1. simpozij naravne in ekološke kozmetike Ljubljana

OD IDEJE DO IZDELKA

TERMIN: 13.4.2019, 9:00-18:00

KRAJ: M Hotel, Derčeva ulica 4, Ljubljana

ORGANIZIRA: Magnolija, šola za aromaterapijo in parfumeristiko

CENA (z vključenim DDV):

155 € za prijave po 1.3.2019

CENA VKLJUČUJE:

 • vsa predavanja po programu
 • kosilo
 • kavo in čaje med odmori
 • gradivo (zbornik prezentacij v PDF)
 • potrdilo o udeležbi

SIMPOZIJ JE ZASEDEN. ZA ČAKALNO LISTO PIŠITE NA TRGOVINA@MAGNOLIJA.SI.

Ni dogodkov

Prvi simpozij naravne in ekološke kozmetike v Sloveniji!

Predstavljamo prvi simpozij naravne in ekološke kozmetike v Sloveniji! Naša vizija je spodbuditi razvoj naravne in ekološke kozmetike, osvestiti o pomenu izbire ekoloških izdelkov in spodbuditi intergracijo različnih strokovnih področij kozmetologije.

Naš simpozij temelji na globalni viziji naravne in ekološke kozmetike. Gre za transformacijsko gibanje, ki v ospredje postavlja skrb za zdravje in okolje ter uporabo sodobnih tehnologij in inovativnih pristopov za najboljši izkoristek naravnih materialov.

Simpozij združuje uporabnike in izdelovalce naravne kozmetike, ustanovitelje kozmetičnih brandov in strokovnjake tehničnih področij kot so farmacevti, kemiki, dermatologi. Cilj je spodbuditi diskusijo, deliti znanje in integrirati področja znotraj naravne kozmetologije.

Spodbujamo podjetništvo!

Tema našega prvega simpozija je “Od ideje do izdelka”. Z razlogom. Čedalje več kupcev se obrača k naravni in ekološki kozmetiki, kar kažejo tudi številke: trg naravne in ekološke kozmetike je bil v letu 2018 vreden 12,5 milijard dolarjev in do leta 2025 naj bi se podvojil!

Želite bili del tega trenda? Sanjate o tem, da bi na poličkah trgovin stali vaši izdelki, pa ne veste, kje začeti? Vas je ustavila kozmetična zakonodaja ali nimate strategije, kako stopiti na kozmetični trg, na katerem dominirajo večmilijonske znamke?

Skozi predavanja in diskuzije boste v enem dnevu spoznali vse korake, ki so potrebni od same ideje do uspešnega lansiranja produkta na trg. Tim uveljavljenih strokovnjakov in strokovnjakinj vas bo vodil skozi potovanje Od ideje do izdelka in predstavil aktualne teme, s katerimi se boste srečali pri razvoju kozmetične linije. Obenem bodo predavanja poglobila vaše strokovno znanje o naravni kozmetiki.

Simpozij ponuja ogromno možnosti za mreženje, druženje in sodelovanja. Ob kavi ali čaju in okusnem kosilu, ki nam ga pripravljajo v M Hotelu, bo pogovor lahkotnejši!

Pričakujte navdihujoče prezentacije, živahne diskusije, top predavatelje in inovativne ideje!

Simpozija ne smete zamuditi, če:

 • Izdelujete lastno kozmetiko in imate idejo, da bi svoje izdelke spravili na trg.
 • Imate blagovno znamko kozmetike, ki se na trgu šele uveljavlja in bi radi naredili korak naprej.
 • Ste uveljavljeno podjetje in iščete nove ideje, širitev ali rebranding.
 • Se ukvarjate s prodajo naravne kozmetike.
 • Imate kozmetični salon, masažni salon ali spa in stremite k naravnemu.
 • Vas zanimajo trendi v naravni kozmetiki v Sloveniji in širše.
 • Ste strokovnjak s področja farmacije, kemije, dermatologije ali kozmetologije.

Naredite prvi korak h uresničenju svojih sanj! Cilj simpozija je, da vam olajša pot in pokaže vse potrebne korake razvoja prodorne kozmetične linije.

Program “Od ideje do izdelka”

8:30 – 9:00 Registracija

9:00 – 9:15 Uvodni pozdrav
Nina Medved

9:15 – 10:00 Kaj zahteva kozmetična zakonodaja?
Dr. Anja Menard Srpčič

V uvodnem predavanju boste iz prve roke izvedeli vse o kozmetični zakonodaji. Anja Menard Srpčič bo predstavila pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kozmetični izdelki (KI) za vstop na trg v Sloveniji, da se zagotovi njihova ustreznost in nemoten promet. Predstavila bo obveznosti, ki jih imajo odgovorne osebe (proizvajalci, uvozniki) in distributerji KI ter podala smernice glede označevanja in oglaševanja KI.

10:00-10:30 V laboratoriju: Oprema, mikrobiološki in stabilnostni testi
Dr. Mirjam Gosenca Matjaž, Fakulteta za farmacijo, Katedra za farmacevtsko biologijo

Kozmetični izdelek (KI) mora biti varen za zdravje ljudi. Ključne informacije za oceno varnosti vključujejo stabilnost KI ter mikrobiološko kakovost KI, skupaj s podatki izzivnega preskusa učinkovitosti konzerviranja. Kateri izdelki potrebujejo omenjena testiranja, kaj moramo vedeti o konzerviranju in mikroorganizmih preden pričnemo s formulacijo in kaj zajema osnovna oprema kozmetičnega laboratorija – vse to boste izvedeli na predavanju dr. Mirjam Gosenca Matjaž.

10:30 -11:00 Testiranje učinkov kozmetičnih izdelkov
Mag. Tina Pogačnik, VIST, Visoka šola za storitve, Oddelek za kozmetiko

Izjave o učinkih kozmetičnih izdelkov morajo biti podkrepljeni s testiranji. Mag. Tina Pogačnik bo pojasnila, katere dermatološke raziskave in testiranja moramo opraviti, da lahko na izdelek napišemo izjavo o specifičnem učinkovanju. Opozorila bo na najpogostejša zavajanja potrošnikov in napačno interpretacijo učinkov kozmetičnih izdelkov.

11:00 – 11:30 Odmor za kavo in čaj

11:30 – 12:00 Pridobitev certifikata za naravno in ekološko kozmetiko
Marina Koren Dvoršak, IKC UM, Inštitut za kontrolo in certifikacijo

IKC  – Inštitut ta kontrolo in certifikacijo UM je prvi certifikacijski organ, ki je v Sloveniji vzpostavil certificiranje naravne in ekološke kozmetike. Marina Koren Dvoršak bo podala informacije o postopku certificiranja in podelila izkušnje, ki so jih na inštitutu pridobili na osnovi certifikacijskih postopkov pri proizvajalcih kozmetičnih izdelkov. Objasnila bo, kakšna je razlika med naravno in ekološko kozmetiko ter katere zahteve so tiste, ki jih proizvajalci najtežje izpolnjujejo.

12:00 – 12:30 Naravno in kozmetično aktivno v skladu s certifikatom CosmEthically Active
Dr. Nina Kočevar Glavač, Fakulteta za farmacijo, Katedra za farmacevtsko biologijo

Certifikat CosmEthically ACTIVE je nadgradnja obstoječih ekoloških certifikatov in popolna inovacija na področju certificiranja naravne kozmetike na svetovni ravni! Nastal je kot odziv v znanosti priznanega koncepta z dokazi podprte uporabe. Temeljni stebri certifikata so kozmetične sestavine naravnega izvora, kozmetično aktivne sestavine v z dokazi podprtih koncentracijah in racionalne formulacije. Dr. Nina Kočevar Glavač bo podrobno razložila ozadje, kriterije in vizijo certifikata.

12:30 – 14:00 Odmor za kosilo, druženje in povezovanje

14:00 – 14:30 Sodobni pristopi za izdelavo učinkovitih in varnih sinergij eteričnih olj
Melani Kovač, Aromainštitut

Vonj izdelka bistveno vpliva na to, ali se bo kupec odločil zanj ali ne. V naravni kozmetiki se za kreacijo vonja največkrat poslužujemo eteričnih olj. Kako ustvariti sinergijo eteričnih olj, ki bo imela terapevtski učinek na našo kožo, ki bo varna in prijetnega vonja? Melani Kovač bo na praktičnih primerih pokazala, kako si s pomočjo inovativne aplikacije Dropsmith pomagamo pri formulaciji učinkovitih mešanic za različne kozmetične izdelke.

14:30 – 15:00 Hidrolati v ekološki kozmetiki – prednosti in slabosti
Dr. Petra Ratajc

Destilacija lastnih hidrolatov je v zadnjih nekaj letih postala pravi hit. Izdelovalci domače kozmetike jih radi vključijo v svoje kozmetične izdelke ali jih prodajajo kot surovino drugim. Dr. Petra Ratajc bo predstavila najnovejše znanstvene raziskave o hidrolatih in opozorila na “pasti”, ki jih predstavljajo hidrolati ter drugi doma pridelani izvlečki – oljni, alkoholni ali hidroglicerinski – v kozmetičnih izdelkih, posebej kadar so ti namenjeni prodaji.

15:00-15:45 V štirih korakih do prepričljive brand zgodbe in celostne grafične podobe
Silva Vovk Kete

Naravno je trend in povpraševanje po naravnih, ekoloških izdelkih dramatično raste – pa tudi konkurenca je čedalje večja. Zagotovilo, da je naš izdelek ekološki, ni dovolj za uspešen in dolgoročen nastop na trgu. Silva Volk Kete bo predstavila temeljne korake, ki bodo vaš brand dvignile nad vse druge in mu podelile sloves vodilnega na tržišču.

15:45 – 16:15 Odmor za kavo in čaj

16:15 – 17:00 Kako določiti ceno izdelkov in uspešno prodreti na trg?
Evgen Gec

Ali veste, kaj morate narediti, da bodo kupci prepoznali vaš izdelek? Kdo sploh so vaše ciljne stranke, kako priti do njih in kako jih osvojiti, da bodo za vedno vaše? Zakaj ne velja, da boste z njižjimi cenami lažje pridobili stranke? Prisluhnite predavanju enega največjih strokovnjakov kozmetičnega marketinga v našem koncu Evrope.

17:00 – 17:15 Svetovni trendi v naravni in ekološki kozmetiki
Nina Medved

Ljubezen do potovanj je Nina Medved uspešno združila z raziskovanjem ekološke kozmetike. S kratko reportažo bo predstavila svoje vtise iz impozantnih prestolnic – London, Pariz, New York, Los Angeles, Berlin – in največjih svetovnih kozmetičnih in parfumskih sejmov.

17:15-18:00 Pogovor z ustanovitelji slovenskih blagovnih znamk Histria Botanica, 4kidsandus + presenečenje
Moderira Nina Medved

V živahni diskusiji bodo ustanovitelji uspešnih slovenskih brandov delili svojo zgodbo in vizijo, izkušnje in nasvete za kreacijo kozmetične linije.

Trg naravne in ekološke kozmetike v svetu raste s svetlobno hitrostjo in napovedujejo mu obetavno prihodnost. Slovenija ima prav vse, da postane del globalnega gibanja in ujame svetovne trende v naravni kozmetiki. Ta simpozij podaja dobre temelje za prodor na trg naravne kozmetike, v Sloveniji in širše.

Cena (vključno z DDV): 135 € do 1.3., 155 € po 1.3., 125 € (udeleženci tečaja formulacije naravne kozmetike do 1.3.)

Cena vključuje:

 • vsa predavanja po programu
 • okusno kosilo
 • kavo in čaje med odmori
 • gradivo (zbornik prezentacij v PDF)
 • potrdilo o udeležbi
imaš vprašanja? piši mi!

Pridružite se nam na najbolj vročem dogodku naravne lepote v letu 2019! Prijavite se zdaj, mesta so omejena!

Ni dogodkov

Predstavitev predavateljev

Dr. Anja Menard Srpčič

Dr. Anja Menard Srpčič je zaposlena na Uradu RS za kemikalije in ima dolgoletne izkušnje s področja zakonodaje za kozmetične izdelke. Na uradu skrbi za izvajanje EU in nacionalne zakonodaje za kozmetične izdelke ter za strokovno in tehnično pomoč podjetjem pri izpolnjevanju obveznosti za kozmetične izdelke. Prav tako sodeluje v nacionalnih in mednarodnih strokovnih skupinah.

Doc. dr. Mirjam Gosenca Matjaž, mag. farm.

Na Katedri za farmacevtsko tehnologijo sodeluje pri predmetih Farmacevtska tehnologija in Vrednotenje kozmetičnih izdelkov na različnih študijskih programih. V okviru raziskovalnega dela se ukvarja z razvojem in vrednotenjem dermalnih nosilnih sistemov na osnovi koloidno asociacijskih struktur površinsko aktivnih snovi ter s stabilnostjo in dermalno dostavo antioksidantov. Je soavtorica knjige Sodobna kozmetika.

Tina Pogačnik, mag. kozmetike, višja predavateljica

Tina Pogačnik je magistrica kozmetike in višja predavateljica na Oddelku za kozmetiko Visoke šole za storitve in (VIST) in raziskovalka na Inštitutu za kozmetiko VIST. Posveča se pedagoškemu delu s področja kozmetične nege, zlasti pa izvajanju dermokozmetičnih študij in kozmetični diagnostiki. Tako je sodelovala pri številnih dermokozmetičnih študijah učinkov kozmetičnih izdelkov in prehranskih dopolnil na kožo za domača ter tuja podjetja, rezultate pa predstavila v patentih, znanstvenih in strokovnih publikacijah in referatih doma in v tujini.

Doc. dr. Nina Kočevar Glavač, mag. farmacije

Nina je magistra farmacije in profesorica na Fakulteti za farmacijo, Katerda za farmacevtsko biologijo. Sodeluje pri predmetih Farmakognozija, Zdravila v alternativni medicini in Prehranska dopolnila, raziskovalno pa se ukvarja zlasti z razvojem metod za analizo naravnih spojin. Je urednica in soavtorica dveh obsežnih knjig, Sodobna fitoterapija in Sodobna kozmetike. Sodelovala je pri zasnovi certifikata CosmEthically ACTIVE.

Melani Kovač

Melani predava aromaterapijo v Aromainštitutu, visoki šoli v Ljubljani (VIST) ter uči kemijo eteričnih olj zdravstvene delavce in aromaterapevte v tujini (Provansa, Antalya, Istanbul, Vilnius, ZDA, Zagreb). Da bi aromaterapijo dvignila na višjo raven in olajšala izbiro eteričnih olj, je razvila inovativno globalno spletno platformo Dropsmith, ki združuje uporabnike in prodajalce eteričnih olj z vsega sveta.

Dr. Petra Ratajc

Znanstvenica in biologinja, ki se je z eteričnimi olji srečala v okviru svoje doktorske raziskave, trenutno sodi v sam svetovni vrh znanstvene aromaterapije. Petra vselej izhaja iz rastline same, pri čemer združuje in prepleta znanje botanike, fiziologije in ekologije. Je avtorica bloga “Od rastline do aromaterapije” ter svetovno znanega bloga “Phytovolatilome.com”

Silva Vovk Kete

Grafična oblikovalka, ki že 30 let uspešno kreira logotipe, embalaže in celostne podobe za velika in majhna podjetja, je bila za svoje delo deležna številnih pohval ter domačih in tujih nagrad. Njeni oblikovalski projekti so poznani po preciznosti, estetski dovršenosti in tržni učinkovitosti. Svojo odločnost prenaša na številne zadovoljne stranke s katerimi stopa v dialog, hkrati pa jih tudi vzgaja k učinkovitemu tržnemu pristopu. Svoje dolgoletne oblikovalske izkušnje skozi predavanja in seminarje uspešno prenaša tudi na nove generacije.

Evgen Gec

Evgen je mednarodno uveljavljeni predavatelj za področje kozmetike, vizažist in kozmetični svetovalec. Je avtor štirih knjig in dveh učbenikov s področja ličenja in poslovanja. Redno objavlja v medijih in predava tako v Sloveniji kot v tujini.

Nina Medved

Nina je aromaterapevtka, parfumerka in formulatorka ekološke kozmetike. Pred sedmimi leti je ustanovila Magnolijo, šolo za aromaterapijo in parfumeristiko ter trgovino z aromaterapevtskimi izdelki. Svoje znanje konstantno nadgrajuje v tujini in v Slovenijo prinaša vedno sveže vsebine. Nina je idejni in vsebinski vodja simpozija, njena vizija je spodbuditi razvoj ekološke kozmetike v Sloveniji in jo integrirati v področje znanosti, velnesa ter kozmetologije.

Pogosta vprašanja

Kje lahko parkiramo?

Priporočamo parkiranje na parkirišču Šiška, 200 metrov od hotela. Celodnevno parkiranje stane 3 €. Več o parkiranju preberite tukaj.

Ali je mogoče naročiti vegetarijansko oziroma vegansko kosilo?

Seveda. Ob prijavi nam svoje želje sporočite na e-naslov trgovina@magnolija.si.

Ali se lahko udeležim samo enega predavanja?

Ne, predavanja so zastavljena kot celota in možno je zgolj plačilo za celoten simpozij.

Kakšni so pogoji plačila in vračila?

Vaše mesto je zagotovljeno ob plačilu celotnega zneska. Znesek v celoti povrnemo 30 dni po vaši prijavi oziroma največ 8 dni pred začetkom dogodka.

Ali udeleženci prejmejo gradivo?

Gradivo bo kot zbornik vseh predavanj na voljo v PDF-ju. Poslali vam ga bomo preko e-pošte.