Gong Fu čajanka in umetnost vonja

Z Miho Flerejem in Nino Medved

Vabimo vas na edinstveno delavnico, kjer se bosta srečali dve subtilni umetnosti — GongFu Cha in parfumeristika. Potopili se bomo v svet čaja in vonja, okušanje in vohanje pa povezali z zavedanjem, prisotnostjo in poglobljenim doživljanjem.

  • Kdaj: 15. maj 2025, 16:30-19:30
  • Kje: Magnolija, Stoženska 11, Ljubljana
  • Cena: 45 € (vključuje okušanje prvovrstnih in avtentičnih čajev)
  • Največje št. udeležencev: 7

Ni dogodkov

Spoznaj tradicionalno pripravo in umetnost občudovanja čaja!

Miha Flere, diplomirani filozof in raziskovalec čajne kulture, nas bo popeljal v kitajsko čajno tradicijo GongFu Cha.

Poleg kulturno-zgodovinskega ozadja se bomo posvetili okušanju čaja, pripravljenega na GongFu način. Tako se bomo čaju lahko bolj pozorno posvetili, saj bomo čajne lističe spremljali skozi več zaporednih namakanj. Zakaj in v čem se razlikujejo okusi in arome posameznih čajev, bomo raziskovali skozi prizmo različnih pridelovalnih tehnik, letnikov, sort čajevca in delov rastline, uporabljenih za izdelavo čaja.

Ob tem bom Nina Medved, aromaterapevtka in raziskovalka sveta vonjev, s pomočjo izbranih eteričnih olj in kadil odprla vrata v aromatični svet rastlin. Ob subtilnih notah cvetov, korenin, smol in lesa bomo iskali podobnosti med notami čajev in eteričnih olj. Skupaj bomo raziskali, kako vonj dopolnjuje okus in kako nas oboje vrača k sebi. Za lažjo povezavo bomo predstavili parfumsko kolo (Fragrance Wheel) in kolo okusov čaja (Tea Flavor Wheel). Spoznali bomo tudi redka in dragocena kadila kot sta sandalov les in agarjev les (v obliki palčk in originalni obliki).

Takšne delavnice v Magnoliji še ni bilo! Srčno vabljeni, da skupaj okušamo in vonjamo – počasi, zavedno in z občudovanjem.

Zakaj se pridružiti čajanki?

  • Spoznali boste, kako pripraviti in okušati čaj na tradicionalen, avtentičen način.
  • Razvijali boste čutno zaznavo in se naučili prepoznavati različne vonje ter okuse.
  • Vzeli si boste čas zase, se umirili in doživeli nekaj novega – skozi čaj, vonj in prisotnost.

Ni dogodkov

Gong Fu Cha je tradicionalna kitajska metoda priprave čaja, ki poudarja natančnost, počasnost in spoštovanje do čajnih lističev. Čaj se preliva večkrat, da se razkrijejo različni odtenki okusa in arome. Gre za obred, ki ni namenjen le pitju, temveč tudi opazovanju, poslušanju, vonjanju – in zbranemu doživljanju trenutka.