Aromaterapija v nosečnosti: recepti

Zdaj ko poznamo osnove varne uporabe eteričnih olj v nosečnosti in lastnosti ter delovanje najbolj uporabnih eteričnih olj, smo pripravljene, da si izdelamo lastne pripravke, ki nas bodo spremljali od pričetka nosečnosti kot tudi pri porodu.


Čeprav je vsaka nosečnica drugačna in imamo različne težave, sem izbrala šest najpogostejših tegob, ki se nas lotevajo v času nosečnosti. Vse izdelke uporabljam tudi sama in prepričana sem, da najdete kaj zase.

1. NOSEČNIŠKE STRIJE

Strije so v veliki meri dedno pogojene in vsaka ženska se jim ne more popolnoma izogniti. Da bi zmanjšali nastanek strij, je pomembno, da od tretjega ali četrtega meseca dalje redno masiramo trebuh.

EO: neroli, mandarina, sivka, vrtnica, rimska kamilica, kadilna bosvelija, rožni les

 

Stepeno karitejevo maslo za nosečke

Med svojo prvo nosečnostjo sem živela v New Yorku in na ulici sem si kupila košček karitejevega masla, s katerim sem vsak dan mazala svoj trebuh – odnesla sem jo brez ene same strije. Med drugo nosečnostjo sem si pripravila stepeno karitejevo maslo, ki ga uporabljam tudi tokrat. Kombinacija rastlinskih in eteričnih olj pospešuje elastičnost, krepi tkivo in preprečuje srbečico. Postopek priprave boste našli v tem blogu.
70 g karitejevega masla
20 g kokosovega olja
10 g olja pšeničnih kalčkov (ali olja šipkovih plodov)
4 kapljice eteričnega olja sivke
4 kapljice eteričnega olja mandarine
2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice

2. NEGA DOJK

V nosečnosti so dojke podvržene številnim spremembam. Da okrepimo tkivo in preprečimo nastanek strij, pa tudi, da prsi pripravimo na dojenje, je pomembno, da med nosečnostjo redno izvajamo masažo prsi.

EO: sivka, neroli, vrtnica, sandalov les, smilj, rimska kamilica, rožni les, cedra, pelargonija

Masažno olje za nego dojk

V tej recepturi sem uporabila kombinacijo negovalnega olja mareličnih koščic in hranljivega avokadovega olja. Vitamin E bo poskrbel za elastičnost tkiva. Kombinacija eteričnih olj ima pomirjujoč cvetni vonj in krepi tkivo.
40 ml olja mareličnih koščic
8 ml arganovega olja
2 ml vitamina E
5 kapljic eteričnega olja sivke
3 kapljice eteričnega olja rožnega lesa
2 kapljici eteričnega olja pelargonije
UPORABA: Prsi zmasiramo dvakrat dnevno najprej s celo dlanjo s krožnimi gibi (v smeri urinega kazalca), nato z dvema prstoma spiralno v smeri proti bradavici. Pred masažo prsi navlažite s hidrolatom vrtnice. Prosite partnerja, naj vas zmasira – gotovo se ne bo branil.

3. NESPEČNOST

Za miren spanec vam priporočam, da kakšne pol ure pred spanjem v izparilnik kapnete nekaj kapljic eteričnega olja, ki pomirja in uspava. Če imate težave z nespečnostjo, pa si pred spanjem privoščite aromatično kopel.

EO: neroli, narda, cedra, rimska kamilica, mandarina, sivka

Kopel proti nespečnosti

V tej kopeli sem uporabila eterično olje narde, ki je najučinkovitejše pri nespečnosti in vas bo popeljalo v globok spanec. To eterično olje samo po sebi ne diši najbolje, vendar je v tej kombinaciji prav prijetno (če vam je narda pretežka in nimate večjih težav s spancem, jo nadomestite s cedro). Ne pretiravajte s številom kapljic v kopeli med nosečnostjo. Kopel pripravite tako, da eterična olja dodate soli, premešate in stresete v kad s toplo (ne prevročo) vodo.
5 žlic morske soli
1 kapljica eteričnega olja narde
2 kapljici eteričnega olja sivke
2 kapljici eteričnega olja mandarine
IMG_5718m

4. STRAH IN TESNOBNOST

Nosečnost je vsekakor posebna izkušnja za vsako žensko –  za marsikatero je to najlepše obdobje življenja, spet za drugo pa je ta čas stresen in poln skrbi. Kot prvo – nima smisla, da se obremenjujemo s podobami iz spletnih portalov in medijev o vedno nasmejani srečki nosečki. Verjamem, da nas je večina takšnih, ki zaradi razburkanih hormonov in osebnih situacij kdaj pa kdaj izgubimo tla pod nogami. Pomembno je, da se znamo umiriti in poskrbeti same zase, tudi ko nas zajame strah, popade bes ali nas tišči v želodcu – s svojimi čustvi in mislimi namreč močno vplivamo na otročka.

Eterična olja: sivka, neroli, sladka pomaranča, vrtnica, pelargonija, limonina trava, litsea cubeba, jasmin

 

Rožno olje za masažo telesa

Privoščite si po cvetju dišeče masažno olje iz najdragocenejših sestavin! Negovalnemu mandljevemu olju sem v tej recepturi dodala olje šipkovih plodov, ki intenzivno obnavlja kožo, ter olje granatnega jabolka, ki je znano kot antioksidant in uravnava hormone. Eterično olje vrtnice in pelargonije uravnavata čustva in vzpostavljata harmonijo.
40 ml mandljevega olja
5 ml olja šipkovih plodov
5 ml olja granatnega jabolka
3 kapljice eteričnega olja vrtnice ali absoluta vrtnice
3 kapljice eteričnega olja rožne pelargonije
UPORABA: Vsak dan vmasiramo v telo pred ali po tuširanju. Pred nanosom olja se lahko tudi poškropite s hidrolatom vrtnice.

Rožno olje za točkovni nanos

Eterična olja iz zgornjega recepta uporabimo v močnejši koncentraciji. Večkrat dnevno nanesemo na pulzne točke: za ušesa, na vrat, okoli srca, na zapestje.
10 ml olja jojobe
2 kapljici eteričnega olja ali absoluta vrtnice
2 kapljici rožne pelargonije
IMG_5199m

5. ZATEKANJE NOG

Zaradi hormonskih sprememb in pritiskanja plodu se v nosečnosti pogosto pojavijo težave z otekanjem nog in krčne žile. Pomagal vam bo počitek z dvignjenimi nogami, elastične nogavice in telovadba. Pomagamo si lahko tudi z masažo/obkladki z eteričnimi olji.

EO: cipresa, limona, limeta, rožmarin verbenon, brin, palmarosa, pelargonija, grenivka

 

Topli obkladki za otečene noge

Na žlico soli kapnemo po kapljico limone, rožmarina verbenon in ciprese – kombinacija eteričnih olj bo ublažila bolečino in pospešila prekrvavitev. Premešamo in stresemo v posodo s toplo vodo. Vanjo pomočimo brisačko in jo položimo na noge. Namesto eteričnih olj lahko za pripravo obkladkov uporabite tudi hidrolat mirte, vrtnice ali ciprese.

6. JUTRANJA SLABOST

Na srečo je mimo – zame je bila to najbolj zoprna nosečniška radost, ki se je vlekla od jutra in večera, pa še ponoči. V prvem trimesečju moramo biti posebej pozorni pri uporabi eteričnih olj, zato bi v tem primeru priporočila samo inhalacijo.

EO: ingver, zelena meta, sladka pomaranča, petitgrain, mandarina, sivka

 

Inhalator proti slabosti

Na bombažni vložek inhalatorja kapnemo do 10 kapljic enega od zgornjih eteričnih olj. Meni osebno sta najbolj pomagala ingver in zelena meta (ker sta vonja obeh zelo intenzivna, uporabite najprej 5 kapljic in po potrebi dodajte). Po potrebi inhalirajte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja