Čokoladna krema za ljubeče roke

Čokolada je vedno hit, tudi v kozmetiki! Luksuzni velnesi po vsem svetu ponujajo prvovrstne čokoladne tretmaje: maske za telo, vroče čokoladne kopeli, pilinge, obrazne maske. Čokolada vzbuja čute, nas spomni na otroštvo in sprošča hormone sreče!

Idejo za izdelke s čokolado sem dobila ob obisku tovarne čokolade Zotter, ki slovi po izbrani čokoladi in filozofiji Bean-To-Bar – v Južni Ameriki imajo kar nekaj svojih plantaž in poslujejo po sistemu pravične trgovine. Čokoladnica se nahaja v bližini Gradca, v manjšem kraju z imenom Riegersburg.

Že ko sem stopila iz avta, je moje nosnice predramil vonj po kakavu. Pogledali smo si postopek predelave kakava in proizvodnje čokoladne, glavni del pa je bil seveda pokušina več sto različnih vrst čokolade! Nepozabna izkušnja, otroci so nadvse uživali in obisk toplo priporočam!

CO2 izvleček kakava z aromo izbrane temne čokolade

Vonj čokolade me je vodil do CO2 izvlečka kakava, ki diši po visoko kvalitetni temni čokoladi (spominja na Zotterjevo 90 % čokolado iz Bolivije)! Če še nisi eksperimentirala s CO2 kakava, te vabim, da se čim prej podaš na avanturo! Uporabiš ga lahko v losjonu za telo, kremnem čokoladnem pilingu, mazilu za ustnice, masažnem olju ali stepenem maslu. Najlepše se poda z eteričnimi olji poprove mete (After Eight), sladke pomaranče, vrtnice in CO2 vanilje.

Izvleček kakava je bledo rjave barve, na sobni temperaturi je v trdnem stanju. Če ga želiš vključiti v izdelek, ga moraš najprej raztopiti na približno 40 stopinj.

Izvleček kakava ni primeren za difuzor, saj so njegove glavne komponente maščobne kisline (palmitinska, stearinska in oleinska). Vsebuje tudi estre in aldehide, 5 % kofeina in sledove teofilina in teobromina.

Več o tem, kaj so CO2 izvlečki in kako jih pridobivamo, preberi v tem blogu.

“Hrana bogov”

Kakav je posušeno in fermentirano seme kakavovca, grma oziroma drevesa, ki izvira iz Južne Amerike. Ime Theobroma (“hrana bogov”) cacao mu je nadel botanik Karl Linne. V kozmetiki uporabimo različne kakavove izdelke: kakavovo maslo, kakavov prah, čokolado in CO2 izvleček kakava. Poleg tega, da lepo dišijo, so priljubljeni zaradi svojih antioksidativnih učinkov.

Si pripravljena, da ti razkrijem recept za enkratno kremo za roke, ki poleg tega, da božansko diši, tvoje roke neguje, jih ščiti pred mrazom, vlaži in pomaga pri razpokani koži? Ker se bliža Valentinovo, bo to prava poslastica za vse zaljubljence – prav zato sem kremo poimenovala “Čokoladna krema za ljubeče roke”.

Recept

Faza A

10 g karitejevega masla

10 g olja jojobe

8 g lešnikovega olja

5 g kakavovega masla

6 g emulgatorja Montanov 68

2 g voska plodov voščene mirte

2 g avokadina HU 25

Faza B

50,6 g hidrolata damaščenske vrtnice

5 g glicerina

Faza C

0,6 % konzervansa Cosgard

0,8 % CO2 izvlečka kakava

4 kapljice CO2 izvlečka vanilje

2 kapljici eteričnega olja poprove mete

Postopek izdelave

  1. V prvi čaši stehtamo vse sestavine faze A.
  2. V drugi čaši stehtamo vrtnični hidrolat in glicerin.
  3. Obe čaši segrejemo na 80 C.
  4. Vodno fazo med mešanjem vlijemo v oljno fazo in homogeniziramo 3 minute z električnim mešalnikom ali homogenizatorjem.
  5. Stehtamo CO2 izvleček kakava in ga dodamo v še toplo emulzijo (če bo emulzija preveč ohlajena, se izvleček kakava ne bo raztopil).
  6. Na koncu konzerviramo in dodamo izvleček vanilje. Homogeniziramo.
  7. Preverimo pH in ga uravnamo na 5-5,5.
  8. Shranimo v posodici in etiketiramo.

Na kratko o sestavinah

Srce kreme je bogata oljna faza, ki jo sestavljajo rastlinska olja z emolientnim delovanjem (karite, jojoba, kakav, lešnik). Vodna faza vsebuje hidrolat vrtnice, ki je izvrsten za nego suhe kože ter, visok odstotek glicerina, ki je eno najučinkovitejših vlažil.

V kremi sem uporabila vosek plodov voščene mirte, ki kožo naredi mehkejšo, zadržuje vlago in ščiti pred zunanjimi vplivi. Ker je rastlinskega izvora, je primeren za vegansko kozmetiko.

Sestavina, ki jo uporabim v večini mojih zimskih izdelkov je Avokadin HU 25, ki intenzivno obnavlja poškodovano roženo plast kože, vlaži in spodbuja elastičnost.

Ocena kreme

Krema je bogata, tekstura spominja na Niveo. Je dobro mazljiva in se lepo vpije, koža je po uporabi mehkejša in prožnejša. Uporabljam jo za roke in nego telesa, pa tudi za obraz, kadar se odpravim ven na mraz.

Tole je ena od tistih krem, s katerimi se kar ne moreš nehat mazati – in ki jih prehitro zmanjka!

Če si bila na delavnici kreme od A do Ž, boš zlahka sledila temu receptu. Če še nikoli nisi izdelala emulzije, priporočam, da se udeležiš naše delavnice in najprej osvojiš koncept izdelave emulzij.

Preproste recepte za začetnike sem zbrala v e-knjigi: IZDELAJ SVOJO KOZMETIKO: MAZILA, MASLA IN DEZODORANTI.

Čudovite CO2 izvlečke – med drugim luksuzne in redke kot so lipa, bezeg in bela vrtnica – najdeš tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja