljudje so za izdelavo kadil od nekdaj uporabljali avtohtnone rastline. Recimo, v Omanu se v obredih uporablja bosvelija, v Južni Ameriki palo santo, pri nas pa žajbelj in lovor.

Uporaba kadila v prostoru

Vonj, ki se sprošča pri tlenju rastline, deluje tako na prostor kot na človeka. V prostoru lahko deluje dezinfekcijsko in čisti negativne energije. Gotovo poznaš občutek, ko vstopiš v nek prostor in te prežame občutek tesnobe. Meni se to zgodi v nakupovalnih centrih, zares zoprna postanem (Poletna razprodaja 70 % popust? Ne., hvala.) 🙂

Torej, v prostoru ljudje pustijo svoje misli in čustva, zato je pametno, da prostor občasno očistimo tudi na energijski ravni. Ritual lahko podkrepiš s pojočimi skledami ali klasično glasbo (ne, punk in metal v tem primeru nista najboljša izbira.) 😉

Uporaba kadila za osebo

Vonj vpliva na naše razpoloženje, kognitivne sposobnosti, čustva in celo obnašanje. Posamezno rastlino ali kombinacijo več rastlin lahko uporabiš za sprostitev in umiritev, za ustvarjanje dobre atmosfere, spodbujanje kreativnosti, pri meditaciji ali kot podporo v času sprememb.

Vonj je sporočilo Duši iz kraljestva Rastlinskega sveta.

5 pravil uporabe kadil

  1. Vedno določi namen (tako pri izdelavi kot pri sami uporabi).
  2. Za izvajanje rituala si vzemi čas.
  3. Odklopi razum – vklopi srce in se prepusti.
  4. Izkoristi priložnost, da se spoznaš z rastlino, ki jo uporabiš; poduhaj jo, opazuj jo v naravi …
  5. Užij trenutek z vsemi čuti!

Z izvajanjem ritualov kadiljenja obujamo tradicijo naših prednikov. Že sam postopek ima magično moč.

Kaj je kadilni snopek?

V tem blogu bom predstavila izdelavo kadilnih snopkov (ang. smudge sticks), ki jih tradicionalno izdelujejo Indijanci (najbolj znani so snopki iz belega žajblja). Snopke izdelamo iz svežih rastlin in poletje je najboljši čas za izdelavo le-teh.

Uporabiš lahko praktično katero koli rastlino. Najboljše so aromatične rastline, torej tiste, ki dišijo: sivka, rožmarin, prava kamilica, timijan, pelin, pehtran, materina dušica, žajbelj, lovor … Vsaka rastlina ima simboliko in delovanje. Na kratko bom opisala rastline, ki sem jih uporabila v svojem kadilnem snopku.

Žajbelj (Salvia officinalis)

Žajbelj je klasika v kadilnih ritualih. Je odličen za nevtralizacijo vonjev in energijsko čiščenje. Če imaš doma posušen žajbljev list, ga prižgi, in že boš okusila njegovo aromo.

Timijan (Thymus vulgaris)

Timijan so od nekdaj uporabljali kot zaščito pred boleznimi, pa tudi za preganjanje mrčesa in drugih nadlog. Njegovo delovanje je stimulativno: prebuja voljo do življenja in notranjo moč.

Pelin (Artemisia absinthium)

Tudi pelin sodi med najbolj priljubljene rastline v kadilih. Vonj pelina odpira, motivira in kreira sveže življenjske energije. Je odlična podpora v času sprememb in ob slovesu.

Rman (Achillea millfolium)

Vonj rmana je blag, ravno toliko, da ga zavonjamo. Prebuja intuicijo in spodbuja vizije. Priljubljen je mešanicah zeliščnega vonja.

Šentjanževka (Hypericum perforatum)

Šentjanževko vsi poznamo po njenem antidepresivnem delovanju, prav tako je nepogrešljiva v kozmetiki. Manj znana je njena uporaba v ritualih – čeprav gre pravzaprav za rastlino, ki je v preteklosti igrala prav posebno vlogo v kadilnih ritualih. Šentjanževka simbolizira luč in sonce. Ko jo uporabimo v kadilu, bo sivino v naši Duši transformirala v radost in vedrino.

Poprova meta (Mentha x piperita)

Različne vrste met v kadilih osvežujejo in dvigajo energijo. Vonj bistri misli in krepi duha.

Kaj potrebujemo za izdelavo kadilnega snopka?

  • sveže rastline
  • vrvico (prejo) in škarje

Kako izdelamo kadilni snopek?

  1. Naberi rastline. Snopek lahko narediš samo iz ene rastline ali iz kombinacije različnih. Najlažje je, če so vse rastline enako dolge.
  2. Iz rastlin naredi šopek in jih tesno zaveži z vrvico (zaveži na enem koncu vrvice, tako da drug del ostane daljši).
  3. Daljši del vrvice tesno ovij okoli rastlin. Ko prideš do vrha, začni vrvico ovijati od zgoraj navzdol, dokler ne prideš do vozlja.
  4. Na koncu dobro zaveži.
  5. Obesi snopek, da se posuši.

Pomembno je, da vrvico zares tesno ovijaš okoli rastline, kajti ko se snopek posuši, se “vsebina” nekoliko skrči.

Kako uporabimo snopek?

  1. Določi jasno namero.
  2. Snopek prižgi nad svečko, da začne tleti.
  3. S snopkom se sprehodi po prostoru ali z dimom obkroži svoje telo. Priporočam, da pod snopkom držiš posodico z malo peska, da pepel ne pada na tla.

K snopku se odlično poda igranje na tibetanske pojoče sklede!

Zares rada delam z rastlinskim materialom! Čudovito je, da lahko rastlino spoznam z različnih zornih kotov in jo uporabim na različne načine. Po eni strani se mi zdi prav škoda, da je Slovenijo zajela invazija eteričnih olj, na rastlino samo, ki raste na našem travniku in nas pozdravi vsak dan, ko stopimo iz hiše, pa pozabljamo.

Zato – pojdi na travnik in prepričana sem, da boš našla inspiracijo za svoj aromatični kadilni snopek!

Si že izdelala svoj snopek? Vesela bom tvojih namigov in predlogov.

PS. Septembra začnemo z rednimi mesečnimi aroma gongi, na katerih bomo preizkusile tudi snopke.

 

2 misli na “Kadilo iz domačih rastlin

  1. Danijela Rebernik pravi:

    Iščem info, kako uporabiti moljevko…
    Rada bi koristno uporabila obilje dišečih moljevk, ki jih imam na balkonu letos.
    Ne najdem kakšnih vsebin o uporabi njenega vonja…

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena Danijela!
      Za to rastlino vem, da se lahko uporablja za preganjanje komarjev. Sicer pa rastline ne poznam, tako da vam težko svetujem kaj več. Lep pozdrav, Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja