Krema za zaščito pred sončnimi žarki

Preden jo popiham na morje, sem vam dolžna recept za kremo za sončenje. Predvsem tistim, ki se niste mogli udeležiti  delavnice Kreme in losjoni za poletje in ki ste vešči izdelave emulzij. Tistim, ki ne poznate postopka izdelave emulzij, priporočam, da se zaradi lastne varnosti izdelave te kreme ne lotite. Že takoj na začetku vas opozarjam, da krema nima preverjenega zaščitnega faktorja, zato jo uporabljajte s posebno previdnostjo in je nikar ne preizkušajte na otrokih!

Recept za kremo za zaščito pred UV žarki (ni primerna za sončenje)

OLJNA FAZA
olje riževih luščin 6 g
olje marule 4 g
kokosovo olje 8 g
karitejevo maslo 2 g
emulgator xyliance 5 g

VODNA FAZA
hidrolat sivke 63 g
glicerin 1 g

DODATKI
cinkov oksid 10 g
vitamin E 1 g
6 kapljic eo sivke (Lavandula angustifolia)
3 kapljice eo poprove mete (Mentha x piperita)
1 g konzervansa

Vse sestavine za oljno fazo stehtamo in segrejemo na 70 C. Prav tako stehtamo vodno fazo in jo segrevamo na 70 C. Ko je oljna faza segreta na 70 C, vmešamo cinkov oksid. Nato vodno fazo vlijemo v oljno in nekaj minut stepamo s paličnim mešalnikom. Nato mešamo, dokler se krema ne ohladi. Pri temperaturi 35 C dodamo vitamin E, pri 30 C eterična olja. Ne pozabimo na konzervans. Preverimo pH in po potrebi uravnamo. Na koncu kremo shranimo v razkuženih posodicah in ustrezno etiketiramo.

IMG_5130m

Na kaj moramo biti pozorni pri izdelavi krem za sončenje?

 1. Uporabimo olja, ki so stabilna na oksidacijo (karitejevo maslo, kokosovo olje, jojoba) in se izogibajmo olj, ki vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline (olje borage, svetlin, konopljino in orehovo olje).
 2. Vključimo olja s fitosteroli – mednje sodi olje riževih luščin, ki vsebuje fitosterol gama orizanol (preprečuje delovanje UVA žarkov na encime, ki razgrajujejo kolagen).
 3. V kreme vključimo mineralne filtre kot sta cinkov oksid in titanov dioksid. Bistvo mineralnih filtrov je, da ostanejo na površini in odbijajo sončne žarke kot ogledalce. Problem seveda nastopi, če imamo opravka z nanodelci, zato vedno preverite velikost delcev (varna velikost je med 200 in 1500 nm). 10 % cinkovega oksida v kremi naj bi zagotavljalo SPF 15. Ker gre za beli pigment, bo krema s cinkovim oksidom na koži pustila nekoliko belo sled.
 4. Ker se kreme s cinkovim oksidom težje razmažejo, v kreme vključimo olja, ki so dobro mazljiva, na primer kokosovo olje in olje babassu.
 5. Nikoli ne vključimo fototoksičnih eteričnih olj!
 6. Kremo ustrezno konzervirajmo.

IMG_5153m

 

Utemeljitev izbire sestavin

OLJE RIŽEVIH LUŠČIN – vsebuje fitosterol gama orizanol (namesto njega lahko uporabite katero koli stabilno olje)
OLJE MARULE – izjemno stabilno olje, ki ne oksidira
KOKOSOVO OLJE – boljša mazljivost kreme, izjemno stabilno olje
KARITEJEVO MASLO – bogato s fitosteroli, kožo ščiti in vlaži, imelo naj bi SPF 6, izjemno stabilno
EMULGATOR – izbrala sem xyliance zaradi enostavne uporabe in stabilnosti emulzije (xyliance je emulgator rastlinskega izvora, ki se uporablja v organski kozmetiki)
HIDROLAT SIVKE – blaži opekline, pike, srbečico, preprečuje vnetja
GLICERIN – vlažilec
VITAMIN E – antioksidant (preprečuje oksidacijo rastlinskih olj in obenem varuje pred nastankom prostih radikalov)
CINKOV OKSID – zaščita pred UVA in UVB žarki
ETERIČNO OLJE SIVKE – blaži opekline
ETERIČNO OLJE METE – deluje hladilno
KONZERVANS – kremo za sončenje je treba posebej pazljivo konzervirati in paziti na čistočo pri izdelavi, shranjevanju in jemanju iz posodice!!!

Nekaj opozoril:

 • Nekatera rastlinska olja in masla naj bi vsebovala SPF, vendar to ni zanesljiva zaščita pred sončnimi žarki, saj se olja izjemno hitro vpijejo. Pomembno je, da kožo nekaj tednom pred odhodom na morje dobro nahranimo in navlažimo z rastlinskimi olji in masli. Sama si pripravim karitejevo maslo za telo, ki ga ob premišljeni izbiri masel in olj uporabim tudi kot kremo za “senčenje”.
 • Pomembno je, da uporabljate hladno stiskana in ne rafinirana rastlinska olja – slednja so namreč oropana maščobnih kislin, fitosterolov, karotenoidov, fosfolipidov, tokoferolov etc., ki našo kožo hranijo, jo vlažijo, pomirjajo in ščitijo (tudi pred sončnimi žarki).
 • Zaščitni faktor kreme ni testiran, zato bodite pri uporabi skrajno previdni. Nikar je ne testirajte na svojih otrocih. Toplo priporočam, da za otroke in v primeru, da se boste sončili, uporabite kremo s preverjenim zaščitnim faktorjem.

Pa še to. Sonce ni naš sovražnik, kot nas skušajo prepričati prodajalci krem za sončenje s faktorjem 50-100. Poleg tega, da je vir svetlobe, je tudi glavni vir vitamina D, ki je potreben za normalno rast kosti in zob, varuje pred vnetji in rakavimi obolenji ter dviguje razpoloženje.

Čudovito poletje še naprej!

* Olja malinovih semen ne uporabljajte kot bi uporabljali kremo s preverjenim zaščitnim faktorjem! Za olje malinovih semen se navaja zaščitni faktor 25-30 (to trdi ta raziskava), vendar naj bi bil dejanski zaščitni faktor 6-8 (Gabriel Mojay). Poleg tega vsebuje olje večkrat nenasičene maščobne kisline in je podvženo hitri oksidaciji, zato ne – nikar z njim na sonce!

Viri in literatura:

Heike Kaeser: Naturkosmetische Rohstoffe

Heike Kaeser: Naturkosmetik selber machen

Informacije v blogu ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Diagnozo in pravo individualno terapijo lahko določi le zdravnik/terapevt v osebnem razgovoru s pacientom. Informacije, ki so podane tukaj, vam lahko pomagajo, da se pripravite na pogovor z zdravnikom/terapevtom in mu podate dodatne predloge. Pri izbiri posameznega eteričnega olja in pred izdelavo mešanice si vedno preberite kontraindikacije in varnost uporabe le-tega v strokovni literaturi.

4 thoughts on “Krema za zaščito pred sončnimi žarki

 1. sonja pravi:

  Super Nina. Hvala! Čuj, edino eno vprašanje… glede orehovega olja… sem ravno nekaj brala o njem in naj bi bilo primerno za sončenje. Ti ga odsvetuješ v tej kombinaciji? lp Sonja
  p.s. lep dopust

  • Nina Medved pravi:

   Živijo, Sonja! Orehovo olje je zelo nestabilno in nagnjeno k oksidaciji, ker vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin. Lahko se seveda mažeš neposredno z njim (na morju ga obvezno hrani v hladilniku), vendar je moj nasvet, da ga vedno kombiniraš z drugimi, bolj stabilinimi olji, kot so jojoba, karitejevo maslo, kokosovo olje, vitamin E. Če ga boš vključila v kremo za sončenje, naj bo v majhni količini in obvezno v kombinaciji z drugimi stabilnimi olji. Zaradi vsebnosti vodne faze namreč nestabilna olja v emulzijah še hitreje oksidirajo, ob nanosu na kožo, pod vplivom sončnih žarkov, pa hitreje nastanejo prosti radikali – prav to pa želimo v kremah za sončenje preprečiti. Uživaj na sončku! Nina

 2. Xenija pravi:

  Pozdravljeni!
  Ker se bliža poletje in že kar nekaj časa razmišljam o tem kako bom zaščitila svojo kožo na kar najbolj naraven način, bi imela v povezavi s tem vprašanje.
  Bi se dalo olju jojobe primešati titanov dioksid in to uporabljati kot zaščitno sredstvo? Nekje sem sicer zasledila, da je titanov dioksid topen v vodi (ne v olju).
  Sama sem že poizkusila s pripravo domače kreme za sončenje, ampak mi nekako ni uspelo dobro vmešati titanovega dioksida (želela sem namreč malo bolj tekočo kremo in nekaj tekočine je na koncu ostalo).
  Moji, zelo zahtevni in problematični koži, nagnjeni k zelo hitremu mašenju por, za enkrat najboljše odgovarja jojobino olje.
  Zato se tudi vprašanje nanaša na mešanje le tega s titanovim dioksidom. Če bi se dalo, koliko cca. bi ga morala vmešati v recimo 100 ml olja, da bi dobila zaščito 15-20 spf? Bi tudi v tem primeru veljalo razmerje 1:10, se pravi 10 % titanovega dioksida?
  Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam! Xenija

  • Nina Medved pravi:

   Pozdravljena Xenia!
   Titanov dioksid se ne raztopi ne v vodi ne v olju, se pa lepo porazdeli v emulziji, torej kombinaciji olja in vode. V jojobino olje bi ga bilo praktično nemogoče enakomerno razporediti. Priporočam kombinacijo titanovega dioksida in cinkovega oksida, saj prvi nudi zaščito predvsem pred uvb žarki, drugi pa pred uvb in uva žarki. Načeloma velja, da naj bi koncentracija 10 % mineralnega filtra nudila SPF 15-20. Vendar to ni zanesljivo pri doma pripravljenih kremah, saj vsaka sestavina vpliva na SPF, laboratorijske naprave za merjenje spf pa so nam seveda nedostopne. Torej, če se odločite za uporabo mineralnega filtra, priporočam uporabo le-tega v emulziji, v kombinaciji s cinkovim oksidom. Prijetno poletje, Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja