Zeliščni snopki za vsakodnevno sprostitev

Masaža z zeliščnimi snopki je moja najljubša masaža! Prijeten aromatičen vonj in toplota snopkov še poudarita sproščujoče učinke masaže. Nad masažnimi snopki sem navdušila tudi svoje otroke – včasih jim snopek pogrejem samo, da se malo pocrkljamo … O tem, kako izdelamo in uporabimo masažne snopke sem povprašala Polono Kršmanc Šiško, ki v Magnoliji skrbi za znanje iz različnih masažnih tehnik.

Uporaba zeliščnih snopkov je čudovita aromatična izkušnja!

Piše: mag. Polona Kršmanc Šiško

Obožujem tople aromatične zeliščne snopke. Uporaba je preprosta, učinkovita, predvsem pa zelo dišeča in sproščujoča! Snopki iz aromatičnih rastlin so starodavna azijska tradicija, kjer je toplota že dolgo uporabljena metoda za sprostitev, lajšanje bolečin in izboljšanje počutja.

Pozitivni učinki snopkov

Snopki učinkujejo zaradi toplote in učinkovin aromatičnih rastlin. Zaradi toplote pride do boljše prekrvitve, popuščanja mišičnih napetosti, boljšega pretoka energije po telesu in večje sprostitve. Učinkujejo tudi učinkovine zdravilnih rastlin, saj se sproščajo aromatične spojine.

Azijska tradicija uporabe snopkov

V Aziji so topli aromatični snopki že dolgo v uporabi. Izjemno dišeče in aromatične sestavine tajskih snopkov so pripomogle k vse večji prepoznavnosti in priljubljenosti.

Sveže ali posušene aromatične in zdravilne rastline narežejo na manjše kose, jih zavijejo v tkanino in zavežejo. Snopki se nato pogrevajo ter polagajo po telesu. Recepti snopkov se med seboj razlikujejo, glede na raznovrstnost in dostopnost lokalnih aromatičnih rastlin in ostalih sestavin (pogosta sestavina so tudi riž in sol).

Indija, Mumbai: Priprava materialov za izdelavo snopka.

V Indiji je uporaba snopkov del ajurvedskih specialnih masažnih tehnik. Snopke se po masaži celega telesa namoči v segreto mleko ali pa se jih namoči v segreto zdravilno olje in polaga po telesu. Sestavine snopkov so pogosto prepraženi sveži listi zdravilnih rastlin in kuhan riž.

Kaj potrebujemo za izdelavo snopkov?

Snopke lahko izdelamo tudi samo. Potrebujemo bombažno tkanino (gazo), vrvico ter rastlinski material.

Rastlinski material, ki ga uporabimo za izdelavo snopkov je lahko svež ali suh oz. kombinacija obojega. Pri tem lahko dodamo sol, kosmiče, riž … Sveži material hitro porabimo in ga po vsaki uporabi zavržemo.

Nekaj predlogo za uporabo rastlin z domačega vrta:

Prava kamilica (Matricaria chamomilla , navadna melisa (Melissa officinalis), poprova meta (Mentha x piperita), vrtni ognjič (Calendula officinalis L.), prava sivka (Lavandula angustifolia ), vrtnica (Rosa sp.), navadni rman (Achillea millefolium ), bor, smreka in druge borovke (Pinus sylvestris, Picea abies, Abies alba), črni bezeg (Sambucus nigra L.), navadni lovor (Laurus nobilis L.), navadni rožmarin (Rosmarimus officinalis L.), navadni brin (Juniperus communis L.).

Kako uporabimo snopke?

Snopke lahko uporabimo za umiritev in blaženje težav kot so bolečine, vnetja, prehlad, kašelj in druge. Prav tako so odlična podpora pri masaži, saj odprejo pore in pospešijo vpijanje aromatičnih olj.

Kadar snopke segrevamo, je zelo pomembno, da jih pred nanosom testiramo na podlakti ali zapestju, da se ne opečemo. Z nežnimi pritiski in krožnimi gibi snopke nanašamo direktno na kožo. Lahko jih polagamo tudi na sklepne površine. Ko se nekoliko ohladijo, jih lahko položimo na trebuh, prsni koš, pod vrat, pod spodnji del hrbta, pa na podplate in dlani. Pri občutljivih delih telesa pazimo na moč pritiska.

Uporaba snopkov je lahkoo pravi balzam za dušo v stresnih dneh! Je tudi odlična priložnost, da porabimo zelišča, ki smo jih nabrali lansko leto, da naredimo prostor za sveža! Naj postane ritual snopkov tvoj vsakdanji sprostitveni ritual!

Če se želiš naučiti te starodavne tradicije dobrega počutja, si vabljena k vpisu v e-tečaj Uporaba in izdelava zeliščnih snopkov! Vpišeš se lahko kadarkoli in tečaj obdelaš v lastnem tempu. Skozi izdelavo in uporabo snopkov te vodi gradivo, fotografije postopkov in videji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja