Božanske praline

¨Oh, še!¨ piše na škatli v obliki srčka, v katero navadno spravim svoje praline. Moj prvotni recept je aromatična mešanica pekočih začimbnic z afrodizičnim delovanjem. In vedno, ko praline prinesem na srečanja ali delavnice, me sprašujejo: ¨Lahko še?¨

Recept za aromatične praline je nuja v kuhinji vsakega ljubitelja aromatičnega. Zares preprost je, vendar je za izdelavo potrebna velika mera ljubezni in predanosti. Pa saj je tako v vsem, kar počneš v življenju – da si 100 % prisoten v trenutku in se popolnoma posvetiš svojemu delu. Razlika je očitna!

Za izdelavo pralin potrebuješ:
160 ml sladke smetane
340 g temne čokolade
1 žlička zmletega ingverja
1 žlička zmletega cimeta
1 žlička zmletega kardamoma
1/2 žličke zmletega čilija
1/2 žličke zmletega popra
1/2 žličke muškatnega oreščka

Priprava
V smetano stresi začimbe in počasi segrevaj. Odstavi z ognja in med mešanjem počasi dodaj majhne koščke čokolade. Po želji lahko dodaš več začimb – jaz se ne morem zadržati. 🙂 Ko je čokolada raztopljena, postavi v hladilnik, da se čokolada popolnoma strdi.

Vzemi iz hladilnika in z majno žličko zajami čokolado, ki jo oblikuješ v kroglice. Povaljaj v kakavu v prahu, položi v majhne papirnate košarice in shrani v hladilniku. Iz hladilnika vzemi tik preden ponudiš.

Nekaj namigov:

  • Poleg tvoje energije pri izdelavi pralin bo bistvena tudi kvaliteta sestavin. Priporočam biološko pridelane začimbe in kvalitetno temno čokolado.
  • Medtem ko valjaš praline, se začne čokolada topiti na rokah. Roke umij z mrzlo vodo, dobro obriši in nadaljuj.
  • Pralinam lahko namesto začimb dodaš eterična olja. Pomembno je, da so eterična olja biološkega porekla. Dodaj največ 5 kapljic eteričnih olj na celotno maso.
  • Primerna so eterična olja pomaranče, mandarine, bergamotke in limone, ki bodo čokoladi dodala citrusno svežino.
  • Namesto zgoraj omenjenih začimb lahko dodaš eterična olja: klinčki, ingver, črni poper …
  • Če želiš okus ¨after-eight¨, dodaj eterično olje poprove mete (kapljica bo dovolj). Priznam, včasih me zavede, in v svoje praline vmešam jasmin, vrtnico ali pelargonijo oziroma kar vse tri. Kakšno razkošje božanskih okusov!

Naj vam praline polepšajo praznične dni!

2 misli na “Božanske praline

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja