Kako segrejemo karitejevo maslo, da ne nastanejo grudice?

Če si začetnica ali izkušena izdelovalka naravne kozmetike si karitejevo maslo gotovo že uporabila v svojih izdelkih. Morda si pripravila maslo za telo ali mazilo za ustnice. Izdelek je sicer uspel, vendar so v njem nastale grudice ali je nastala kašasta, nehomogena zmes. Ne, z izdelkom ni nič narobe in brez težav ga lahko uporabiš. V prihodnje pa bodi pozorna na to, kako ga segrevaš in ohlajaš.

Te zanima, zakaj nastanejo grudice?

Verjetno veš, da karitejevo maslo sestavljajo različne maščobne kisline, vsebuje pa tudi visok delež neumiljivih snovi. Maščobne kisline imajo različna tališča, na primer oleinska kislina, ki je je v karitejevem maslu 49 %, je na sobni temperaturi v tekočem stanju, medtem ko se stearinska kislina, ki je v karitejevem maslu prisotna v 38 % koncentraciji, stali pri 70 C. Prav zaradi te razlike v tališču nastanejo težave. Včasih niso vidne takoj, temveč se pojavijo šele čez nekaj časa.

Ne pozabi, da moraš biti pri izdelavi vsakega izdelka prisotna od začetka do konca.

V primeru anhidridnih izdelkov (izdelki, ki vsebujejo zgolj oljni del) je postopek ohlajanja posebej pomemben, zato ga nikar ne zanemari.

Slika: Prvi lonček vsebuje karite, ki sem ga po segrevanju ohladila na sobni temperaturi, druga pa karite, ki sem ga ohlajala počasi, z mešanjem.

Kako torej segrejemo in ohladimo izdelke, ki vsebujejo karitejevo maslo?

  1. Karitejevo maslo segrevamo v vodni kopeli. Temperatura vode naj ne bo previsoka, najbolje, da jo nadzoruješ s termometrom (okoli 50 C).
  2. Ko je karitejevo maslo popolnoma raztopljeno, posodo vzemi iz vode. Nikoli ne segrevaj dlje kot je potrebno.
  3. Karitejevo maslo mešaj, da se nekoliko ohladi, nato pga postavi v hladno vodo in mešaj, dokler se maslo ne začne nekoliko strjevati.
  4. Maslo daj v posodico in postavi v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

Če se želiš izogniti grudicam v svojih izdelkih, ki vsebujejo karite, jih v fazi ohlajanja vselej mešaj, da se temperatura v izdelku enakomerno razdeli.

Se še nisi poigrala s karitejem?

V blogu boš našla kar nekaj receptov, z njim pa radi ustvarjamo tudi na delavnicah.

Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii) je odlično za nego suhe in razdražene kože, pogosto ga najdemo v kozmetiki za nego zrele kože. Ima visok delež neumiljivih snovi (približno 10 %). Priporočam uporabo nerafiniranega karitejevega masla. Prepoznali ga boste po tem, da je rahlo obarvan (rumenkasto-oker) in ima svojstven vonj. Karite s prijetnim oreškastim vonjem dobiš tukaj.

 

2 misli na “Kako segrejemo karitejevo maslo, da ne nastanejo grudice?

    • Nina Medved pravi:

      Do podobnih težav pride pri kakavovem in mangovem maslu, ki sta po sestavi precej podobna karitejevemu maslu. Babasu in kokos pa sta olji, ki sta pri pribl. 24 C v trdnem stanju. Imata povsem drugačno sestavo od masel, grudice pa tu ne povzročajo težav. Lep pozdrav, Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja