New York moj dišeči

Poletje v New Yorku … V mojih nosnicah se prepletajo vonj po vročem jeklu, sopari in prepotenih telesih. Vsake toliko časa me razveseli vonj po kavi in sveže pečenih mafinih, lahen vetrič prinese vonj oceana … Vonj New Yorka vsekakor ni monoton, tako razgiban in igriv je kot mesto samo.

Da je New York mesto zame, sem vedela takoj, ko sem pred šestnajstimi leti prvič odromala v to čudo sveta. Rada imam ljudi, ki so kreativni in odprti, imajo visoko stopnjo tolerance in uresničujejo svoje sanje.
Ko sem se po skoraj desetih letih New Yorka vrnila v malo vas, sem imela hudo “abstinenčno” krizo. Pogosto sem sanjala, da se sprehajam po mestu in si skušala priklicati vonj svojih najljubših predelov. No, po petih letih sem se to poletje s svojima otrokoma prvič vrnila v New York in nisem bila niti malo razočarana. “Končno spet doma!” sem si rekla.
Vabim vas, da se mi pridružite na sprehodu po mojih najbolj dišečih kotičkih New Yorka.
Enfleurage, www.enfleurage.com
Trgovina v West Villageu, ki je “kriva”, da sem se začela ukvarjati z aromaterapijo – med svojim bivanjem v New Yorku sem se tam zaposlila in popolnoma navdušila nad eteričnimi olji. Lastnica trgovine Trygve Harris potuje po vsem svetu in zbira najkvalitetnejša eterična olja. Še enkrat sem prevohala vsa eterična olja in moj nos je potrdil, da so “popolna”. Trygve ima v Omanu destilarno kadilne bosvelije, njena specialiteta pa je eterično olje lesa agarja (oud). Gre za enega najbolj norih vonjev, kar jih poznam – diši po umazanem, rahlo pekočem, fekalnem … Tokrat sem se opogumila in si privoščila stekleničko, jo prinesem s seboj v Salon vonja!
SAMSUNG CSC

Brooklyn Botanic Garden, bbg.org
Ko sem živela v Brooklynu, je bil brooklynški botanični vrt zame pravi zeleni raj sredi betona. Oboževala sem promenado cvetočih češenj in vrtnični vrt. Tokrat je bilo za vse to prepozno, sem pa imela srečo, da so v botaničnem vrtu ravno takrat imeli delavnico “Botanika aromatičnih rastlin“. Vodil jo je Joe Richkus, moj sodelavec iz trgovine Enfleurage. V uvodu smo si ogledali botanične družine, nato pa se sprehodili od rastline do rastline, jih poduhali, spoznali njihove posebnosti in za primerjavo povonjali še eterično olje. V BBG sem imela možnost primerjati vsaj pet vrst pelargonij, kemotipe timijana, različne bazilike, mete, žajblje …
SAMSUNG CSC

The Fragrance Shop, www.fragranceshopnewyork.com
Simpatična trgovinica v srcu East Villagea, kjer si lahko izdelate svoj parfum. Malo sem bila razočarana, ker je večina sestavin sintetičnih, vendar je bila lastnica trgovine Lalita tako prijetna, da je bilo pravo veselje klepetati z njo. Povedala mi je, da ima trgovinico že dvajset let in me nagovarjala, naj se preselim nazaj v New York, da bova skupaj vodili delavnice. 😉
SAMSUNG CSC

Enchantments, www.enchantmentsincnyc.com
Če ste na lovu za “surovimi” materiali kot so listi pačulija, sandalov les, korenina vetiverja, fižolčki tonka etc., je ta trgovina pravi naslov za vas. Tema trgovine so sicer “uroki” – tam najdete vse, kar potrebujete, da npr. moškega, ki vas ne ljubi, za vedno priklenete nase … (hehe, si to res želite?). Prodajalke so oblečene v čarovnice, med vašimi nogami se muzajo črne mačke … Vsekakor najljubša trgovina moje petletne hčerke Chinye (veliko bolj ji je bila všeč kot Disney Store ali FAO Schwatz).
(Očitno so uročili tudi fotke, ki sem jih posnela v tej trgovini – nobena se noče naložiti, magija, drugega ne more biti.)
Le Labo, www.lelabofragrances.com
V zelo živahnem in trendovskem predelu Noho boste našli živahno trgovinico v slogu viktorijanskega laboratorija. Vaš izbrani parfum bodo zmešali pred vašimi očmi. Zaposlenim v trgovini se vidi, da so parfumski entuziasti. Popeljali so me v pravljično deželo vonja, predstavili vsako parfumsko kreacijo posebej in filozofijo, ki se skriva za vonjem. Le Labo v Ljubljano! 😉
SAMSUNG CSC

Bond No. 9, www.bondno9.com
Če iščete dišeči spominček iz New Yorka, zavijte v trgovino Bond No. 9, ki jo boste našli na 9 Bond St. Parfumi so poimenovani po predelih New Yorka, na primer Central Park West, Little Italy, Chinatown … Moj najljubši: New Haarlem, eklektična kombinacija pačulija, vanilje, tonke v spodnjih notah s sivko in bergamotko v zgornjih notah. Spet energična prodajalca, pogovor o vonjih in New Yorku nas je popeljal v filozofsko debato o ljubezni …
SAMSUNG CSC

CB I Hate Perfume, www.cbihateperfume.com
Tole pa je prava poslastica za konec! Obiskala sem studio priznanega parfumerista Chrisa Brosiusa v Williamsburgu. Čeprav Chris pravi, da “sovraži” parfum, ga v resnici ljubi. Res, ne mara parfumov, ki jih ljudje nosijo, da bi prekrili svoj vonj ali popačili svojo osebnost. Chris išče lepoto v tem, kar je resnično – to odsevajo že imena njegovih parfumov kot so At the beach 1966, In the library, Burning leaves …  S sabo sem odnesla dva akorda, ki dišita točno tako, kot piše na steklenički: Chocolate Box po bombonjeri in Soaked Earth po zemlji po dežju. Chris lahko za vas izdela osebni parfum, v katerem ujame vaš značaj. Pomislila sem, da bi bilo res super, če bi slavni parfumerist ujel mojo dušo v stekleničko. Ko so mi povedali, da storitev stane deset tisoč dolarjev, sem se odločila, da se bom zaenkrat zadovoljila s svojimi parfumskimi kreacijami.
SAMSUNG CSC

Lahko si predstavljate, da sem se iz New Yorka vrnila vsa omamljena, polna idej in novih vonjev. Kar nekaj čudovitih spominov v steklenički sem si prinesla … Če želite ustvariti svoj parfum, ste vabljeni na našo čudovito delavnico izdelave botaničnih parfumov.

2 misli na “New York moj dišeči

  1. Maja pravi:

    Jaz pa upam, da te Lalita ni uspela prepričati.
    Le Labo boš v Ljubljano pripeljala kar ti. Mislim, da ti kar dobro uspeva, samo učenci smo mal bolj leni.
    In ja, me kar mika povohati vse tvoje nove ‘stvarce’, ki si jih uspela narediti ali kupiti to poletje.
    LP, Maja

    • Nina Medved pravi:

      Hehe, Lalita me ni uspela prepričati, je pa res, da me New York blazno mika in nekje v sanjah v prihodnosti vidim Magnolijo NYC. 😉 Do takrat pa me čaka še veliko dela tukaj (recimo Le LAbo). Učenci pa ste super! Se vidimo na vohljanju! 😉
      Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja