Izdelava tinktur in gliceritov

Naberite meliso, materino dušico, kamilico, rožmarin, koprivo, rman – številne rastline z naših travnikov in vrtov imajo zares čudovite lastnosti za nego naše kože.

Če se želimo izdelave rastlinskih izvlečkov lotiti strokovno, bomo morali pokukati globlje – poznati moramo namreč sestavo rastline, vedeti, kdaj je idealni čas za nabiranje in katero topilo je najbolj primerno (voda, rastlinsko olje, alkohol).

V tem blogu sem se izdelave rastlinskih izvlečkov lotila za zabavo – da se pobližje spoznam z rastlinami, ki rastejo okoli mene, in vidim, kako jih lahko uporabim v svojih kozmetičnih izdelkih.

Kot topilo sem izbrala alkohol 70 %, glicerin in jabolčni kis.

Kako pripravimo alkoholne ali hidroglicerinske izvlečke?
Vse, kar potrebujete za izdelavo izvlečkov, je rastlinski material, topilo (alkohol, glicerin, kis) in kozarec s pokrovom.

1. Rastlinski material damo v čist, suh kozarec. Rastlina je lahko posušena ali sveža.
2. Prelijemo s topilom, pri čemer mora biti rastlina popolnoma prekrita. Priporočljivo je, da material in topilo stehtamo, saj bomo tako imeli recepturo za naslednjo izdelavo. Kozarec trdno zapremo.
3. Namakamo približno dva tedna.
4. Kozarec vsak dan pretresemo.
5. Rastline precedimo skozi filter za kavo ali gazo in zavržemo. Shranimo v temni steklenički in na hladnem.

Tinkture in gliceriti v naravni kozmetiki
Tinkture in gliceriti so odličen način, da ujamemo učinkovine rastline in jih vnesemo v naše kozmetične pripravke. Uporabimo jih lahko pri izdelavi mask, pilingov, tonikov, šamponov ali jih dodamo v vodni fazi pri pripravi kreme. V kremi uporabim od 1-5 % alkoholnega izvlečka, nekateri proizvajalci naravne kozmetike pa je uporabijo tudi do 20 %. Uporaba alkoholnih izvlečkov bo pripomogla h konzerviranju kreme, vendar kljub temu uporabite priporočeno koncentracijo konzervansa.

Gliceriti našo kožo negujejo in vlažijo, zato so v kremah in tonikih za obraz izredno priljubljeni. Ne uporabimo jih v previsokih količinah, saj ustvarjajo lepljiv občutek. Sama svojim kremam dodam 1-2 % glicerita, največ 5 %.

Moje tinkture
To poletje sem se pošteno založila s tinkturami in gliceriti.

  • Žajbljev glicerit za ustno vodico.
  • Melisina tinktura proti herpesu.
  • Rožmarinova tinktura za šampon proti prhljaju.
  • Timijanov glicerit v antiseptičnem mazilu.
  • Rmanova tinktura v kremi s protivnetnim delovanjem.
  • Dobra misel za odganjanje čarovnic in hudičev (kot v srednjem veku)!;)

Zdaj pa na travnik, brž, po zalogaj lepote!

2 misli na “Izdelava tinktur in gliceritov

  1. Andreja pravi:

    Ojla Nina!
    Rada bi naredila putrček za telo, pa je v rcp rudi rastlinski glicerin. Jaz sem mislila, da moram to “zadevo” kupiti, sedaj pa sem prebrala v tvojem članku, da je to mogoče narediti. 🙂 Tako, da bi letos rada naredila svoj glicerit. Imam domači jabolčni kis iz eko jabolk, ki ga dela moj oče in bi tako naredila sivkin glicerit. Me pa zanima, koliko jabolčnega kisa potrebujem za en 700g kozarec in koliko sivkinih cvetov. Lani sem naredila sivkin macerat z domačim olivnim oljem in je prišel super.
    Hvala ti Nina, za vse tvoje nasvete, recepte…si kot sonček v tem mrzlem vremenu, pa tudi drugače.
    pa–pa,
    Andreja

    • nina pravi:

      Živijo, Andreja!
      Hja, rastlinski glicerin je dejansko treba kupiti. Da ne bo zmešnjave: glicerit nastane, ko rastlinski material namakamo v glicerinu (glicerin nastane npr. pri proizvodnji mila ali z hidrolizo maščob). Za namakanje rastlinskega materiala, kot “topilo”, pa lahko uporabimo tudi jabolčni kis ali alkohol. REcimo, rastlino bi do 2/3 napolnila v kozarec za vlaganje in ga prelila s kisom (napolniš ga do vrha). Se pravi, to bi bila tinktura, in ne glicerit. Gre za isti postopek, in sicer želimo doseči, da se izločijo določene zdravilne učinkovine rastline. Torej, kremam lahko dodajamo tako glicerite kot alkoholne tinkture, medtem ko tinkture s kisom niso najbolj primerne. V naravni kozmetiki jih uporabimo tako, da jih dodamo destilirani vodi ali hidrolatu za uravnavanje pH-ja kože (10 %), torej kot tonik za obraz, ali kot zeliščni preliv za lase. Jabolčni kis lahko porabiš za izdelavo zeliščnih kisov – v enem od blogov sem pisala tudi o tem (gre za isti princip). Veliko uspehov in užitkov pri izdelavi pripravkov, pa obilo sonca v tvoje kraje! Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja