"Gozdna kopel"

Na tečajih parfumeristike in aromaterapije so moji udeleženci za svojo prvo domačo nalogo dobili “sprehod po gozdu”. Zdaj jo podeljujem še bralcem tega bloga. Namesto da se ta vikend odpravite v nakupovalni center, se raje sprehodite po gozdu. Prihranili boste denar in živce!

Japonske raziskave (2010) so dokazale številne pozitivne vplive dreves na naše zdravje in počutje. Vonji gozda, eteričnih olj iglavcev in zvok znižujejo stopnjo stresa, krepijo imunski sistem, zmanjšajo občutke depresije in nižajo krvni pritisk.
Tako so Japonci razvili obred “shinrin-yoku” (1982), kar bi lahko prevedli “gozdna kopel” ali “srkanje gozdne atmosfere”.
Rada imam velika mesta, saj so vznemirljiva – vendar moj dom je gozd, že kot majhna deklica sem se zatekala vanj, tam sem sanjarila in ga vonjala. Vonji in zvoki gozda me pomirjajo, vračajo me k naravi, k sebi.
img_5235m

Zdi se mi, da jesenski gozd še posebej lepo diši – povonjajte mokra tla, pomečkajte iglice med dlanmi … Kako dišijo gobe, listi, ki trohnijo na tleh po dežju? Užijte vonje in zvoke gozda, bodite pozorni na spremembe v svojem počutju.
Slovenija je zares bogata z gozdovi, bodimo ponosni nanje in se jih naužijmo! Verjetno ste že slišali – najboljše stvari v življenju so zastonj!
Če si v zimskih dneh zaželite, da bi v svoj dom vnesli vonj gozda, si ga lahko pričarate z eteričnimi olji iglavcev (rdeči bor, obmorski bor, smreka, jelka). Lahko pa v gozdu naberete nekaj smrekovih vejic in iglice skupaj s smolo kadilne bosvelije uporabite kot kadilo. Če najdete smolo kakšnega iglavca, pa v kadilno mešanico dodajte še to.
249882_214975905209562_5560926_n
Trenutno se v svojem parfumerističnem ateljeju ukvarjam z gradnjo parfuma fougère (fougère v francoščini pomeni “praprot”). Za kompozicije fougère je tipično, da združujejo hrastov lišaj, sivko in kumarine (vanilija, tonka). Če se želite izuriti v gradnji teh parfumov, se nam lahko pridružite na delavnici gradnje parfuma fougère (na sporedu bo po novem letu).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja