Vonji jeseni

Če bi skušali opisati vonj jeseni, kako bi rekli, da diši? Zame je vonj jeseni najčudovitejši vonj: v njem se vonj mokrih listov prepleta z dimom, in jesenski veter v sebi nosi hladen ozonski vonj. Jesen najraje preživim v gozdu, ki je moj vir inspiracij pri kreiranju parfumov.


Jesen je čas, ko se umirimo, se ustavimo in si vzamemo trenutek za samorefleksijo. V tem času nas bodo podprla eterična olja, ki jih pridobivamo iz lesa: sandalov les, cedra, rožni les in palo santo.
Deblo je center drevesa in predstavlja moč, centriranost in harmonijo. Zato nam bodo lesni vonji pomagali pri vzpostavljanju tako fizične kot psihične harmonije – pomagali nam bodo pri fizični nemoči (predstavljajte si deblo kot skelet) in nam omogočali vpogled vase.
Eterična olja lesa so izjemna za meditacijo, saj nas obenem prizemljijo in odprejo višjim sferam (drevo je na eni strani ukoreninjeno, na drugi strani pa veje segajo visoko v nebo). Prav zato sem v recepturi za jesensko meditacijo dala poudarek lesnim vonjem, ki sem jih dvignila s citrusnimi vonji, za pretok energije navzgor in bolj sveži vonj.
IMG_5192m
Predstavljam recepturo za mešanico, ki smo jo preizkusili ob meditaciji z gongi na dnevu odprtih vrat. Bilo je nepozabno!
JESENSKA MEDITACIJA – OLJNI PARFUM
10 ml olja jojobe
2 k eo cedre
3 k eo sandalovega lesa
1 k eo pelargonije
2 k eo bergamotke
2 k eo grenivke
Izdelava: Eterična olja kapnimo v stekleničko roll on. Premešamo in dodamo olje jojobe. Dobro pretresemo in presvaljkamo med dlanmi.
Uporaba: Olje nanesemo na pulzne točke, vtremo v stopala ali nanesemo na dlani ter globoko vdihnemo.
SAMSUNG CSC
Tistim, ki že obvladate osnove izdelave parfumov, podarjam recepturo za kolonjsko vodico JESENSKA RADOST. Ker je jeseni manj sonca in zato hitreje zapademo žalosti in depresiji, sem v zgornji noti vključila veliko citrusov, ki se odlično kombinirajo s cvetno srednjo noto in lesnimi balzamičnimi vonji v spodnji noti.
V kompleksnejših kompozicijah je najlažje, da recepturo pišemo v odstotkih. Za bazo sem v tej mešanici uporabila 96 % alkohol. Parfumu sem na koncu dodala nekaj kapljic destilirane vode.
JESENSKA RADOST – KOLONJSKA VODICA
10 % eo cedre
10 % eo sandalovega lesa
5 % benzoina
5 % eo nerolija
5 % absoluta vrtnice
4 % eo litseje
3 % eo kardamoma
25 % eo limone
15 % eo bergamotke (brez bergaptena)
15 % eo sladke pomaranče
3 % eo zelene mete
Kolonjsko vodico sem podarila udeleženkam predavanja nekega podjetja in so bile navdušene! Če sanjate o tem, da bi sami izdelovali parfume, se udeležite našega seminarja botanične parfumeristike. Tokrat bo osvežen z mojimi novimi znanji z delavnic v New Yorku ter dopisnim tečajem iz kolonjskih vodic.
Naj vas skozi jesen spremljajo čudovite misli, čustva, vonji in spomini!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja