Recept: Mazilo za ustnice

Mazilo za ustnice je eden najbolj priljubljenih izdelkov domače kozmetike, še posebej v zimskih mesecih. Izdelava je zares preprosta in porabili boste zelo majhne količine sestavin.

Pri mazilu za ustnice je pomembno, da je hranljivo, da ustnice ščiti pred izsušitvijo in da je dobrega okusa. To dosežemo že s tremi preprostimi sestavinami, ki so nepogrešljive v vsaki domači kozmetični kuhinji: kokosovo olje, kakavovo maslo in čebelji vosek.
Poglejmo si osnovni recept:
28 g čebeljega voska
20 g kakavovega masla
52 g kokosovega olja
10-20 kapljic eteričnih olj (odvisno od intenzitete vonja eteričnih olj)
Zdaj pa na delo!
DSC_0078

1. Pripravimo vse potrebne sestavine.

DSC_0089

2. Sestavine stehtamo v čaši.

DSC_0043

3. Postavimo v posodo z vročo vodo in raztopimo.

DSC_0109

4. Ko se vse sestavine raztopijo, umaknemo z ognja in dodamo eterična olj (po želji).

DSC_0095

5. Vlijemo v posodice in počakamo, da se masa popolnoma ohladi. Nato zapremo in etiketiramo.
Dodajanje eteričnih olj
Medtem ko pri izdelavi drugih izdelkov na delavnicah navadno “težim”, da eterična olja niso namenjena odišavljanju, temveč se moramo osredotočiti na njihovo terapevtsko delovanje, pri izdelavi mazila za ustnice nisem tako stroga – mazilo za ustnice pač mora lepo dišati in biti okusno!
Pozorni bodite pri izbiri eteričnih olj – ker eterično olje z ustnic kaj hitro preide v usta, naj bodo eterična olja ekološka in po možnosti certificirana. Prav tako upoštevajte intenziteto vonja eteričnih olj – če boste uporabili eterično olje ilang ilanga v kombinaciji s sladko pomarančo, predlagam, da dodate 2 kapljici ilang ilanga in 8 kapljic sladke pomaranče.
Eterično olje poprove mete lahko draži kožo, zato naj ga v mazilu ne bo več kot 5 kapljic.
Nekaj dišečih predlogov:

Mazilo za ustnice lahko odišavite z dodatkom kakava v prahu, medu ali vanilijevega macerata (vanilijevo palčko namakate v jojobinem olje).
Dodatki
Če želite izdelati luksuzno mazilo za ustnice, lahko del čebeljega voska nadomestite z vrtničnim ali jasminovim voskom ter ga obarvate s kombinacijo rdeče in zlate mike.
Da bodo vaše ustnice še mehkejše in poljubi še slastnejši! 😉

8 misel na “Recept: Mazilo za ustnice

    • Nina Medved pravi:

      Katja živijo!
      Od omenjenih citrusov sta fototoksični eterični olji limone in grenivke, mandarina in sladka pomaranča ne. Da, fototoksičnih olj ni priporočljivo uporabiti v mazilu, če greste recimo smučat ali v sončnih poletnih dneh. Načeloma gre za zelo majhno koncentracijo eteričnih olj in ob “normalnih” dneh uporaba takšnih mazil za ustnice ni problem. Seveda pa se jim lahko povsem izogneš in uporabiš citruse, ki niso fototoksični.
      Lepo bodi!
      Nina

      • maja pravi:

        Mene pa zanima,kje se kupijo te posodice (da naredim mazilo v stiku)?! In zanima me še,kakšna eterična olja? Kar navadna,ki so npr.za svečke? Lp! Maja

  1. Karmen Zajc Bornšek pravi:

    Pozdravljena,
    osnovni recept je super! Včeraj pa sem poskusila uporabiti Jasminov vosek… res lepo diši! Zanima me koliko Jasminovega voska uporabiti v mazilu za ustnice, če se držim navodilu 5%, ali ostalo nadomestite s čebeljim voskom?

    Dodala sem EO , mandarine in yliang yliang vse skupaj res lepo diši, vendar jaz sem uporabila kar 10g Jasminovega voska.

  2. Nina Medved pravi:

    Živijo Karmen,
    Sama uporabim približno 5 % cvetnega voska, ostalo pa nadomestim s čebeljim voskom. Predvsem zato, ker so cvetni voski dražji in ker že nizke koncentracije dodajo vonj. So pa tudi mehkejše teksture, zato je fino, če jih kombiniramo s čebeljim voskom, ki je trši (posebej, če gre za mazilo v stiku).

  3. Mojca P. pravi:

    Živjo, mene pa zanima, koliko balzamov za ustnice je nastalo po tej recepturi iz omenjene gramature…izdelovala jih bom namreč za darilca in bi rada vedela, koliko česa potrebujem.
    Hvala za informacijo, pa lep dan

    • Nina Medved pravi:

      Mojca živijo, skupno pride 100 g mase. Koliko mazil bo nastalo, je seveda odvisno od velikosti posodic, ki jih boste uporabili za shranjevanje. Stiki za mazilo so ponavadi 5-6 g, manjše posodice pa 7-15 g. Naj vam darilca lepo uspejo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja