Klopi, borelioza in eterična olja

Živim v vasi, ki je obdana s travniki in gozdovi. V toplejših dneh skorajda ne mine dan, da se ne bi odpravila v naravo. Klopov me nikoli ni bilo strah – no, me je pa lansko poletje vseeno malce prestrašil eden od tistih nepridipravov, ki prenašajo boreliozo …

Naravni repelenti
Da bi se zaščitili pred klopi, nikar ne posegajte po kemičnih repelentih, ki pogosto vsebujejo DEET (dietiltoluamid). Gre za izjemno nevarno kemikalijo, ki draži kožo, sluznico in oči ter vpliva na naš živčni sistem.
Kar nekaj je eteričnih olj, ki učinkovito preganjajo mrčes. Mednje sodijo limonska trava, citronela in limonin evkalipt (Eucaliptus citridiora), ki vsebujejo citronellal. Ker našteta eterična olja dražijo kožo, jih kombinirajte z blažjimi eteričnimi olji kot so sivka, lavandin, pelargonija in cedra, ki imajo prav tako repelentno delovanje. Izjemno učinkovito je tudi olje neema, med domačimi pripravki pa lahko posežete po jabolčnem kisu, stroku česna ali pelinkovcu.
Kako izdelamo naravni repelent?
Potrebujemo:
15 ml destilirane vode
15 ml jabolčnega kisa
6 kapljic eteričnega olja limonske trave
8 kapljic eteričnega olja lavandina
8 kapljic eteričnega olja pelargonije
Jabolčni kis vlijemo v stekleničko z razpršilko, dodamo eterična olja in dobro pretresemo. Dodamo destilirano vodo. Pred uporabo vselej dobro pretresemo. Razpršimo po oblačilih in odprtih delih telesa.
V gozdu ste staknili klopa. Kaj zdaj?
Predvsem je pomembno, da klopa čim prej odstranimo. Stara metoda pravi, da ga naoljimo in izpulimo s pinceto. Kakršno koli oljenje ni priporočljivo, saj se klop začne dušiti in lahko izloči še več morebitnih virusov. Klopa ne mučite, ne vrtite ga in ga ne sežigajte. Počasi ga povlečite s pinceto, da je v celoti odstranjen.
Ko se pojavi obroček …
Ko sem na koži opazila majhen obroček, sem bila ravno na morju. Pomislila sem, da me je nekaj pičilo. No, čez dober teden se je ta obroček bistveno razširil in takoj sem vedela, za kaj gre. Odpravila sem se k zdravniku, kjer so mi seveda predpisali antibiotik. Z jemanjem antibiotikov sem počakala dan ali dva. Vzela sem si namreč čas, da raziščem, ali obstaja kakšna naravna alternativa. Prišla sem do ugotovitve, da niti antibiotiki ne morejo dokončno izničiti te bakterije, vendar so v tem primeru najbolj učinkoviti. Odločila sem se, da kombiniram antibiotike in naravne pripravke.
Kaj je borelioza?
Borelioza je okužba, ki jo povzroča bakterija Borelia burgdorferi. Gre za izjemno zahrbtno in inteligentno bakterijo svedraste oblike (podobna spiroheti, ki povzroča sifilis), ki je sposobna spremeniti svojo obliko in prelisičiti tako imunski sistem kot antibiotike. Poleg tega je prisotna tako v krvi kot v tkivu, zaradi česar antibiotiki pogosto niso učinkoviti.
Celostni pristop k zdravljenju
Moj obroček je po nekaj dneh jemanja antibiotikov izginil. Vendar ni nujno, da je s tem borelija potonila v pozabo. Kar nekaj primerov poznam, ko so z antibiotiki ozdravili borelijo, čez nekaj let pa so se pojavile težave s sklepi, bolečine v mišicah, nenehna utrujenost ali celo poškodbe živčevja (tudi demenca). Kot sem že povedala, gre za izjemno zahrbtno bakterijo, zato nisem prepričana, ali sem z njo zares opravila. Vendar menim, da je celostni pristop dobro dopolnilo konvencionalnemu zdravljenju in da je treba posebno pozornost nameniti krepitvi imunskega sistema ter razstrupljanju.
Nekaj napotkov:
1. V času zdravljenja si privoščite savno ali vročo kopel (pregrevanje telesa zavira razvoj bakterije).
2. Razstrupite telo.
Preden začnemo z zdravljenjem z naravnimi pripravki, je pomembno, da telo razstrupimo. Priporočam semena pegastega badlja, ki jih pretlačimo in zmešamo z žlico skute. Priporočljivo je, da jih jemljemo vsako jutro vsaj tri tedne.
Seveda je potrebno v tem času posebej paziti na prehrano in poskrbeti, da se dovolj gibljemo. Proces razstrupljanja sem podprla z aromatičnimi kopelmi, masažnim oljem in pitjem hidrolatov.
Eterična olja, ki pomagajo pri razstrupljanju:

  • eterična olja rožmarina verbenon, korenčkovih semen in smilja krepijo jetra
  • pelargonija, grenivka in poprova meta pospešijo odvajanje limfe
  • brin, grenivka, črni poper in limona pospešijo odvajanje vode

Sama sem detoksikacijo in pregrevanje telesa združila v razstrupljevalnih kopelih. Kozarcu jabolčnega kisa sem dodala 3 kapljice eteričnega olja brina, 2 kapljici pelargonije, 2 kapljici grenivke in 2 kapljici rožmarina verbenon (za eno kopel).
Hidrolati:

  • za detoksikacijo pijte žlico hidrolata brina v litru vode vsak dan 21 dni (ni primerno za ljudi, ki imajo težave z ledvicami)
  • za krepitev jeter pijte žlico hidrolata rožmarin verbenon ali smilj vsak dan 21 dni

3. Wolf Dieter Storl, avtor knjige Borreliose natuerlich heilen priporoča jemanje tinkutre ščetice (Dipsacus sylvestris). Različni zeliščarji priporočajo različne odmerke, načeloma velja, da jemljemo 3 kapljice trikrat dnevno 3-4 tedne.
4. Stephen Harrod Buhner, avtor knjige Healing Lyme, priporoča jemanje adaptogenih rastlin kot sta mačji krempelj in sibirski ginseng, imunostimulantov kot je grahovec in japonskega dresnika, ki velja kot izjemen antioksidant. Buhner poudarja, da je japonska dresen posebej učinkovita pri zdravljenju borelioze, saj med drugim deluje proti spiruhetam.
5. Lahko se obrnete tudi na bioresonančno terapijo ali homeopatijo.
Eterična olja in pomoč pri simptomih
Eterična olja bodo v izjemno oporo pri simptomih borelioze kot so bolečine v mišicah (rožmarin cineol, lavandin, limona, klinčki), boleči sklepi (kadilna bosvelija, smilj, nemška kamilica), anksioznost (neroli, muškatna kadulja) in slabost (ingver, meta).
Na internetu sem naletela na kar nekaj osebnih pričevanj ljudi, ki trdijo, da so boreliozo ozdravili z eteričnimi olji, vendar nisem zasledila nobenih znanstvenih raziskav. Moje mnenje je, da obstaja več načinov, kako si pomagamo pri boreliozi, pomembno je, da raziskujete naprej.
Več informacij:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja