Bergamotka, opojni vonj Kalabrije

Kot aromaterapevtki in parfumerki se mi zdi ključno, da spoznam rastline, iz katerih so pridobljena eterična olja. Nekatere rastejo v moji okolici, da bi spoznala druge, pa se mi zdi prav dober izgovor za potovanje. Tokrat sem se odpravila v Kalabrijo, ki slovi kot domovina bergamotke!

Kalabrija ponuja čudovito aromatično razvajanje! Sadež v sredini je bergamotka.

Ne samo, da me je sončna Kalabrija pozdravila s cvetočimi sadovnjaki citrusov; na sprehodih ob peščeno-kamnitih plažah so moje nosnice razvajale tudi druge aromatične rastline – jasmin, labdanum, brnistra – na posestvu, kjer smo bivali, pa sem občudovala cvetoči žajbelj, pelargonijo, cipreso in vrtnice.

Vrhunec mojega potovanja je bil gotovo trenutek, ko sem v roke prvič prijela sadež bergamotke. Podrgnila sem po lupini in vdihnila aromo – kot bi vonjala čisto pravi parfum! Komaj sem verjela, da je lahko lupina tako aromatična in vonj sadeža tako popoln!

Eterično olje bergamotke pridobivamo iz lupine nezrelega sadeža.

Kalabrija, domovina bergamotke

Če imaš doma stekleničko bergamotke, je zagotovo iz Kalabrije! Prav tam so optimalni pogoji za rast tega citrusa, ki zahteva veliko sonca, ravno prav vetra in rodovitno prst.

V jugozahodnem delu Kalabrije je več kot 500 lokalnih pridelovalcev, ki letno proizvedejo preko 100 ton eteričnega olja.

Vonj eteričnega olja z južnega dela je bolj svež, medtem ko je severno bolj cvetni. Na vonj vpliva tudi čas nabiranja – na začetku sezone je vonj bol zelen, proti koncu bolj sadni.

Bergamotka je hibrid, množi pa se s cepljenjem veje bergamotke v drevo grenkega pomarančevca.

Ločimo tri tipe bergamotke: feminello (manjši sadež), fantastico (večji) in castagnaro (s hrapavo lupino). Drevo, staro 5 let, obrodi približno 100 kilogramov sadežev.

Za 1 kg eteričnega olja potrebujemo 200 do 250 kg sadežev.

Sadež bergamotke ročno nabirajo med novembrom in marcem. Sadež operejo in ga pustijo stati dva dni, da se zmehča, zaradi česar lahko stisnejo več eteričnega olja.

Citrusi so v pomladnem času v cvetenju, vendar se še vedno lahko posladkamo s sadeži prejšnje sezone.

Pridobivanje eteričnega olja

Poznamo dva različna postopka pridobivanja eteričnega olja bergamotke. Pri prvem sadež postavijo v boben z vodo, da se odstrani lupina. Pri drugem pa cel sadež zmeljejo, pri čemer se zmešata sok in lupina. S filtriranjem nato odstranijo lupino in na koncu s centrifugiranjem ločijo eterično olje od vode oziroma soka. Rezultat je eterično olje temno zelene barve.

Eterično olje bergamotke je fototoksično in omejeno na nizke koncentracije, zato ga pogosto nadalje obdelajo v laboratoriju, da odstranijo fototoksično spojino bergapten.

Takšno eterično olje je prozorne barve in mu – po mojem mnenju – manjka sočnosti avtentične bergamotke.

Čudovito eterično olje kalabrijske bergamotke najdeš v naši spletni trgovini. Če želiš bergamotko uporabiti v izdelkih za telo, priporočam bergamotko brez bergaptena, ki ni fototoksična.

Naprava za pridobivanje eteričnega olja bergamotke, ki se pridobiva s stiskanjem lupin, se bo ponovno zagnala novembra.

Obisk plantaže in destilarne

Eno najbolj slikovitih mest ob Jonski obali je mesto Gerace, ki stoji na hribu. Nedaleč od mesta smo obiskali posestvo oljk, vinske trte in citrusov.

Tam sta nas nasmejana in polna energije sprejela Francesca in njen partner ter nam razkazala svoj aromatični nasad. Bergamotk ne destilirata, uporabljata jo za aromatiziranje oljčnega olja in sicer tako, da lupino stisneta istočasno z olivami.

Založila sta nas z zelenjavo z vrta in košaro bergamotk ter nas napotila na kosilo v mesto, kjer smo si za desert privoščili granito z okusom bergamotke (granito je tipičen sorbet po tradicionalnem sicilijanskem receptu).

Sadovnjak citrusov Bergold v bližini mesta Bovalino, v katerem rastejo grenivke, bergamotke, pomaranče, klementine, mandarine, limone …

Približno 20 kilometrov južno od mesta Gerace smo se odpeljali do destilarne Bergold. Gostoljubna lastnika Daniela in Marco sta nas sprejela ob predelovalnem obratu, od koder smo se odpeljali do nasada, ki zajema kar 14 hektrajev citrusov. Sprehajali smo se med limonami, grenivkami, klementinami in bergamotke – nasadu ni bilo videti konca.

Po ogledu nasada smo se vrnili v destilarno, kjer smo se osvežili z bergamotkinim sokom. Sok bergamotke je zelo grenek in kisel, a definitivno osvežilen. Bergold ponuja še druge izdelke z bergamotko: marmelado, kandirano lupino, piškote, med in liker.

Daniela in Marco sta nam pripravila vrečo citrusov in nekaj priboljškov. Vsega definitivno ne bi mogli vzeti na letalo, zato sem v naslednjih dneh vneto stiskala sok iz različnih citrusov. Bergamotko sem zmešala s pomarančo in dobila zares izvirno aromo!

Sveže stisnjeni sokovi bergamotke, grenivke in pomaranče.

Bergamotka v parfumih

Bergamotka je najbolj uporabna zgornja nota v parfumeristiki – uporabimo jo lahko tako v moških kot v ženskih parfumih.

Parfumu doda svežino, igrivost in sončnost. Njen vonj bi opisala kot svež, citrusni, sadni, cvetni, zelen in pikanten. Poleg spojine limonen, ki je prisotna v vseh citrusih, vonj bergamotke zaznamujeta spojini linalol in linalilacetat.

Eden najslavnejših parfumov vseh časov, ki je bergamotki prinesel posebno mesto v parfumeristiki, je Eau de cologne, ki ga je 1709 ustvaril italijanski parfumer Giovanni Maria Farina.

Svežina bergamotke v kombinaciji s toplo vaniljo ustvarja ikonični akord v parfumu Shalimar, ki ga je leta 1925 za parfumsko hišo Guerlain ustvaril parfumer Jacques Guerlain.

Bergamotka je ključna nota v kategoriji parfumov chypre, v katerih ustvari kontrast v kombinaciji s hrastovim lišajem in pačulijem v spodnji noti.

Na letališču Lamezia Terme sem naletela na parfume kalabrijske parfumerije Carpentieri Profumi. Z mano sta odšla Zagar’a z vonjem nerolija in Ginestra z vonjem brnistre.

Ujemi vonj citrusov!

Nekaj bergamotk mi je uspelo pretovoriti na letalo in iz lupine sem naredila čudovito tinkturo! Izdelave parfumskih tinktur, enfleraže in maceratov se lahko naučiš na e-delavnici Dišave z vrtov: Ustvari domači parfum.

Tinktura bergamotke, okrog nje pa sadež zrele in nezrele bergamotke ter grenke pomaranče.

Že snuješ načrte za aromatično potovanje to poletje? Imam idejo, pridruži se nam na parfumsko-kulinaričnem doživetju na Vidovem Brejgu v Prekmurju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja