Gong Fu čajanka in umetnost vonja

Z Miho Flerejem in Nino Medved

Vabimo vas na edinstveno delavnico, kjer se bosta srečali dve subtilni umetnosti — GongFu Cha in vonj. Potopili se bomo v svet čaja in kadil, okušanje in vohanje pa povezali z zavedanjem, prisotnostjo in poglobljenim doživljanjem.

  • Kdaj: 29. november 2025, 16:00-19:00
  • Kje: Magnolija, Stoženska 11, Ljubljana
  • Cena: 45 € (vključuje okušanje prvovrstnih in avtentičnih čajev ter kitajskih kadilnih palčk)
  • Največje št. udeležencev: 7
29 november

Gong Fu čajanka in umetnost vonja

 29. 11. 2025 16:00 - 19:30  45,00

Spoznaj tradicionalno pripravo in umetnost občudovanja čaja!

Miha Flere, diplomirani filozof in raziskovalec čajne kulture, nas bo popeljal v kitajsko čajno tradicijo GongFu Cha.

Poleg kulturno-zgodovinskega ozadja se bomo posvetili okušanju čaja, pripravljenega na GongFu način. Tako se bomo čaju lahko bolj pozorno posvetili, saj bomo čajne lističe spremljali skozi več zaporednih namakanj. Zakaj in v čem se razlikujejo okusi in arome posameznih čajev, bomo raziskovali skozi prizmo različnih pridelovalnih tehnik, letnikov, sort čajevca in delov rastline, uporabljenih za izdelavo čaja.

Ob okušanju čajev bomo spoznavali kitajsko umetnost kadil skozi tri različne kadilne dišave. Na Kitajskem so ljudje skozi različna obdobja posebno pozornost namenjali lepoti bivanja – vsakdan je bil prežet z vonjem kadila, poezijo in čajem. Spoznali bomo dragocena kadila, kot sta sandalovina in agarjev les, v palčkah in njihovi izvorni obliki.

Predstavili bomo tudi parfumsko kolo (Fragrance Wheel) in kolo okusov čaja (Tea Flavor Wheel), s katerima bomo raziskali podobnosti med svetom vonjev in okusov. 

Srčno vabljeni, da skupaj okušamo in vonjamo – počasi, zavedno in z občudovanjem.

Zakaj se pridružiti čajanki?

  • Spoznali boste, kako pripraviti in okušati čaj na tradicionalen, avtentičen način.
  • Razvijali boste čutno zaznavo in se naučili prepoznavati različne vonje ter okuse.
  • Vzeli si boste čas zase, se umirili in doživeli nekaj novega – skozi čaj, vonj in prisotnost.

Cena: 45 € (vključuje DDV)

Cena vključuje:

  • Okušanje vrhunskih in redkih avtohtonih čajev: beli, rdeči, oolong, temni, puer.
  • Dišečo spremljavo ob čajih s kitajskimi kadilnimi palčkami (100 % naravno).
  • Vpogled v zgodovino, botaniko in kemijo čajev ter zgodovino uporabe kadil na Kitajskem.
  • Darilo: Kadilna palčka osmant
29 november

Gong Fu čajanka in umetnost vonja

 29. 11. 2025 16:00 - 19:30  45,00
“Delavnica Gong Fu čajanka in umetnost vonja z Miho in Nino je another level
Miha je zakladnica znanja, priprava in pitje čaja pa je res prava umetnost! Skozi umirjenost in osredotočenost na čajni ritual, me je vonjanje in okušanje čaja globoko umirilo in popolnoma sem uživala v trenutku. Nina pa je z dodatkom kadil poskrbela za še bolj poglobljeno izkustvo in moč vonja in okusa je bilo čutiti pri vsakem vdihu in požirku. Vzeti si čas zase, skozi čajni ritual in kadila je starodavna umetnost, na katero smo v tem hitrem tempu življenja pozabili in je neprecenljiva.”
Polona Kršmanc Šiško

Po čajni sensi sem zaspala bolje kot običajno. Verjetno me je uspavalo Mihovo umirjeno in hipnotično prelivanje čajnih lističev ter minimalistična lepota čajnega pribora v objemu prijetnih zvokov japonskega jazza v ozadju. Verjetno so svoje prispevala tudi kadilne paličice sandalovine. Sanjala sem o Kitajski in skrivnosti, ki je ne izdam. Pripoved o starodavnih gozdovih čajevcev je zame odkritje!
Čajni mojster spretno oživi ˝uspavane˝ liste čajevca, ki se razprejo kot krila žerjava. Ob vsakem prelivu pripovedujejo novo aromatično zgodbo, ki te popelje v brezčasne svetove onkraj vsakdana.

Katarina Batagelj

Hvala za čarobno čajno izkušnjo 🍵✨🙏. Občutek sem imela, kot da se vsak požirek spremeni v majhno meditacijo 🌸💫. Vonj in okus so me ponesli v miren prostor, kjer je čas tekel počasneje 🌈🕊️. Zelo sem hvaležna za toplino, znanje in čar, ki sta ga delilia med nas.

Katja Kutin

Gong Fu Cha je tradicionalna kitajska metoda priprave čaja, ki poudarja natančnost, počasnost in spoštovanje do čajnih lističev. Čaj se preliva večkrat, da se razkrijejo različni odtenki okusa in arome. Gre za obred, ki ni namenjen le pitju, temveč tudi opazovanju, poslušanju, vonjanju – in zbranemu doživljanju trenutka.

Kulturo čaja je na Kitajskem skozi stoletja spremljala kultura vonja. Kadilo je bilo umetnost, filozofija in meditacija obenem – način, kako se človek uskladi z ritmom narave.