Zeleni dezodoranti

Napoleon je nekoč v pismu napisal Josephine: ¨Ne umivaj se, vrnem se čez tri tedne!¨ Pravzaprav nimam nič proti osebnemu vonju – vendar če je premočen, je lahko za ljudi okoli nas precej nadležen.

Seveda nam tu na pomoč priskočijo dezodoranti. Vendar večina komercialnih dezodorantov vsebuje aluminij, ki ga povezujejo z rakom na dojki in Alzheimerjevo boleznijo. Poleg tega preprečujejo izločanje znoja in pod kožo se kopičijo toksini.
Kako ohraniti naraven vonj, ne da bi smrdeli? 🙂
Na tržišču je že lepo število naravnih dezodorantov in poskusila sem jih cel kup – vendar, v veliki večini ne delujejo. Zato sem se izdelave naravnih deodorantov lotila sama – in bila očarana nad njihovim delovanjem. Njihova učinkovitost temelji na antibakterijskem delovanju, kajti uničujejo bakterije, ki povzročajo vonj, poleg tega pa ne blokirajo žlez znojnic.
V nadaljevanju predstavljam tri recepte za deodorante, ki si jih lahko iz naravnih sestavin izdelate sami. Osnovne sestavine so: kokosovo olje in glina za trdne dezodorante ter alkohol in virginski nepozebnik za dezodorante v spreju. Svojim dezodorantom dodam eterična olja, ki dezodorirajo in delujejo antiseptično: cipresa, brin, limona, limonska trava, čajna mirta, cedra, bergamotka, pelargonija.
OPOZORILO: ČEPRAV JE SODA BIKARBONA ZELO PRILJUBLJENA V NARAVNIH DEZODORANTIH IN NA SPLETU KAR MRGOLI RECEPTOV Z NJO, VAS MORAM OPOZORITI, DA SODA ZARADI VISOKEGA PH-JA NI V SKLADU S FIZIOLOGIJO NAŠE KOŽE IN ZATO POGOSTO DRAŽI KOŽO. KLJUB TEMU, DA UČINKOVITO DEZODORIRA, JE NE PRIPOROČAM V IZDELKIH, KI JIH NANAŠAMO NA KOŽO.
Moj najljubši glineni dezodorant za občutljivo kožo
1 1/2 žlice čebeljega voska
4 žlice kokosovega olja
1 žlica karitejevega masla
4 žlice gline (najučinkovitejša je zelena glina Montmorillonit, uporabite lahko tudi belo glino kaolin ali sivo glino)
20 kapljic eteričnih olj (brin 5, cipresa 5, pelargonija 3, bergamotka 6, limonska trava 2)

Navodilo za izdelavo: Čebelji vosek in kokosovo olje raztopi v parni kopeli. Dodaj karitejevo maslo in umakni z ognja. Dodaj glino in eterična olja, dobro premešaj in prestavi v lonček. Dezodorant z zeleno glino ni privlačne barve, vendar se lepo vpije v kožo in ne pušča madežev. Učinkovito dezodorira, kože ne draži.
Osvežilni deodorant v spreju
15 ml etanola ali vodke
15 ml hidrolata virginskega nepozebnika (hamamelis)
6 kapljic eteričnega olja čajne mirte
3 kapljice eteričnega olja brina
3 kapljice eteričnega olja limone
2 kapljici eteričnega olja limonske trave
Navodilo za izdelavo: Etanolu dodaj eterična olja in pretresi, nato dodaj virginski nepozebnik. Deodorant je super osvežilen!
Glineni dezodorant v spreju
100 ml hidrolata virginskega nepozebnika
1 žlica zelene gline
35 kapljic mešanice eteričnih olj
Navodilo za izdelavo: Virginski nepozebnik zlij v stekleničko z razpršilcem. Z lijakom dodaj glino. Dobro pretresi in dodaj eterična olja. Po potrebi precedi skozi kavni filter. Deodorant priporočam tistim, ki ne želijo uporabiti alkohola.
Zdaj pa na delo! Izberite priljubljeni recept in zadišite po naravi! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja