Pomarančno-ingverjeva marmelada z bergamotko

Ko sem zjutraj sedla k računalniku, sem si na izparilnik kapnila eterična olja sladke pomaranče, ingverja, bergamotke in absolut vanilje. Razveseljujoča in topla mešanica za puste novembrske dni je v hipu spremenila barve mojega doma. Pomislila sem, da bi vonj prenesla v okus. In že se je kuhala – marmelada iz pomaranč in ingverja, z vaniljevo palčko in dodatkom kapljice eteričnega olja bergamotke.

Recept za marmelado je zelo preprost. Potrebuješ:
3 pomaranče (ekološke pridelave)
4 zvrhane žlice svežega nastrganega ingverja
450 g sladkorja
100 ml vode
polovička vaniljeve palčke
5 kapljic ekološkega eteričnega olja bergamotke (po želji)

Pomarančo olupi in lupino nareži na tanke trakove. Meso pomaranče nareži na koščke in nastrgaj ingver. Vse sestavine, razen eteričnega olja, stresi v posodo in zavri. Kuhaj približno 30 minut na majhnem ognju. Umakni z ognja, da se nekoliko ohladi, nato dodaj eterično olje. Shrani v steklenih kozarcih. Marmelada se odlično prileže k glavnim jedem – presenetite goste na božični večerji …


Z eteričnimi olji lahko popestrite okus vaših marmelad in očarate vse okoli sebe. Poskusite kombinacije: breskova marmelada z eteričnim oljem klinčkov, za dekadentne sladokusce. V marmeladah so odlična tudi eterična olja poprove mete, sivke, pomaranče, grenivke, mandarine in ingverja. Za svojega ljubimca/ljubimko pripravite marmelado z eteričnim oljem vrtnice ali absolutom jasmina … Bodite pozorni, da uporabite organska eterična olja, ki se smejo uporabiti tudi v prehrani.

Z eteričnimi olji pa nikar ne pretiravajte – včasih bo že ena kapljica preveč in bo povsem prevzela okus marmelade. Če z eteričnimi olji v kuhinji nimate izkušenj, vam priporočam, da se omejite zgolj na uporabo eteričnih olj citrusov – ali eterično olje preprosto izpustite.

Mmm, kako diši …

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja