Praznični recept: Božične aroma mešanice za difuzor

Difuzorji so nepogrešljiv pripomoček vsakega ljubitelja aromaterapije. Z difuzijo eteričnih olj v prostoru lahko “ubijemo več muh na en mah” – dezinficiramo prostor, dvignemo razpoloženje in ustvarimo prijetno vzdušje. V tem blogu predstavljam kombinacije eteričnih olj, ki ti bodo polepšale decembrski čas!

Katere vrste difuzorjev poznamo?

Dobri stari izparilnik so v zadnjem času izpodrinili difuzorji različnih tipov. Poglejmo si, kakšna je razlika med njimi.

Izparilnik

Pri izparilniku v posodico natočimo vodo, v katero kapnemo eterična olja in spodaj prižgemo svečko. Eterična olja zaradi segrevanja izhlapijo in zadišijo po prostoru. Čeprav boste pogosto prebrali, da se eterična olja v izparilnikih pregrevajo in da se določene molekule uničijo, to ne drži. Je pa res, da voda v takšnem izparilniku kaj hitro izhlapi, zaradi česar se ustvari neprijeten vonj. Priporočam uporabo izparilnikov z večjimi posodicami, ki jih med vsako uporabo dobro očistimo. Pa previdno – eterična olja so vnetljiva!

Ultrasonični difuzor

Ko sem domov prinesla ultrasonični difuzor, je moje otroke kar razganjalo od navdušenja. Svetloba različnih barv in meglica, ki nežno puha iz difuzorja, zares ustvarita čarobno vzdušje.

Ultrasonični difuzor vodo razprši v meglico, ki se sprošča po prostoru. Za eno difuzijo lahko uporabiš približno 10 kapljic eteričnih olj. Ultrasonični difuzorji so zelo nežni, zato jih posebej priporočam za majhne otroke in manjše prostore, na primer pisarne. Takšni difuzorji istočasno delujejo kot vlažilci, namesto vode pa lahko uporabimo tudi hidrolat.

Slabost teh difuzorjev je, da je treba vodo vsakič zamenjati in difuzor dobro očistiti, sicer lahko pride do nastanka mikroorganizmov.

Ultrasonični difuzorji v naši spletni trgovini: Elia, Ceralia, Ocelia, Florihana

Difuzor z mikrodelci (nebulizator)

Nebulizator eterična olja razprši na mikrodelce, in sicer brez uporabe vode in brez segrevanja. Takšni difuzorji so primerni za večje prostore ali za intenzivnejšo difuzijo, na primer za razkuževanje prostora v času prehladov. Njihova slabost je edino v tem, da so nekoliko glasni.

V spletni trgovini imamo dva difuzorja z mikrodelci. Pri difuzorju Ona eterična olja kapnete v stekleno posodico, pri difuzorju Florihana pa v stekleničko, ki jo privijete na difuzor.

Koliko časa naj bo difuzor prižgan?

Večina difuzorjev je narejenih tako, da lahko nastavite čas difuzije ali celo časovne intervale. Čas difuzije bo odvisen od namena difuzije, velikosti prostora in starosti prisotnih. Robert Tisserand, strokovnjak za varno uporabo eteričnih olj, priporoča, da difuzijo izvajamo v krajših intervalih: difuzor naj bo prižgan 30 do 60 minut, nato ga za 30 do 60 minut izklopimo. Če je difuzija zelo blaga in vonj eteričnih olj komaj zaznaven, te omejitve ne veljajo, pravi Tisserand.

V pisarni uporabljam difuzor dvakrat do trikrat dnevno po približno 20 minut.

Če imate majhne otroke, difuzorja ne uporabljajte vsak dan, posebej previdni pa bodite pri dojenčkih. Tudi hišni ljubljenčki, posebej mačke, eteričnih olj ne prenašajo dobro, zato jih raje uporabljajte takrat, kadar jih ni v prostoru.

Zakaj se eterična olja tako hitro razdišijo?

Nikar ne pričakuj, da bo vonj eteričnih olj za ves dan odišavil tvoj dom. Eterična olja so hlapljive substance, ki v prostoru ne ostanejo prav dolgo – vsekakor niso tako obstojne kot sintezno pridobljene dišave.

Citrusi in eterična olja iglavcev sodijo v zgornje note in izhlapijo najhitreje. Če želiš obstojnejši vonj, izberi eterična olja, ki jih v parfumeristiki uvrščamo med spodnje note, na primer sandalov les, pačuli, cedro in kadilno bosvelijo.

Tudi intenzivnost vonja bo vplivala na to, kako močno bo prostor zadišal – eterična olja limonine trave, poprove mete in skorje cimeta sodijo med intenzivnejša.

Eterična olja so hlapljiva, manj intenzivna in manj obstojna od sinteznih dišav. Vendar četudi je vonj zelo subtilen, bodo vplivala na tvoje razpoloženje in dezinficirala prostor.

Zakaj ne zaznam vonja?

Še ena stvar, na katero je pomembno opozoriti, je olfaktorna adaptacija. Namreč, ko smo nekaj časa izpostavljeni istemu vonju, ga olfaktorni receptorji ne zaznavajo več. Če stopiš iz stanovanja in se vrneš čez nekaj minut, boš vonj znova zaznala. Na izobraževanjih parfumeristike, kjer vonjamo ogromno različnih materialov, to težavo rešimo z vonjanjem lastne kože ali volne.

Vnesi v svoj dom vonje narave!

Zdaj pa zmešajmo nekaj dišav!

Spodnje mešanice lahko uprabimo v izparilniku, ultrasončnem difuzorju kot tudi v difuzorju z mikrodelci. Za difuzor Florihana priporočam, da število kapljic pomnožiš s pet in eterična olja nakapaš v stekleničko, ki se privije na difuzor.

Seveda lahko dišave tudi podariš! Za 5 mililitrsko stekleničko potrebuješ približno 150 kapljic.

Božična zvezda

Ta mešanica eteričnih olj je posebej primerna za praznična druženja. Vzbuja občutke domačnosti, spodbuja radost in veselje.

2 kapljici izvlečka CO2 kadilne bosvelije ali eteričnega olja kadilne bosvelije

3 kapljice smreke

4 kapljice sladke pomaranče

1 kapljica skorje cimeta

Gozdna simfonija

Svež, zelen vonj poglobi dihanje in sprošča. V stanovanje prinese občutek lahkotnosti in vedrine.

2 kapljici cedre

3 kapljice obmorskega bora

1 kapljica brina

2 kapljici prave sivke

3 kapljice limone

Božična radost

Ta mešanica je posebej priljubljena med otroci. Pričara čarobno praznično vzdušje in se posebej prileže s piškotki.

3 kapljice CO2 vanilje

5 kapljic mandarine

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja