Obisk destilarne Florihana

Dom destilarne Florihana je planota Caussols, ki leži le nekaj kilometrov od parfumskega mesteca Grasse. Do destilarne vodi ovinkasta cesta s čudovitim razgledom na okoliško hribovje. Florihanine hišice ne morete zgrešiti – lesena hiška sredi planote z napisom “Florihana”. Ko sva s fantom vstopila vanjo, sem takoj zavonjala tisti znani vonj – kot bi odprla svojo škatlo eteričnih olj.

Sprejel naju je Alain Durante, ustanovitelj in direktor Florihane. Iz svoje pisarne je prišel nasmejan in poln energije, s šarmantnim nasmehom in živahnih oči. Klepetali smo sproščeno in čeprav smo se srečali prvikrat, sem imela občutek, kot bi se poznali že od nekdaj. Alain nama je razkazal prostore in razložil postopek destilacije – pravkar so destilirali hidrolat nerolija, dišalo je noro!
SAMSUNG CSC
Da gre za vrhunskega mojstra destilacije, o tem ni dvoma. Florihanin postopek destilacije na temperaturi 40 C je edinstven v svetu in njihova eterična olja so izjemna. To zavonja vsak malo bolj izurjen ali občutljiv nos – ko sem jih prvič povonjala v neki trgovini v Zagrebu, sem takoj vedela, da so to eterična olja, ki jih hočem uporabljati na svojih delavnicah.
Obisk Florihane in srečanje z Alainom je potrdilo, da je moj nos imel prav. Ne samo, da so eterična olja zares vrhunska – kar me je najbolj pritegnilo, je vibracija podjetja. Verjamem, da eterična olja in posebej hidrolati močno vsrkajo energijo okolice. Pri Florihani se vidi, da celoten tim dela z ljubeznijo do narave in strastjo.
Alain je z destilacijo sivke pričel pred dvajsetimi leti, v Grassu. Od vsega začetka ga spremlja žena, danes mu pomagajo tudi otroci. “Ko sva začela z ženo, je bilo čudovito. Rad bi ohranil majhno podjetje, nočem se prehitro širiti,” pove direktor podjetja, ki mu je trenutno največji izziv zagotoviti zadosti zalog – naročilom namreč komaj sledijo.
SAMSUNG CSC
Alain naju je napotil na vrh Caussolsa, kjer raste divja sivka. Čeprav sem načrtovala svoj obisk v času žetve sivke, je Alain povedal, da bo trajalo še najmanj teden dni, preden bo sivka zrela za žetev. Žanjejo jo ročno, približno dva tedna zapored, na pomoč priskoči kakšnih deset do petnajst sezonskih delavcev.
Preden sva se odpravila, naju je posvaril pred kačami in vprašal: “Kdaj se spet srečamo?” Zagotovo naslednje leto, ob žetvi.

SAMSUNG CSC
Na vrhu hriba sem prvič doživela sivko v svoji pravi veličini. Ko sem jo pomečkala med dlanmi, se je skozi moje nosnice sprehodilo na stotine različnih arom – od sladke cvetne do ostre začimbne. Divje rastoče rastline razvijejo povsem drugačne spojine od gojenih monokultur, zato so eterična olja takšnih rastlin izjemno kompleksna, redka in v aromaterapiji posebej dragocena.
Eterično olje divje sivke je gotovo specialiteta Florihane – če še nimate svoje stekleničke, si jo nemudoma priskrbite – lahko pa počakate na letošnjo žetev. Prav zanima me, kako bo dišalo eterično olje 2015, vsako leto je drugačno!

2 misli na “Obisk destilarne Florihana

  1. milena ahačič pirc pravi:

    pozdravljeni,
    želela bi naročiti eterična olja, ampak me zanima, če lahko takole neposredno po meilu ali je nujno po aplikaciji “košarica”, ne uporabljam tega namreč.
    Hvala lepa za odgovor.
    Milena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja