Aromatični zeliščni kis

Tudi to se zgodi, da namesto jabolčnega soka skuhaš jabolčni kis. Še posebej, če ga pripravljaš prvič. To se je pripetilo mojim sosedom – in jaz, srečnica, sem v dar dobila več litrov čudovitega jabolčnega kisa.

Eno jabolko na dan …
Jabolčni kis je eliksir vitalnosti z močnim antibakterijskim in antiseptičnim delovanjem! Hipokrat, oče moderne medicine, je jabolčni kis v kombinaciji z medom predpisoval za blaženje številnih tegob. Priporoča se pri boleznih dihal, prebavnih motnjah, za uravnavanje holesterola in nižanje krvnega pritiska. Odpravljal naj bi glavobol, migrene in nespečnost. Cindy Crawford in druge manekenke pravijo, da s pomočjo jabolčnega kisa raztapljajo odvečne maščobe. Prav tako je jabolčni kis odlično čistilo – uporabimo ga lahko za dezinfekcijo delovnih površin, pri čiščenju stekla in kot mehčalec za pranje perila.

Jabolčni kis v kozmetiki
Jabolčni kis ima pH 3, zaradi česar ima sposobnost uravnavanja oz. zniževanja pH-ja naše kože. Za zdravljenje aken se priporoča tonik za čiščenje kože; vendar ga v toniku uporabite največ 5 %.

Kis je odličen preliv za lase. Da bi podkrepili njegovo moč, mu dodamo zelišča; za temne lase bomo uporabili rožmarin ali žajbelj, za svetle lase ognjič, kamilico in gabez, za suhe lase ognjič in za mastne lase rožmarin, sivko, timijan ali rman, pri prhljaju pa uporabimo koprivo. Jesen je čas, ko listje pada z dreves – hkrati pa z našega lasišča izpadajo lasje; pri izpadanju las je najučinkovitejši rožmarin.

P8180508

Recept za zeliščni preliv za lase
2 skodelici vode
žlica posušenih ali svežih zelišč
2 žlici kisa

Vodo zavremo, z njo prelijemo zelišča in dodamo kis. Namakamo 15 minut. Če želimo močnejši preliv, dodamo več zelišč in namakamo 30 minut. Po umivanju las zeliščni preliv nanesemo na lase in vmasiramo v lasišče. Izperemo. Preliv pripravimo sproti.

Z jabolčnim kisom lahko pripravimo izvrstno kopel za razstrupljanje in za blaženje opeklin.

Priprava zeliščnega kisa
Zeliščni kis bo razveselil vsakega gurmana, obenem pa bo okrepil naše zdravje v zimskih dneh. Žličko zeliščnega kisa lahko dodate vodi pri prehladu ali ga vtrete v boleče mišice.

Priprava zeliščnega kisa je skrajno preprosta. Zelišča operemo, sesekljamo in prelijemo s kisom, nato namakamo tri tedne. Precedimo in shranimo. Uporabimo lahko rožmarin, timijan, origano, česen, žajbelj, meto, baziliko, majaron, cimet, klinčke, pelin, rman, pehtran, za popestirtev dodamo kakšen čili (ali polovico, kajti – uh – peče!). Navadno kombiniram več zelišč, recimo rožmarin in žajbelj, baziliko, majaron in timijan, cimet, klinčke in ingver. Za vizualni efekt lahko zelišče pustite v steklenički.

Namesto zelišč lahko uporabite tudi sadeže – moj najljubši kis vseh časov je malinov kis!

Zeliščni kis je čudovito novoletno darilo, še posebej, če ga shranite v ličnih stekleničkah. Pohitite s pripravo – v svojem zeliščnem vrtu ali na travniku boste gotovo našli kakšno zelišče ali zdravilno rastlino. Sicer lahko vedno uporabite posušena zelišča ali začimbnice.

Mmm … odlično!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja