Firence v vonju in cvetju, 1. del

I smell therefore I am“, bi se lahko glasil moto mojega življenja. Moj vsakdan je prežet z aromami, da razširim svoj olfaktorni spekter, pa se pogosto odpravim na “dišeča” potovanja. Enega od teh sem si privoščila prejšnji teden, ko sem se odpravila v Firence in nato na SmellFestival v Bologno.


Da sem skrajno občutljiva na vonje, sem vedela že kot otrok. Prvi vonj, ki mi je ostal v spominu, je vonj moje varuške. Bila je starejša gospa, bolj okrogle sorte, a prijazna in vedra. Njen vonj sem takrat doživela kot “postan, prvinski, umazan, prašno-cvetni …” Bila sem stara tri leta in spomnim se, da sem varuški rekla: “Teta Lojzka, smrdiš.” Nikoli ne bom pozabila prizadetega izraza na njenem obrazu in žal mi je bilo, da sem ji to rekla …
Potem ko sem se začela intenzivno ukvarjati s parfumeristiko in raziskovanjem vonja, se je moj čut za voh še izostril. Pa ne gre zgolj za vonjanje parfumerističnih lističev – pravzaprav vonjam skozi ves dan. Čeprav obožujem svoje parfume, jih le redko nosim – kajti zmotili bi me pri vonjanju vsega, kar me obdaja.
Greste z mano v Firence na olfaktorno potovanje? Velja.
Kmalu zjutraj me fant zapelje v Trst, do vlaka za Firence. Navadno pridem zadnji hip ali celo zamudim, vendar tokrat sva imela čas za kavo. Med vožnjo skozi Sežano odkrijem bar, v katerem strežejo kavo illy … Sem velika ljubiteljica kave, vonj kave me vselej napolni z energijo in me spomni na vse lepe trenutke, ki sem jih preživela ob srkanju kave …
Ko vstopim v izbrani bar, se moje nosnice naježijo od groze – če je kaj, kar zares sovražim, je to vonj po toaleti v gostilnah. V hipu se obrnem in mojemu fantu je jasno, zakaj beživa. Z naslednjim barom sem zadovoljna; zavonjam mehak, domačen vonj kave brez primesi čistilnih sredstev in urina …
Preskočimo zdaj mojo olfaktorno izkušnjo na vlaku – te detalje opisala v svojem olfaktornem dnevniku. Prispeli smo v Firence!
SAMSUNG CSC
Firence, mesto, ki se na vsakem koraku bohoti s tradicijo in bogato zgodovino, je kljub svoji majhnosti eno najbolj privlačnih mest za ljubitelje parfumov. V samo nekaj ulicah se zvrsti lepo število neodvisnih parfumerij svetovnega slovesa. To verjetno ni naključje, saj so imele Firence skozi zgodovino pomembno vlogo v trgovini z začimbnicami, smolami in drugimi dragocenimi parfumskimi materiali.
Nenazadnje je v Firencah odraščala znamenita Katarina Medičejska (1519-1589). Ko se je preselila na francoski dvor, je s seboj pripeljala tudi italijanskega parfumerista Reneja Le Florentina. Katarina je bila vedno odišavljena – predvsem zato, da ni vonjala neznosnega smradu okrog sebe. V Francijo je vpeljala trend nošenja parfumiranih usnjenih rokavic, s katerimi je menda zakrivila kar nekaj umorov – njene zastrupljene rokavice so bile strah in trepet njenih sovražnikov.
SAMSUNG CSC
Če boste v Firence prispeli z vlakom, boste takoj ob železniški postaji naleteli na impozantno lekarno Santa Maria Novella. Ob vstopu vanjo vas bodo pozdravile čudovite freske in za lekarno precej neobičajni vonji – kajti ta lekarna je v resnici parfumerija.
Santa Maria Novella je prvič omenjena 1221. V njej so dominikanski menihi gojili zdravilna zelišča in iz njih izdelovali razna zdravila ter mazila. V 17. stoletju so lekarno odprli za javnost in s svojimi slovitimi zvarki so oskrbovali kraljeve dvore po vsej Evropi. Menda danes tam kupujejo številni zvezdniki in slavne osebe.
Na poličkah SM Novelle, ki je ohranila videz starih časov, boste našli mila, kreme, kolonjske vodice in parfume, čaje in likerje. Med najbolj priljubljenimi izdelki je Acqua di S.M. Novella, kolonjska vodica, ki so jo za Katarino Medičejsko izdelali dominikanski menihi. Njen vonj je svež, citrusni, nekoliko cvetni in začimbni, z veliko bergamotke in citrusov v zgornji noti.
Prevohala sem še nekaj parfumov in vodic, vendar se mi noben ni zdel posebej impozanten. Čeprav menda vse sestavine pridobijo iz svojih nasadov, je bilo mojemu nosu takoj jasno, da so v izdelkih prisotne tudi sintezne aroma molekule. Vendarle – SM Novella je prava paša za oči in nos, zdi se, kot bi potoval skozi zgodovino … No, idilo zmotijo gneče turistov s selfi-palicami … 😉
SAMSUNG CSC
Po ulicah Firenc se sprehodim do stanovanja v centru. Po vonju, ki se razgrinja skozi ulice, takoj zaznam, da gre za mesto kontrastov. Ljudje smo na potovanjih osredotočeni na vizualno, opazujemo mogočno arhitekturo, freske, izložbe … Odprite še svoj nos! Vonji firenških ulic so se mi razkrili kot temačni – iz številnih trgovin je sopihal vonj po surovem usnju, v ozkih ulicah so se mešali vonj po plesnivem, močvirnatem in preperelem, enkrat pa je moje nosnice popolnoma šokiral vonj postanega urina.
Moje “izposojeno” stanovanje je svetlo in prijetno. Čeprav je spalnica lepo dekorirana in postelja udobna, se odločim, da bom spala na kavču v dnevni sobi – preprosto zato, ker je vonj tam za nianso prijetnejši. 😉
aromantique
Samo nekaj ulic od mojega stanovanja se srečam z Mario Letizio Longo, ki me skozi vrt, poln aromatičnih rastlin, pripelje v svoj parfumeristični atelje Aromantique. Pogled na dišeče stekleničke me takoj razveseli in v vonju ateljeja se prepletajo arome več stotih eteričnih olj. Maria je skoraj trideset let delala kot arhitektka. Z eteričnimi olji se je  srečala, ko je imela težave z dermatitisom. “Eterična olja dermatitisa niso odpravila, so pa popolnoma spremenila moj pogled na bolezen,” pove Maria. Res, gospa z izjemno energijo in globoko povezanostjo z eteričnimi olji.
aromantique2
Prevoham njene parfume, ki so preproste, a razveseljujoče kompozicije z jasnim namenom (za fokus, spodbujanje kreativnosti, radost, senzualnost …). Zelo unikatne so dišeče mešanice, ki jih je izdelala za tarot karte. Zase sem izbrala vrtnično vodico in parfum z imenom impoli. Izbirala sem intuitivno, gotovo pa me je prepričal vetiver, ki prevladuje v spodnji noti parfuma in ga trenutno zares potrebujem, da ohranim trda tla pod nogami.
Z Mario bi lahko klepetala dolgo v noč, veliko skupnega imava. Posloviva se nasmejani, rekoč: “It is easy to make people happy. If they want to be happy … ” Dogovoriva se tudi za delavnico, ki jo bo Maria izvedla za moje tečajnike (načrtujem ekskurzijo v Firence).
Moj dan se počasi prevesi v večer, ki ga zaključim z aromo bazilike in rdečega popra … Brez špagetov v Italiji ne gre. 😉
Firence bodo v septembru gostile enega največjih svetovnih sejmov nišne parfumeristike Pitti Fragranze.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja