Aromaterapevtska konferenca NAHA v Salt Lake Cityju

Ideja, da bi se udeležila aromaterapevtske konference v ZDA, se mi je sprva zdela prav nora. Ampak včasih so prav takšne ideje najboljše! Zato nisem prav dolgo razmišljala – rezervirala sem letalsko karto in prenočišče ter kupila vstopnico za konferenco.

NAHA (National Association for Holistic Aromatherapy) je neprofitna organizacija, ki se zavzema za razvoj in promocijo aromaterapije. Poseben poudarek posveča integraciji aromaterapije v druge holistične prakse in postavljanju izobraževalnih standardov na področju aromaterapije. Vsaki dve leti NAHA organizira konferenco z imenom Beyond aromatics.

Letošnja konferenca se je odvijala v univerzitetnem kongresnem centru Univerze Utah, v mestu Salt Lake City. Vau, zares očarljivo mesto, ki leži na 1300 metrih nadmorske višine in ga obdajajo tritisočaki!

Konferenca je trajala od 24. do 27. oktobra, torej od srede do sobote, v nedeljo pa smo se lahko udeležili enodnevnih delavnic. Predavanja so se začela ob devetih zjutraj in končala ob devetih zvečer, vmes smo imeli odmor za kosilo in večerjo.

Udeležila sem se približno dvajsetih predavanj in na kratko bom opisala tista, ki so mi bila posebej všeč.

Med vsemi predavanji me je najbolj navdušilo predavanje Marca Valussija. Marco, ki je klinični fitoterapevt, avtor in destiler združenja Gadoi, je znova pokazal, da sodi med najinovativnejše strokovnjake v aromaterapiji. Na predavanju je govoril o interakciji med rastlino in človekom – natančneje, o interakciji med molekulami, ki jih proizvajajo rastline, in človekovimi TRP receptorji (“Transient Receptor Potential Channel”).

Dr. Joy Bowles, znanstvenica in avtorica priljubljene knjige o kemiji, nas je v svoje predavanje uvedla z “eksperimentom”, s katerim je pokazala, da je delovanje vonja v veliki meri odvisno od naših pričakovanj (placebo efekt). Joy je govorila o delovanju eteričnih olj na nevrotransmitorje ter na osnovi znanstvenih raziskav podala iztočnice za uporabo eteričnih olj pri Alzhemerjevi bolezni, hiperaktivnosti (ADHD) in demenci.

Madeleine Kerkhof, medicinska sestra, ki uspešno združuje komplementarno medicino s konvencionalno, je obenem avtorica dveh knjig in velika ljubiteljica CO2 izvlečkov. Na predavanju je predstavila uporabo eteričnih olj in izvlečkov CO2 za nego ustne votline pri paliativnih bolnikih. Madeline pri svojem delu uporablja široko paleto CO2 izvlečkov in njeni izdelki so se izkazali za izjemno učinkovite.

Posebej všeč mi je bilo predavanje dr. Kelly Ablard, ki je govorila o ogroženih vrstah rastlin, iz katerih pridobimo eterična olja. Med najbolj ogrožene sodijo palo santo (Bursera graveolens), narda (Nardostachys jatamansi), sandalov les (Santalum album), gugul (Commiphora wightii), bela jelka (Abies alba) in agarjev les (Aquilaria malaccensis). Kelly je podala alternative za ogrožena eterična olja glede na njihovo kemijsko sestavo.

Eno najbolj inspirativnih predavanj je bilo predavanje Remija Clera, direktorja podjetja Santanol, ki je pokazal celoten postopek pogozdovanja drevesa santalovca v Avstraliji, od semena do eteričnega olja.

Predavanje dr. Timothyja Millerja je bil pravi ameriški šov – čeprav je predaval o kemiji. Timothy je poslušalce na simpatičen način animiral s funkcionalnimi skupinami (fenoli, aldehidi, furokumarini). V spodnjem videu si poglej, zakaj je kemija pomembna za razumevanje in uporabo eteričnih olj.

Video lahko vidite po sprejemu piškotkov s strani YouTube.

Zasebnost in pogoji Google

Najbolj prijetna stvar konferenc je, da srečaš ljudi z istimi zanimanji. Ob kosilu in večerji smo izmenjavali ideje, delili navdušenje nad aromaterapijo, pa tudi zaskrbljenost glede varne uporabe in dominacije MLM firm, ki prodajajo eterična olja in so dobesedno preplavile ZDA.

S konference sem se vrnila polna novih informacij, idej in spoznanj. Obenem sem dobila potrdilo, da punce v Magnoliji opravljamo res dobro delo in da so naša izobraževanja po strokovnosti in vsebini povsem primerljiva z izobraževanji v tujini.

Konferenco je spremljal zelo pester sejem, na katerem so se predstavili prodajalci in proizvajalci eteričnih olj, raziskovalni inštituti in laboratoriji. Melani Kovač je predstavila svojo aplikacijo Dropsmith, ki je bila med Američani res lepo sprejeta. Še nekaj fotoutrinkov s sejma!

House of Aromatics, destilarna iz južnega dela Utah, ponuja izvrstna eterična olja, ki jih pridobivajo iz lokalnih rastlin. Posebej čarobni so njihovi iglavci, med katerimi me je s svojo nenavadno aromo najbolj navdušil “koloradski” bor (Pinus edulis).

“Prijateljstvo na prvi pogled.” 😉 Ko srečaš dušo dvojčico, jo preprosto takoj začutiš. In dovolj je, da veš, da obstaja. Tako se mi je zgodilo s Stacey, ki pod blagovno znamko Moss Botanicals kreira čudovito dišeče aromaterapevtske izdelke. Leta 2017 je Stacey v požaru izgubila prav vse – hišo in celotne zaloge izdelkov ter materialov. Ampak nič je ne ustavi – neustrašno gre naprej!

Marge Clark je gospa, ki je name naredila velik vtis, s svojo srčnostjo, preprostostjo in neizmernim znanjem. Od leta 1995 vodi trgovino Nature’s Gift, kjer ponuja eterična olja manjših destilarn. Marge je – tako kot jaz – totalno navdušena nad CO2 izvlečki.

Alain Durante je ustanovitelj Florihane in spoznala sva se, ko sem obiskala njihovo destilarno. Florihana je družinsko podjetje in Alain pravi, da dela že vse življenje in komaj čaka, da se upokoji. 😉 Tako bo podjetje prevzel njegov šarmantni sin Yuya. Zelo zabavna druščina, ni kaj!

Jesen je moj najljubši letni čas in ta jesen v Salt Lake Cityju je bila ena najlepših!

Želiš pridobiti strokovno znanje iz aromaterapije? Marca 2019 pričnemo s tečajem aromaterapije, ki združuje znanje in izkušnje štirih predavateljev, ki se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje. V predavanja bom vključila tudi najnovejše izsledke s konference NAHA.

Več videov iz aromaterapevtske konference si lahko pogledaš na mojem you tube kanalu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja