Prva pomoč pri izdelavi krem

Na pomoč! Moja krema je razpadla! Kaj sem naredila narobe?” se glasi začetek marsikaterega maila, ki mi ga pošlje katera od udeleženk delavnice izdelave krem. Zelo dobro poznam občutek, ko si skrbno izbral le najboljše sestavine za kremo, na koncu pa dobiš “zdrizasto” zmes, ki bi jo najraje vrgel v stranišče.

V tem blogu sem zbrala nekaj najpogostejših težav, ki se pojavljajo pri izdelavi emulzij in o katerih pogosto poročajo punce/fantje, ki kreme marljivo izdelujejo doma. Ne bom pisala o osnovah izdelave krem. Tisti, ki bi se radi naučili izdelati svojo kremo, vabljeni na našo delavnico! Stvar je zelo preprosta – vendar zahteva natančnost pri doziranju, upoštevanje pravil pri postopku izdelave emulzij ter poznavanje sestavin.

1. Krema se ni združila.

Naše kreme so emulzije, kar pomeni, da vsebujejo tako oljno kot vodno fazo. Da bi obe fazi združili, potrebujemo emulgator (na delavnicah delamo z emulgirajočimi voski rastlinskega izvora). Če se krema pri mešanju ne združi/ne homogenizira, je lahko več razlogov za to:

  • dodali ste premalo emulgatorja – v povprečju dodamo od 4 -10 % emulgatorja, odvisno od želene teksture kreme
  • oljne in vodne faze niste segreli na primerno temperaturo – uporabljajte termometer, vaš prst ni dovolj zanesljiv! 🙂
  • emulzije niste mešali dovolj dolgo – da se obe fazi združita, je potrebno intenzivno stepanje (najbolje je, da uporabite močan električni mešalnik ali homogenizator)
  • vodno fazo ste prehitro zlili v oljno fazo – pri nekaterih emulgatorjih je potrebno vodno fazo oljni dodajati postopoma

Ker na delavnicah delamo z različnimi emulgatorji, je potrebno poznati vsakega posebej. Vedeti moramo, kako ga doziramo in kolikšna je priporočena doza oljne faze za določen emulgator, da bo krema dosegla optimalno strukturo. Večkrat se zgodi, da udeleženke delajo po receptu z delavnice, vendar uporabijo drug emulgator, ki zahteva povsem drugačno recepturo. Recimo, ena od udeleženk je uporabila lecitin in je poročala o kremi, podobni masi za palačinke. 🙂 Za uporabo lecitina kot emulgatorja so povsem drugačna pravila kot npr. za uporabo emulgatorja xyliance.

IMG_5887m

2. V kremi so nastale grudice.

  • Zelo pomembno je, da oljno fazo dobro raztopimo in jo segrejemo na primerno temperaturo. Cetilni alkohol je koemulgator in ga dodajamo v oljni fazi – nikar ga ne dodajajte potem, ko že naredite emulzijo.
  • Emulzijo ohlajajmo počasi; če jo boste prehitro postavili v posodo s hladno vodo, da bi pospešili ohlajanje, lahko zaradi tega nastanejo grudice.

3. Krema je čez nekaj dni izgubila konsistenco oz. se je ločila.

  • To se lahko zgodi, če kreme ne mešamo dovolj dolgo ali dovolj močno.
  • Drugi razlog je seveda, da smo v kremi uporabili premalo emulgatorja.

4. Krema je pregosta.

  • Če želite redkejšo strukturo, pri naslednjem poskusu dodajte manj olja, manj emulgatorja in večjo količino vodne faze. Ne uporabljajte masel in voskov.

5. Krema je preredka.

  • Uporabite več rastlinskih olj in zmanjšajte količino vodne faze.

6. Krema je premastna.

  • Uporabite rastlinska olja, ki se lažje vpijejo: olje jojobe, lešnikovo olje, olje grozdnih pečk, olje meloninih semen, olje marule.
  • Uporabite manj olja oziroma izdelajte losjon.
  • Tudi od emulgatorja je odvisno, kako mastna bo krema. Nekateri emulgatorji imajo namreč sposobnost, da zmanjšajo oljnatost drugih sestavin v kremi.
  • Za izdelavo nemastnih, lahkih kremnih serumov priporočam emulgator Montanov 202.

7. Po uporabi kreme so se pojavili izpuščaji/mozoljčki/rdečica.
Razlogov je lahko več:

  1. Če je vaša koža navajena na komercialno kozmetiko, so mozoljčki pogosto znak, da se koža čisti toksinov. Veliko udeleženk poroča, da se jim je koža bistveno izboljšala po nekaj tednih uporabe naravne kreme.
  2. Obstaja možnost, da ste občutljivi na določeno eterično olje, zato je pred izdelavo kreme priporočljivo, da to preverite. Kapljico eteričnega olja kapnite na spodnjo stran podlahti. Če se pojavi rdečica ali srbečica, eteričnega olja ne uporabljajte.
  3. Pogosto tiči razlog za reakcije kože v nezadostni higieni pri izdelavi krem ter v nepravilnem konzerviranju. Vedeti moramo, da so naše kreme odlično gojišče mikroorganizmov. Če se v kremi pojavijo glivice, bakterije in plesen, lahko poškodujemo kiselkasti plašč naše kože. Vedeti moramo, da naša kuhinja ni sterilno okolje – zato je pri pripravi lastnih krem bistveno, da poskrbimo za higieno in kremam dodamo konzervans.

IMG_5139m

OPOZORILO: Posebej bi vas opozorila na uporabo eteričnih olj pri izdelavi krem. Eterična olja ne služijo zgolj odišavljanju krem, temveč jih dodajamo premišljeno, glede na tip kože in kožne težave. Upoštevajte doziranje, morebitne alergijske reakcije, draženje in fototoksičnost nekaterih eteričnih olj. Če niste vešči uporabe eteričnih olj, se jim raje izognite.

NAMIG: Svetujem vam, da na začetku delate z manj sestavinami in ne uporabljate najdražjih sestavin. Ko prvič uporabim nek emulgator in preizkušam doziranje, uporabim destilirano vodo in sončnično olje.

Tako, tale blog je namenjen predvsem mojim puncam – in fantom – z delavnic, ki pridno mešajo kremce. Hvala za vsa vaša vprašanja, ki mi pomagajo pri izboljšanju delavnic!

Tisti, ki bi se želeli naučiti veščine izdelave krem ali bi radi poglobili svoje znanje, vabljeni na katero od naših kremnih delavnic!

Za začetnike: Kreme od A do Ž
Za mojstre: Emulzije: napredni seminar

Vabljeni, da podate svoje izkušnje in vprašanja izdelave krem. Pa veliko čudovitih kremc vam želim!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja