Sladoledno maslo NEAPOLITAN

Nekega poznega zimskega popoldneva sem si resnično zaželela sladoleda. Vanilija, čokolada in jagoda … to so okusi mojega otroštva. V naši kuhinji nisem našla sestavin za izdelavo sladoleda – sestavin za izdelavo kozmetike pa je seveda na pretek, zato sem si privoščila “kozmetični” sladoled …

Kot osnovni recept sem vzela recept za stepeno maslo in skomponirala tri različice. V vseh treh receptih je glavna sestavina karitejevo maslo, ostale sestavine pa sem malce prilagodila.
Optimized-01130023

ČOKOLADA
Dekadentno čokoladno aromo v tem maslu sta pričarala kakavovo maslo in eksotično maslo kombo, poudarila pa sem ga z dodatkom ekstrakta kakava in kakava v prahu.
35 g karitejevega masla
25 g kakavovega masla
10 g masla kombo
20 g olja babassu
10 g olja jojobe
5 kapljic ekstrakta kakava (gre za alkoholni izvleček kakavovih zrn)
žlica kakava v prahu
Optimized-01130004

JAGODA
Pri ustvarjanju “jagodnega” sladoleda mi je bilo v največji izziv ustvariti sadno aromo. Eterična olja iz sadja ne obstajajo, vendar lahko sadno noto zaznamo v eteričnih oljih kot so pelargonija, muškatna kadulja, may chang, neroli, litsea cubeba … Čudovito jagodno barvo je sladoledu dala vijolična glina.
40 g karitejevega masla
20 g mangovega masla
20 g kokosovega olja
20 g olja jojobe
4 kapljice eo pelargonije bourbon
4 kapljice eo sladke pomaranče
2 kapljici eo litsee cubebe
1 žlica vijolične gline
VANILJA
Macerat vanilje lahko pripravite tako, da vaniljevo palčko namakate v mandljevem ali jojobinem olju. Dobili boste čudovito negovalno in aromatično olje. Pika na i v tem maslu je olje slivovih jedrc, ki diši po marcipanu. Benzoin s svojim toplim vonjem poudari aromo vanilje.
40 g mangovega masla
20 g karitejevega masla
20 g macerata vanilje
20 g olja slivovih jedrc
5 kapljic eo benzoina (gre za smolo, ki jo raztopijo v alkoholu)
1 žlica bele gline
NEKAJ NAPOTKOV ZA IZDELAVO
Vsa masla in olja stehtamo v posodi in segrevamo na parni kopeli, da se trše sestavine raztopijo. Postavimo v hladilnik in stepamo z mešalnikom. Postavimo v hladilnik in znova stepamo … Pa morda še enkrat, da je maslo čvrsto kot stepena smetana. Nato dodamo eterična olja in v zmes skozi cedilo presejemo glino ali kakav v prahu (če je v receptu). Najlažje boste “sladoled” v posodice napolnili s plastično vrečko, ki jo na vogalu odrežete.
Optimized-01130013

Priznam, težko se je bilo upreti omamnim aromam in cedile so se mi sline … Ko sta se otroka vrnila z obiska, sta bila navdušena: “Vau, mami je naredila sladoled!” Starejši sin se je namrdnil, ko je videl, da so v igri “eterična olja” in mamine čarovnije, hčerka pa je že stegnila prst, da ga pokusi …
Vse sestavine boste našli v naši spletni trgovini.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja