Varna uporaba eteričnih olj za otroke

Če želite za svojega dojenčka ali otroka uporabljati eterična olja, boste naleteli na cel kup nasprotujočih si informacij. Od takšnih, ki mamicam svetujejo, naj na dojenčkovo kožo nanašajo neredčena eterična olja, do takšnih, ki uporabo eteričnih olj za otroke popolnoma odsvetujejo. V tem blogu želim podati osnovne napotke glede varnosti eteričnih olj za naše najmlajše.


Je aromaterapija res tako nežna?
O aromaterapiji pogosto govorimo kot o eni najbolj blagih metod zdravljenja. Vendarle je v zadnjem času prišlo do številnih poškodb zaradi eteričnih olj, ki so največkrat posledica nepravilne uporabe. Zelo malo uporabnikov eteričnih olj se namreč zaveda, da gre za najbolj koncentrirane substance narave, ki lahko vsebujejo sto in več aromatičnih spojin.


Vračanje k starodavnim načinom zdravljenja z rastlinami je postalo trend in moderne raziskave potrjujejo njihovo učinkovitost. Resda, eterična olja so čudovita – imajo močno antibakterijsko in protivirusno delovanje, vplivajo na naša čustva, krepijo imunski sistem … Prav tako pa lahko – ob neprimerni uporabi – povzročijo zastrupitev ali celo smrt.Zakaj ne uporabljam eteričnih olj za svojega trimesečnega dojenčka?

  • Koža dojenčka je nerazvita, tanka in zelo občutljiva.
  • Presnova pri dojenčku ni razvita in odvajanje toksinov je omejeno.
  • Dojenčki zelo intenzivno doživljajo vonje – pomembno je, da prepoznajo vonj svoje mame.
  • Dojenčki dišijo čudovito!

Ko sem nekega večera na vatko kapnila kapljico eteričega olja nerolija in jo dala pod blazino, da bi ponoči med prebujanjem otroka lažje zaspala nazaj, je bil moj dojenček celo noč zelo nemiren. Predvidevam, da ga je že kapljica preveč stimulirala.
Čeprav obožujem eterična olja, ne čutim nobene potrebe, da bi jih uporabljala za svojega dojenčka. Veliko raje posežem po hidrolatih – žlica hidrolata rimske kamilice v kopeli dojenčka uspava in pomiri, hidrolat vrtnice (redčen z vodo 1:1) občasno uporabim za nego ritke, neroli pa poškropim po prostoru, kadar dojenček sitnari. 😉
Kaj mora o eteričnih oljih vedeti vsaka mamica?

  1. Eteričnih olj nikoli ne nanašamo neposredno na kožo otroka. V primerni koncentraciji jih redčimo v rastlinskem olju.
  2. Eteričnih olj nikoli ne jemljemo oralno!
  3. Upoštevamo varno koncentracijo eteričnih olj glede na otrokovo starost (glej tabelo spodaj).
  4. Eterična olja hranimo nedosegljivo otrokom!!!
  5. Eterična olja niso topna v vodi, zato nikar ne pijte vode, kateri ste dodali eterično olje. Preden eterična olja dodate kopeli, jih razredčite v primerni bazi, na primer v rastlinskem olju, solubilizatorju ali peneči kopeli.
  6. Izbiro eteričnih olj prilagodite otrokovi starosti.
  7. Upoštevajte varnostna opozorila glede posamičnih eteričnih olj – eo evkalipta globulus/radiata,  poprove mete in rožmarina kt. kafra lahko povzročijo upočasnitev dihanja pri otrocih, zato jih ne nanašamo na predele blizu nosne votline! To velja za vsa eterična olja z visokim deležem 1,8-cineola, mentola ali kafre.
  8. Eterična olja so tudi 100x bolj koncentrirana od zeliščnih čajev/tinkur in imajo povsem drugačno sestavo, zato jih ne uporabljajte na isti način.
  9. Uporabite samo najkvalitetnejša eterična olja verodostojnega proizvajalca, ki lahko za eterična olja zagotovi ustrezno dokumentacijo.

Tabela: Koncentracija eteričnih olj glede na otrokovo starost
(Tisserand: Essential Oil Safety, str.47)

 STAROSTPRIPOROČENA KONCENTRACIJA %
NAJVIŠJA KONCENTRACIJA EO %
NEDONOŠENČEK00
DO 3 MESECEV0,10,2
3-24 MESECEV0,250,5
2-6 LET12
6-15 LET1,53
15 + LET2,55

Ker vem, da večina mamic nima časa, da bi preračunavala odstotke v število kapljic, vam podarjam še eno tabelo (prav tako iz Tisseranda). Pri tem opozarjam, da pride do odstopanj glede na gostoto eteričnih olj.

% eošt. kapljic za 10 mlšt. kapljic za 50 ml
0,10,31,5
0,20,63
0,51,57,5
1315
2,57,537,5
51575

Problem zastarele literature
Sama se ves čas srečujem z nasprotujočimi si informacijami v aromaterapevtski literaturi. Različni avtorji imajo zelo različna merila glede varnosti eteričnih olj in starejše knjige ne upoštevajo novejših varnostnih opozoril. Tako je moje delo predavateljice precej oteženo in iskanje zanesljivih virov kot lov na diamant.
Za primer bom vzela eterično olje evkalipta. Verjetno veste, da obstaja več vrst evkalipta in aromaterapevtska literatura za otroke priporoča uporabo blažjega evkalipta radiata. Vendar Tisserand (2014) opozarja na možnost upočasnitve dihanja ali poškodbe centralnega živčnega sistema, če katero koli eterično olje z visokim deležem 1,8 cineola nanesemo na obraz ali blizu obraza otroka (evkalipt radiata vsebuje 60.4-64.5 % 1,8-cineola).
Kaj pa uporaba eteričnih olj v prostoru?
Pogosto boste naleteli na mnenje, da pri uporabi eteričnih olj v prostoru ni potrebno biti tako pazljiv. Da temu ni tako, kaže najnovejši pripetljaj iz ZDA.
Potem ko so se malčki v vrtcu zbudili omotični, z glavobolom in razširjenimi zenicami, so vzgojiteljice poklicale gasilce, saj so mislile, da je prišlo do zastrupitve z oglikovim monoksidom. Kasneje so ugotovili, da je za domnemno “zastrupitev” kriva uporaba eteričnih olj v difuzorju. Šlo je za mešanico eteričnih olj, med katerimi je bilo tudi eo skorje cimeta – eterično olje, ki vsebuje cimetni aldehid (znan kot močan alergen, draži kožo).
O eteričnih oljih se moramo izobraziti
Ob raziskovanju uporabe eteričnih olj za otroke sem naletela na številne zgodbe, ki so se končale na urgenci – predvsem v Ameriki, kjer je kar nekaj proizvajalcev eteričnih olj, ki spodbujajo uporabo neredčenih eteričnih olj kot tudi oralno uporabo.
Tudi na naših spletnih portalih sem zasledila, da mamice dlesni dojenčkov pri izraščanju zobkov mažejo z eteričnim oljem klinčkov, pri vročini na stopala nanašajo neredčeno eterično olje poprove mete, pri kolikah mažejo trebušček z neredčenim eteričnim oljem kumine itd. Ojoj!
Vsak otrok je drugačen in morda na “napačno” uporabljeno eterično olje sploh ne bo odreagiral. Vsekakor pa se moramo zavedati, da ob nanašanju neredčenih eteričnih olj otroka po nepotrebnem izpostavljamo preobčutljivosti na določeno substanco.
Drage mame, polagam vam na srce – preden eterična olja uporabite na svojem dojenčku, se o uporabi eteričnih olj izobrazite ali posvetujte z usposobljenim strokovnjakom.
Več branja/viri:
Kaj mora vsaka mama vedeti o uporabi eteričnih olj: http://www.thebarefootdragonfly.com/what-every-mom-needs-to-know-about-essential-oils/
Ali lahko uporabim eterična olja za svojega dojenčka: http://www.thebarefootdragonfly.com/can-i-use-essential-oils-on-my-baby/
Kvaliteta in izobrazba sta bistveni pri uporabi eteričnih olj za otroke: http://blog.aromapraxis.de/2015/01/14/qualitat-und-schulung-sind-ein-muss-bei-kinder-aromapflege/
Poškodbe z eteričnimi olji: http://www.atlanticinstitute.com/blog/2015/1/6/top-ten-worst-adverse-effects
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/EssentialOilConsumerSafety/
Tisserand/Young: Essential Oil Safety
Varna uporaba eteričnih olj: https://www.magnolija.si/blog/2013/06/varna-uporaba-etericnih-olj/
Vabljeni tudi na našo delavnico Osnove aromaterapije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja