Čarajmo s hidrolatom vrtnice

Včeraj sva si s sosedo ob “babjem čveku” dodali žličko hidrolata vrtnice v vodo – ob srkanju opojno dišečega zvarka sva se počutili kot kraljici …


Hidrolati ali aromatične vodice nastanejo pri postopku destilacije eteričnih olj. Vsebujejo le tiste molekule, ki so hlapljive in topne v vodi. Ker so hidrolati zelo blagi, so veliko varnejši od eteričnih olj – jemljemo jih lahko interno, uporabljamo neposredno na koži, primerni so tudi za dojenčke.
Obstaja tisoče vrst vrtnic. Eterična olja in hidrolate navadno pridobimo iz treh vrst: Rosa damascena, Rosa centifolia in Rosa alba. V naši spletni trgovini boste našli hidrolate vseh treh. Meni najljubši je hidrolat stolistne vrtnice (Rosa centifolia) s pravljičnim cvetnim vonjem.
Preden vam razkrijem načine uporaba hidrolata vrtnice, nekaj napotkov glede nakupa hidrolatov. Če boste hidrolate uporabljali v hrani in pijači, je bistveno, da hidrolat ne vsebuje alkohola ali konzervansov in je pridobljen iz ekološko pridelanih rastlin. Na tržišču se pojavljajo tudi hidrolati, ki vsebujejo sintetične dišave – takšne posebej odsvetujem. Hidrolate hranimo na hladnem, navadno so uporabni 6 mesecev do 1 leta po odprtju (rok uporabe hidrolatov se razlikuje od hidrolata do hidrolata). Pri shranjevanju ali pretakanju je pomembno, da pazimo na čistočo in stekleničke dobro razkužimo.
Zdaj pa dišeče čaranje!
1. Tonik za obraz
Hidrolat vrtnice je primeren za nego vseh tipov kože, še posebej za nego suhe, občutljive in zrele kože. Ima blago adstringentno delovanje, kožo pomirja in vlaži. Hidrolat lahko poškropite neposredno po obrazu ali ga zmešate z glino in pripravite masko za obraz.
2. Parfum
Hidrolat vrtnice diši kot sveži vrtnični listi! Seveda ne pričakujte, da bo obstojen kot parfum, vendar je prijetna osvežitev v poletnih dneh.
3. Razpršilo za posteljnino
Preden se po napornem dnevu spravim v posteljo, hidrolat vrtnice razpršim po posteljnini. Za miren spanec in pridih romantike … Prav tako ga lahko razpršite po oblekah in spodnjem perilu.
4. Kopel
Rimljani so se namakali v kopeli s cvetovi vrtnic in če želite pričarati vzdušje rimskih term, kopeli dodajte žlico ali dve hidrolata vrtnice.
5. Krema
Vsi, ki obvladate izdelavo emulzij, lahko hidrolat vrtnice uporabite v vodni fazi vaše kreme. Posebej v kremah za zrelo kožo, v kombinaciji z arganovim oljem in oljem šipkovih plodov.
6. Preliv za lase
Žlico hidrolata vrtnice lahko dodate vodi za spiranje las ali hidrolat dodate balzamu za lase. Vaši lasje bodo prijetno cvetno dišali.
7. Limonada ali čaj
Vrtnica in limona se odlično dopolnjujeta. Dodajte žličko hidrolata limonadi, črnemu ali zelenemu čaju, ob posebnih priložnostih pa ga okusite v šampanjcu.
8. Dodatek prehrani
Rožno vodo uporabljajo v številnih dobrotah Bližnjega Vzhoda. Dodate ga lahko jogurtu, sladki smetani, mlečnemu rižu, sadni solati ali smutiju (še posebej dobro se poda k jagodam, malinam in hruškam).
9. Uravnavanje hormonov
Hidrolat vrtnice lahko jemljete oralno razredčen v vodi pri PMS.u, v menopavzi in pri spremembah razpoloženja. Uravnava endokrini sistem in pomirja avtonomni živčni sistem.
10. Ljubezen do samega sebe
Vrtnico povezujemo s srčno čakro, krepi zaupanje in ljubezen do samega sebe. Odpira srce in vzbuja sočutje. Razpršite po srčni čakri in vtrite v smeri urinega kazalca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja