Sivka v Provansi – vijolično zlato ali ekološka katastrofa?

Ko sem se odpravljala na potovanje v Provanso, da bi odkrivala njene arome, sem pomislila: “Ah, spet sivka …” Mislila sem, da preprosto vem vse o njej in da ne bom izvedela ničesar novega. Pa sem se zmotila – po eni strani me je sivka popolnoma očarala, po drugi pa dobesedno prestrašila …

Videti sivko, kako samonikla raste med skalovjem, je pravo veselje! Našla sem jo na več koncih francoskih Alp – na planoti Caussols na 1300-1400 metrov nadmorske višine (destilarna Florihana), na poti do vasice Les chauvets nad sotesko reke Verdon (destilarna Verdon Roses et Aromes) in čisto slučajno ob povratku domov skozi mesto Briancon severno od Provanse. Rasla je med skalovjem, v travi, med borovci – obletavali so jo metuljčki in čebelice, videti je bila srečna …
SAMSUNG CSC
Povsem drugačno izkušnjo s sivko sem imela na vožnji med mestoma Puimoisson in Valensole, ki je glavna destinacija za turiste. Lepo je videti polja sivke in vijolično vsenaokrog – prava paša za oči – tudi sivko sem zavonjala že v avtu. Vendar je ob vsej tej lepoti nekaj manjkalo … Nisem začutila duše …
Da, razlika med samoniklo sivko in konvencionalno gojeno je ogromna. Ker so monokulture bolj dovzetne za bolezni in občutljive na škodljivce, jih močno škropijo – voda v tej vijolični dolini menda ni pitna. Žetev seveda ne poteka ročno – tako kot žanjejo divjo sivko – temveč s kombanji.
Poleg tega na večini provansalskih polj gojijo lavandin (podatki z leta 2009 kažejo, da naj bi ga bilo kar 90 %). Proizvajalci so namreč hitro ugotovili, da je izkupiček hibridov vsaj dvakrat do trikrat večji kot pri Lavanduli angustifolii.
SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC
Je prihodnost sivke ogrožena?
Ob raziskovanju provansalskih polj sem naletela na grozljiv in zaskrbljujoč podatek – od leta 2000 ji namreč preti nevarnost bakterije fitoplazma stolbur, ki povzroča, da se rastlina posuši in ima manjše cvetove. Medtem ko so leta 2005 v Franciji proizvedli 85 ton eteričnega olja, so ga leta 2010 proizvedli samo še 30 ton!!!
Kot pravi aromaterapevtka Elianne Zimmermann, je za bolezen odgovorna človeška požrešnost, ki z megalomanskimi plantažami in uporabo kemikalij stremi k čim večjemu dobičku. Eric Chaisse, direktor regionalnega centra za aromatične rastline (Centre régional interprofessionnel d’expérimentation en plantes à parfum, aromatiques et médicinales) za pojav krivi globalno segrevanje in nakazuje možnost, da bo sivka v dvajsetih do tridesetih letih izginila s provansalskih tal!
SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC
Je v steklenički sivka, lavandin ali linalol+linalil acetat?

Eterično olje sivke je najbolj skomercializirano in največkrat ponarejeno eterično olje, zato je za aromaterapevte podatek, da sivka izginja, zares zaskrbljujoč. Cena eteričnega olja sivke namreč raste, s tem pa se na tržišču pojavlja čedalje več ponaredkov. Če ne znate brati kromatogramov, boste zelo težko ugotovili, ali so vam pod nos pomolili pravo, avtentično sivko (Lavandula angustifolia), ali lavandin (Lavandula x intermedia) ali spretno industrijsko mešanico sintetičnega linalola in linalil acetata.
Slednja steklenička ni proizvedena z destilacijo ne sivke ne lavandina, temveč so jo zmešali v kateri od velikih hiš v Grassu ali New Yorku, iz naravnih, delno naravnih ali sintetičnih komponent.V tem primeru se kompleksnost rastline nadomesti z industrijskimi substancami in takšna eterična olja so za aromaterapijo povsem neuporabna! Kot bi jedel hamburger v McDonaldsu!
Ko torej kupujete eterično olje sivke, skušajte izvedeti, od kje izvira. Najbolje je, če ga kupite neposredno od proizvajalca.
Kako prepoznati avtentičnost eteričnega olja?
Doživeti sivko ali katero koli drugo rastlino v naravi je za aromaterapevta prvovrstna izkušnja. Zato na svojih delavnicah vedno znova poudarjam, kako pomembno je, da se povežemo z rastlino, jo opazujemo v naravi, pomečkamo med dlanmi … Cenim strokovno znanje in znanstvene raziskave, vendar moram priznati, da sem v vseh teh letih največ naučila od rastlin samih ter od vsakodnevnega bivanja z eteričnimi olji. Pri mešanju eteričnih olj se zato ne osredotočim na posamezne učinkovine, temveč zaobjamem eterično olje kot celoto – prisluhnem njegovi zgodbi …
SAMSUNG CSC
Vaja
Da bi začutili razliko med lavandinom, sivko in divje rastočo sivko, vam predlagam vajo, ki sem jo priredila po K. Schnaubeltu.
1. Izberite dejavnost, ki jo izvajate vsak dan in v katero lahko vključite eterično olje –  na primer tuširanje, kopel ali masaža. Začnite z lavandinom (Lavandula x hybrida) in ga uporabljajte 5 dni zapored. Če boste izbrali tuširanje, kad zaprite in vanjo kapnite 3 kapljice lavandina. Bodite pozorni na spremembe v počutju in zaznajte nianse vonja.
2. Po petih dneh lavandin zamenjajte s pravo sivko (Lavandula angustifolia) in ponovite vajo. Ali občutite razliko?
3. Nato na isti način uporabite eterično olje divje sivke. Bodite pozorni na vonj: je mehkejši, bolj kompleksen, širši?
Ko boste enkrat izvedli to vajo s čistimi eteričnimi olji, ni nobene bojazni, da ne bi bili sposobni v hipu prepoznati sintetičnega ali redčenega eteričnega olja.
Spoznavajte rastline, spoznavajte eterična olja, odkrivajte sebe …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja