Aromaterapija v nosečnosti: opis eteričnih olj

V prejšnjem blogu smo si pogledali, katerih eteričnih olj se moramo med nosečnostjo posebej izogibati. Zdaj pa si poglejmo, katera so za nosečnice posebej blagodejna. Seveda bo izbira zelo individualna in če vam katero eterično olje ne odgovarja, ga preprosto ne uporabljajte.

Bergamotka (Citrus bergamia)
Bergamotka dviga razpoloženje, deluje antidepresivno in uravnava hormonalne spremembe razpoloženja, zato je odlična tako med nosečnostjo kot po porodu. Kadar mi manjka sonca, preprosto razpršim bergamotko v prostoru. Zaradi fototoksičnosti bodite pozorni pri uporabi tega eteričnega olja v masažnih mešanicah poleti.
Mandarina (Citrus reticulata)
Mandarina je najbolj igriv in najbolj otroški vonj, zato ga lahko uporabimo ob pripravah na porod in materinstvo. Posebej jo priporočam vsem, ki so izgubili stik s svojim notranjim otrokom – kajti če čutimo otroka v sebi, se bomo lažje povezale s svojim novorojenčkom.
Poleg sivke je mandarina najljubše eterično olje mojih dveh otrok – če bosta ob prihodu novega člana tesnobna, bo v otroški sobi vsekakor zadišalo po mandarini …
Mandarina je odlična v maslu ali olju za nego nosečniškega trebuščka.
Sivka (Lavandula angustifolia)
Eterično olje sivke se je uveljavilo kot prva izbira pri porodu – uporabljajo ga babice po vsem svetu in poročajo o njegovih blagodejnih učinkih: ublaži bolečino, zmanjša tesnobnost in uravnava razpoloženje. Steklenička divje sivke gre vsekakor z mano v porodnišnico!
SAMSUNG CSC
Muškatna kadulja (Salvia sclarea)
Muškatna kadulja je zelo posebno olje s sladkim zeliščnim, nekoliko ostrim vonjem. Znana je kot evforik, uravnava hormone in ima estrogensko delovanje – na ta način stimulira hipofizo in v telo se začne sproščati hormon oksitocin (hormon sreče, zaupanja in ljubezni).
Muškatna kadulja je prva izbira za pospeševanje popadkov pri porodu kot tudi za sproščanje krčev – ob svojem drugem porodu sem njeno učinkovitost izkusila tudi sama.
Zanimivo je tudi njeno delovanje na duhovnem nivoju – pomagala naj bi nam preseči lastne meje. Če to prenesemo na porod: tudi porod je neke vrste preseganje mej – ženska potrebuje pogum, da se popolnoma odpre otroku, se prepusti popadkom in dovoli ločitev.
Eterično olje muškatne kadulje uporabite le takrat, kadar je to res potrebno, in v nižjih koncentracijah. Nemška babica Ingeborg Stadelmann ga skupaj z eteričnim oljem vrtnice uporabi v mešanici za masažo presredka, ker krepi elastičnost in prožnost kože.
SAMSUNG CSC
Neroli (Citrus aurantium)
Pomirjujoče in antidepresivno delovanje nerolija je znanstveno dokazano – izvrstno je pri tesnobnosti, jezi, stanju šoka, nesigurnosti, histeriji, živčnosti in nespečnosti. Je definitvno moje najljubše nosečniško olje. Uporabljam ga v masažnem olju za sprostitev, v maslu za nego nosečniškega trebuha in v svojih razvajalnih kopelih. Nežna cvetna aroma me nemudoma popelje v popolno sprostitev in sladka nebesa.
Neroli sodi med najdražja eterična olja – ampak vsaka kapljica mi prinese toliko radosti, da stekleničke ne zamenjam niti za nov avto (torej se bomo še naprej vozili s dvanajst let starim super plehom in se pač malo bolj stiskali).;)
Vrtnica (Rosa damascena)
Prečudovita sopotnica žensk v vseh naših obdobjih življenja je nepogrešljiva spremljevalka tudi v nosečnosti in pri porodu. Kraljevski vonj vrtnice, ki simbolizira ljubezen kot tudi žensko, ki se odpre svojemu ljubljenemu, je čudovit pozdrav otroški duši.
Vonj vrtnice pomirja razburkana čustva in nam pomaga sprejeti neizogibno, zato deluje blagodejno, kadar se nam med nosečnostjo porajajo razni strahovi – naj bo to strah pred porodom, pred odgovornostjo ob prihodu novega člana, pred spremembami v partnerskem odnosu … Vse nosečnice imamo strahove in zdi se mi pomembno, da se o tem odkrito pogovorimo s svojim partnerjem ali prijateljico. Prav na živce mi gredo portali in razne knjige, ki nosečke predstavljajo kot najsrečnejša bitja na svetu. Včasih smo tudi žalostne, zaskrbljene in nesrečne – morda jezne ali razočarane. Vsa čustva so okej. Vrtnica mi pomaga sprejeti svoja čustva, jih ozavestiti in predelati.
Benzoin (Styrax tonkinensis)
Benzoin je zelo gosta lepljiva smola, ki jo navadno raztopijo v alkoholu. Ima sladek, izrazito balzamičen in vaniliji podoben vonj. Čeprav sem ga veliko uporabljala v svojih parfumskih kreacijah, nikoli ni bil med mojimi najljubšimi vonji. V času nosečnosti se je to očitno spremenilo in postal je moja najljubša spodnja nota v razpršilih za prostor, posebej v kombinaciji s cvetnicami v srednji in citrusi (mandarino) v zgornji noti. V dom prinaša toplino, mir in občutek varnosti. Odličen je tudi v času prehladov in za nego kože, vendar priporočam, da ga uporabljate zgolj za odišavljanje, saj lahko povzroči preobčutljivost kože.
SAMSUNG CSC
Pelargonija (Pelargonium graveolens)
Pelargonija utrjuje vezivno tkivo, uporablja se pri bolečih venah, krčih v nogah, hemeroidih in zatekanju nog – posebej v kombinaciji s cipreso in sivko. Uravnava hormonski sistem in spodbuja komunikacijo. V pomoč nam je vselej, kadar moramo najti ravnotežje med dvema nasprotujočima se poloma, tako na fizični kot duhovni ravni.
Takole, to je bilo samo nekaj eteričnih olj, ki jih lahko uporabljate v nosečnosti. Brezskrbno lahko posežete tudi po naslednjih: sladka pomaranča, limona, rožni les, petit grain, sandalov les, ilang ilang, rimska in nemška kamilica, kadilna bosvelija, čajevec, grenivka …

V naslednjem blogu pa nas čakajo recepti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja