Kraljica Vrtnica

V Dolini Rož v bolgarski pokrajini Kazanlak je ozračje v maju in juniju prežeto z vonjem vrtnic. Takrat namreč poteka Rožni festival, na katerem sta poleg nabiranja vrtnic na sporedu izbira Rožne kraljice in Rožna parada. Maj in junij sta optimalna meseca za nabiranje vrtnic in destilacijo eteričnega olja, saj Dolino Rož pogosto oblije dež – vlaga prepreči izhlapevanje olja in zviša njegovo kvaliteto. Nabiranje vrtnic se začne ob zori in traja do približno 10. ure zjutraj, ko so listi še prekriti z roso. Za 1 kg eteričnega olja vrtnice morajo nabrati kar 2 toni vrtničnih cvetov!

Ne morete si predstavljati, kako sem začela poskakovati, ko sem pred dnevi v sosednji vasi naletela na damaščensko vrtnico Rosa damasceno. Gospodarica hiše – kasneje sem izvedela, da je hiša Valvasorjev lovski dvorec – je prihitela pogledat, kaj se dogaja. Prosila sem jo, če si lahko naberem nekaj cvetov za izdelavo rožnega olja. Povedala mi je, da je ta vrtnica ¨še iz starih časov¨, nato pa pohitela v hišo po škarje in vrečko. Izdelava macerata vrtnice ni tako preprosta kot izdelava šentjanževega ali ognjičevega olja. Ker vrtnice vsebujejo izredno malo eteričnega olja in precej vlage, je potrebno vrtnične liste večkrat zamenjati. Vrtnične liste prelijemo z oljem (oljčno, sončnično ali mandljevo olje), zapremo in pustimo nekaj dni. Nato olje precedimo, zavržemo liste in dodamo nove. Postopek ponovimo tudi sedemkrat. Rezultat je nežno dišeče olje za razvajanje in nego celega telesa.

Vrtnični listi so priljubljeni v kulinariki. Dodamo jih lahko omakam, sladoledom, jogurtu, iz njih naredimo marmelado ali jih ponudimo s piščancem, kot v Perziji. Sama sem vrtnične liste potresla po zeleni solati in moja mala Chinye je bila navdušena. Ko sem jo vprašala, kaj bi jedla za večerjo, je dahnila: ¨Solato z rožcami!¨

Pri procesu destilacije vrtnice pridobivajo čudovito rožno vodo ali hidrolat vrtnice, ki je izjemen tonik za vse tipe kože. Po tem receptu si lahko preprost vrtnični tonik pripravite tudi sami. Uporabite najbolj dišeče vrtnice, vendar se izogibajte škropljenim vrtnicam!

Potrebujete:
3 dele vodke vodke
1 del destilirane vode
sveže vrtnične liste

1. Vodko zmešajte z destilirano vodo. Sveže vrtnice stresite v kozarec. Prelijte jih z mešanico, da so popolnoma prekrite – na vrhu naj bo nekaj centimetrov tekočine. Zaprite in postavite na toplo mesto, vendar ne na sonce, in pustite stati 2 do 3 tedne.
2. Precedite v steklenico in shranite na hladnem mestu.

Sem v iskanju neškropljenih vrtnic – za pripravo rožne marmelade. Recept vam vsekakor posredujem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja