Skuhaj si chai!

Aromatični chai je prava poslastica v hladnih zimskih dneh. Greje, zbuja čute in odišavi celo stanovanje. Preprosto (in) zapeljivo! 

Chai je tradicionalni indijski napitek in obstaja več različic – navadno gre za kombinacijo črnega čaja, mleka in začimb.

Kaj potrebujemo?
4-6 strokov kardamoma
10-15 semen črnega popra
5-6 klinčkov
1 cimetova palčka
košček svežega ingverja
vaniljevo palčko
2 skodelici vode
1 skodelico mleka ali sojinega mleka
med ali sirup agave

Priprava
Začimbe približno 10 minut kuhamo v vodi v pokriti posodi. Umaknemo z ognja in dodamo 2 žlički ali 2 čajni vrečki črnega/zelenega čaja. Precedimo in dodamo skodelico toplega mleka. Ko se chai nekoliko ohladi, dodamo med ali sirup agave.

DSC_0717


Delovanje začimb

Cimet: greje, vitalizira, pospešuje prebavo, deluje protibakterijsko in protivnetno, močno antimikrobno delovanje (pomaga pri kandidi), priporoča se pri revmi, artritisu in depresiji ter pri spolnih težavah (poskusi na miših so pokazali, da cimet izboljšuje številčnost in gibljivost spermatozoidov)
Kardamom: spodbuja prebavo, krepi telo in duha, pomaga pri suhem kašlju, spodbuja izločanje sluzi, pomaga pri ustnem zadahu (v Indiji ga uporabljajo namesto žvečilk), spodbuja koncentracijo
Ingver: pospešuje prebavo, nevtralizira toksine, krepi imunski sistem, pospešuje prekrvavitev, je naravni antibiotik, močan antioksidant, pomaga pri potovalni slabosti in pri slabosti med nosečnostjo, blaži bolečine v trebuhu, pomaga pri napihnjenosti, krepi spolno in življenjsko moč
Črni poper: pospešuje prekrvavitev, dviga libido, čisti toksine in pomlajuje, spodbuja prebavo
Klinčki: delujejo protibolečinsko (zobobol), blažijo vnetja, odpravljajo napenjanje, znižujejo krvni pritisk, najmočnejši antioksidant, kar jih najdemo v naravi. Hildegard von Bingen jih priporoča pri močnem glavobolu (šumenje v glavi).
Vanilija: pomirja živce, sprošča, afrodiziak.

Kaj imajo skupnega vse začimbe? Delujejo afrodizično. 🙂

Uživaj!

2 misli na “Skuhaj si chai!

  1. eva pravi:

    Pozdravljeni,
    iscem izparilnik ali razprsilnik za etericna olja, za domaco rabo. Mi lahko morda poveste, kaj priporocate in kje se dobi?
    pa hvala za recept za chai – ravno danes me je zamikal!

    • nina pravi:

      Pozdravljeni!
      Priporočila bi vam izparilnik, ki ima nekoliko večjo čašico, da voda počasneje izhlapi. Prav tako je dobro, da je čašico mogoče vzeti dol, saj jo tako lažje pomijemo. Vem, da izparilnike prodajajo v trgovini kalček, sicer pa so najlepši ročno izdelani izparilniki, ki jih lahko kupite pri kakšnem izdelovalcu keramike. Veliko dišečih trenutkov!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja