Poletni recept: Hidrogel za praske, odrgnine in pike

Če imaš tri otroke, so potolčena kolena, praske in srbeči piki del tvojega vsakdanjika – še posebej v poletnih dneh. Zato v moji družinski aromatični apotekarni nikoli ne manjka gel za prvo pomoč!

Receptura temelji na delovanju eteričnih olj, hidrolatov, rastlinskih izvlečkov in aktivnih učinkovin. Vključila sem učinkovine, ki delujejo antiseptično, protivnetno, epitelizirajoče, hladilno in antipruritično (proti srbečici). Kot osnovo sem izbrala hidrogel. Značilnost hidrogelov je, da delujejo hladilno, so zelo viskozni, se hitro vpijejo in ne mastijo kože.

Izdelava hidrogelov

Za pripravo gelov potrebujemo zgoščevalce, ki imajo sposobnost, da v vodi nabreknejo. Izdelava gelov se zdi preprosta, vendar se v praksi pogosto pojavijo težave; ker zgoščevalec nabrekne takoj, ko pride v stik z vodo, se hitro naredijo grudice. Zato je pomembno, da si za izdelavo gela vzamemo čas; mešamo počasi in dlje časa, pri tem pa pazimo, da v gel ne pride preveč zraka. Opcija je, da zgoščevalec, preden ga dodamo vodi, raztopimo v malo glicerina ali alkohola.

Pri izdelavi gelov ne bodite neučakani – da se razvije enakomerna in gladka tekstura, traja najmanj 15 minut – lahko tudi nekaj ur.

Katere zgoščevalce uporabimo?

Kar nekaj zgoščevalcev je na tržišču – za izdelavo gelov najraje posežem po ksantan gumiju in zgoščevalcu Natrosol 250 HX. Slednji tvori posebej lepe in prozorne gele, njegova prednost v primerjavi s ksantanom pa je, da je manj mikrobiološko občutljiv.

Konzerviranje

Izdelki, ki vsebujejo veliko vode, zahtevajo temeljito konzerviranje. V tem gelu sem uporabila alkoholni izvleček, ki hkrati deluje kot konzervans. Rok uporabe izdelka je približno 1 mesec.
Seveda bo količina alkohola oziroma izvlečka, ki učinkovito konzervira izdelek, odvisna od tega, ali uporabimo 96 %, 70 % ali 50 % alkohol. Velja, da 15 do 20 % alkohola 96 % vol. učinkovito konzervira izdelek. Kot konzervans lahko uporabite tudi Cosgard ali Rokonsal oziroma kombinacijo alkohola in drugega konzervansa.

Izdelavi tinktur in maceratom sem namenila posebno delavnico RASTLINSKI IZVLEČKI V KOZMETIKI.

Receptura

Količina: 50 g
Faza A
0,2 g natrosola 250 HX
0,1 g ksantan gumija
2,5 g glicerina
25 g izvlečka prave kamilice v 70 vol.-% alkoholu (če te tinkture nimate na voljo, jo lahko nadomestite z alkoholom)
Faza B
10 g hidrolata sivke
5 g hidrolata smilja
6,3 g hidrolata poprove mete
1 g provitamina B5
0,5 g aloe vere 10x
Faza C
eterična olja:

  • za majhne otroke: 10 kapljic eo sivke, 8 kapljic eo čajne mirte
  • za otroke nad 8 let in odrasle: 10 kapljic eo sivke, 8 kapljic eo čajne mirte (čajevec), 8 kapljic eo kajeputa, 6 kapljic eo zelene/klasaste mete (Mentha spicata)

Izdelava

1. Faza A: Zgoščevalca raztopimo v glicerinu, nato vmešamo v izvleček kamilice. Mešamo počasi in več minut, da nastane gladka zmes.

2. Faza B: Provitamin in aloe vero zmešamo s hidrolati. Vlijemo v fazo A in homogeniziramo na nižji stopnji, da dobimo homogen gel. Pri tem pazimo, da v gel ne pridejo mehurčki.

3. Faza C: Dodamo eterična olja in dobro vmešamo. Preverimo pH, po potrebi uravnamo na 5,5. Shranimo v roll-on stekleničkah, ki jih dobro razkužimo. Sama navadno uporabim 5 stekleničk po 10 ml, kakšno podarim mamicam z otroki. 😉

POZOR: Bodite pozorni na higieno pri izdelavi gela! Vse pripomočke in embalažo razkužite, v sam gel pa ne posegajte z rokami!

Uporaba

Gel nanesemo na praske, odrgnine, pike insektov in srbeče dele, večkrat dnevno. Izdelek porabite v roku enega meseca. Količino (50 g) lahko razpolovite ali naredite samo 10 g izdelka.

Namig

Če ste popolni začetniki v naravni kozmetiki, vam priporočam, da recept poenostavite: izbrana eterična olja dodajte ustrezni količini rastlinskega olja (jojoba, kokos, mandljevo olje). Resda izdelek ne bo tako učinkovit, vendar se boste izognili težavam z mikroorganizmi.

Pa smo se prebili do četrtega izdelka za poletje! Pobrskajte po blogu in si poglejte ostale recepture! Koda za popust POLETJE17 še velja!

Vas mika, da bi se izurili v veščini izdelave kozmetike od ideje do izdelka? Pridružite se nam na jesenskem terminu tečaja formulacije naravne kozmetike!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja