Poletni recept: Mleko za telo ZELENI ČAJ – JAGODA

Letos se še posebej veselim poletja, zato sem z načrtovanjem kozmetike, ki jo bom vzela s seboj na počitnice, začela malo prej kot prejšnja leta. Tako boste lahko tudi vi pravočasno izdelali pripravke za vso družino!


Preden se lotite izdelave tega čudovitega mleka za telo, si privoščite skodelico zelenega čaja in skodelico jagod. Vaša koža vam bo hvaležna, saj jo boste od znotraj nahranili z antioksidanti, ki so v poletnih mesecih ena najbolj iskanih kozmetičnih učinkovin.

Kaj so antioksidanti in kako delujejo?

SAMSUNG CSC
Verjetno ste že slišali za pojem oksidativni stres kože, ki je posledica nastanka radikalov. Radikali so “bad guys”, ki imajo vsaj en elektron brez para. So visoko reaktivne molekule, ki uničujejo druge molekule in povročijo okvare DNK, lipidov in proteinov. Eden od škodljivih učinkov radikalov je tudi staranje kože.
Tu priskočijo na pomoč antioksidanti, ki se praktično “žrtvujejo”, in sicer tako, da svoj elektron oddajo radikalu, ki s tem postane nereaktiven. Med antioksidante sodijo askorbinska kislina (vitamin C), karotenoidi (najdemo jih v obarvanih jedeh kot so buče, kaki, korenje, koruza, mango, marelice), polifenoli (rdeče vino, granatno jabolko, temna čokolada), flavonoidi (jagodičevje, agrumi, šipek, brokoli, paradižik, špinača, čajevec oz. zeleni čaj) in tokoferoli (vitamin E).
Smiselno je torej, da poleti uživamo čim več živil, ki vsebujejo antioksidante. Vsi, ki ste se že srečali z domačo kozmetiko, pa veste, da lahko številne antioksidante vgradimo tudi v kozmetične izdelke.
Pri tem bi vas opozorila, da z antioksidanti v kozmetiki ne pretiravajte, saj lahko porušite ravnovesje kože. Naše telo ima lasten antioksidativni sistem (vitamin C, vitamin E, koencim Q10), ki pa se v času poletja, ko smo posebej izpostavljeni vplivom UV žarkov, hitro iztroši. Zato je smiselno, da ga podpremo z antioksidanti – tako v hrani kot v kozmetiki.
OPOZORILO: Problem vitamina C (askorbinske kisline) v kozmetičnih izdelkih je, da je nestabilen in na zraku oksidira. Vse izdelke, v katere vgrajujete vitamin C, dobro zaprite.

O kreiranju recepture

Ko dobro poznaš posamezne sestavine – eterična olja, hidrolate, rastlinska olja, moderne učinkovine, rastlinske izvlečke – postane pisanje pravo žongliranje! Samo odločiti se moraš, kaj želiš z izdelkom doseči in izbrati najprimernejšo bazo (hidrogel, oleogel, losjon, dnevna krema, nočna krema, mazilo).
Preden se lotite formulacije recepture, si postavite vprašanje: “Kaj trenutno najbolj potrebuje moja koža?
Poletje je razposajeno in živahno obdobje, vendar je lahko za našo kože precej “stresno”. Pri formulaciji poletnih receptur bomo skušali ublažiti posledice, ki jih imajo za našo kožo vplivi UV žarkov; koža je pogosto izsušena, izpostavljena staranju, epidermis je odebeljen, lahko se pojavijo vnetja, srbečica etc., nasplošno pa je koža razdražena in bolj občutljiva. Tako bo v naših izdelkih poudarek na sestavinah, ki delujejo antioksidativno, protivnetno, vlažilno, antipruritično (proti srbečici) in pomirjevalno.
Pa ne bomo vseh teh sestavin zmetali v eno kremico! Manj je več, in v tem mleku za telo sem dala prednost vlažilom ter antioksidantom. Odločila sem se, da želim zelo mlečno teksturo, ki jo lahko shranim v razpršilki in razpršim po telesu, zato sem izbrala emulgator Tego Care CG90, ki omogoča takšno teksturo. Zelo rada delam s tem emulgatorjem, posebej primeren je za izdelavo fluidov, losjonov in dezodorantov v stiku.

Katere moderne aktivne učinkovine naj vključim?

Med modernimi aktivnimi učinkovinami boste našli kar nekaj takšnih, ki imajo antioksidativno in vlažilno delovanje.
ANTIOKSIDANTI: vitamin E, vitamin C, koencim Q10
VLAŽILA: glicerin, natrijev PCA, hialuronska kislina, alantoin, svilni proteini, kolagen, provitamin B5
img_5143m

Preden svojim izdelkom dodate aktivne učinkovine, morate vedeti:

  • Kolikšna je priporočena koncentracija?
  • Ali je sestavina topna v vodi ali v olju?
  • Ali je sestavina občutljiva na toploto (jo lahko segrevamo ali jo moramo dodati v hladni C fazi)?
  • Za vodotopne učinkovine moramo poznati pH raztopine oz. ali učinkovina bistveno vpliva na pH izdelka.

V tej recepturi sem uporabila antioksidante vitamin E, vitamin C in koencim Q10, ki delujejo sinergistično, kot vlažilo pa dobri stari glicerin. Seveda ne gre spregledati antioksidativnega delovanja rastlinskih olj, med katerimi blestita olje grozdnih pečk in jagodnih semen, ter izvlečka zelenega čaja. V vsakem primeru uporabite hladno stiskana rastlinska olja!

Recept

Faza A
1 g emulgatorja Tego care CG90
54,3 g destilirane vode
20 g hidrolata virginijskega nepozebnika
Faza A1
0,5 g vitamina C
Faza B
5 g olja jojobe
5 g olja grozdnih pečk
Faza C
0,2 g ksantan gumija
3 g glicerina
Faza D
1 g koencima Q10
1 g vitamina E
1 g konzervansa cosgard
5 g zelenega čaja
3 g olja semen jagode
3 kapljice eteričnega olja rožnega lesa
3 kapljice eteričnega olja mandarine
SAMSUNG CSC

Izdelava

1. Fazo A stehtamo in segrejemo na 80 C. Pri tej temperaturi homogeniziramo 1 minuto, da se emulgator dobro porazdeli (med mešanjem pustimo v vodni kopeli). Umaknemo z ognja, dodamo A1 in na hitro homogeniziramo.

2. Fazo B stehtamo in segrejemo na 80 C.
3. Fazo B vlijemo v fazo A in homogeniziramo 1 do 4 minute.
4. Ksantan raztopimo v glicerinu in vmešamo v še toplo emulzijo. Mešamo počasi, da se emulzija ohladi.
5. Dodamo sestavine faze D. Zmerimo pH in po potrebi znižamo. Shranimo v steklenički z razpršilko.

NE POZABITE NA RAZKUŽEVANJE VSEGA, KAR PRIDE V STIK S KATEROKOLI SESTAVINO ALI KONČNIM IZDELKOM. PO ŠESTIH LETIH POUČEVANJA IZDELAVE EMULZIJ ŠE VEDNO VZTRAJAM, DA STA HIGIENA PRI IZDELAVI IN USTREZNO KONZERVIRANJE KLJUČNEGA POMENA!

Uporaba

Mleko razpršite po telesu. Zaradi vsebnosti antioksidantov je odlična priprava kože na sončenje (uporabimo vsak dan tri tedne pred odhodom na morje), prijetno ohladilo in nahranilo pa bo vašo kožo tudi po sončenju. Ker izdelek vsebuje nestabilna olja (olje semen jagode, olje grozdnih pečk), ni primeren za na sonce.

Zeleni čaj in antioksidanti

O delovanju izvlečka zelenega čaja je veliko napisanega, znanstveno dokazano je njegovo antioksidativno delovanje, za katerega je odgovorna spojina epigalokatehin (flavonoidi). Prav tako ima zeleni čaj protibakterijsko, adstringentno in tonično delovanje.Priporočljivo je, da se emulzije z zelenim čajem stabilizirajo z vitaminom C – s tem naj bi preprečili razgradnjo katehina.
Tako, to je bil prvi iz serije naših poletnih receptov, s katerimi vas bom razveseljevala v maju in juniju.
Vse sestavine za izdelavo tega izdelka boste našli v naši trgovini. Za poletni popust in brezplačno poštnino vpišite kodo POLETJE17.
Ne spreglejte receptov iz moje lanske poletne kolekcije!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja