Maslo za telo: kapučino s cimetom in vaniljo

Navdih za to maslo sem dobila, ko sem prvič povonjala kavno maslo. V hipu sem se prestavila v newyorško kavarno Starbucks, kjer sem vedno pila kapučino, po katerem sem potresla cimet in vaniljo. In že sem bila v svoji kozmetični kuhinji, pisoč tale recept, ki bo ljubitelje kave zagotovo spravil ob pamet …

Potrebujemo:
35 g karitejevega masla
15 g kokosovega olja
30 g kavnega masla
20 g olja mareličnih koščic
10 kapljic vaniljevega izvlečka
10 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče
2 kapljici eteričnega olja skorje cimeta

Priprava:

Karitejevo maslo, kokosovo olje, kavno maslo in olje mareličnih koščic stehtamo. V visoki posodi stepamo, da dobimo gosto kremasto zmes (sama navadno stepam najmanj pet minut). Dodamo izvleček vanilje in eterična olja ter shranimo v posodicah. Rok uporabe takšnega masla je najmanj 6 mesecev – vendar sem prepričana, da ga boste pomljaskali veliko prej!

IMG_5126m

Stepena masla za telo gotovo sodijo med moje najljubše kozmetične pripravke. Priprava je zares enostavna, za kožo so izjemna in ker vsebujejo samo maščobe, nam ni treba uporabiti konzervansa. Začela sem s povsem preprosto formulo – 10 delov karitejevega masla in 6 delov rastlinskega olja – iz katere sem izpeljala več deset receptur.

Besedica ali dve o sestavinah

O karitejevem maslu sem že veliko pisala – v mojih kozmetičnih pripravkih je preprosto nepogrešljivo, dodajam ga kremam, mazilom, deodorantom, oblogam za lase … Kokosovo olje me vedno znova očara s svojim vonjem in mazljivostjo. Olje mareličnih koščic sem izbrala, ker je posebej negovalno, kožo hrani in zadržuje izgubo vlage. Blag vonj po marcipanu se lepo poda k ostalim sestavinam v izdelku. Novost in absolutni zmagovalec tega masla je kavno maslo. Pridobljeno iz kavnih zrn ima vonj po sveže praženi kavi. Pospešuje prekrvavitev, odpravlja celulit in je prava bomba antioksidantov.

IMG_5125m

Z eteričnimi olji nisem pretiravala, saj imajo vse od naštetih sestavin svojstven vonj. Tokrat se pri izbiri eteričnih olj nisem osredotočila na njihovo terapevtsko delovanje, temveč na aromo. Vem, da se ponavljam, ampak naj znova poudarim – eterično olje skorje cimeta močno draži kožo in ga nikar ne dozirajte tako kot ostala eterična olja. V tem receptu sem ga dodala 2 kapljici (priporočena koncentracija tega eteričnega olja v izdelkih za telo je 0,2 %).

Ekstrakt vanilje lahko pripravimo sami (eterično olje vanilje ne obstaja, čeprav ga prodajajo!!!). Vaniljevo palčko drobno sesekljamo in jo prelijemo z 96 % alkoholom. Namkamo tri tedne, nato precedimo in shranimo v temni steklenički.

Očarljivo maslo, ki bo zasvojilo vsakogar. Samo eno napako ima – prehitro ga zmanjka! 😉

 

4 misli na “Maslo za telo: kapučino s cimetom in vaniljo

  1. Polona pravi:

    Pozdravlejna Nina, tale maslo mora biti božansko za kožo in me že zelo mika,da bi ga poskusila narediti :). Me pa zanima kavno maslo-a je to narejeno povsem naravno, torej brez hidrogeniziranja in sintetičnih pripomočkov. Lahko bi ga pa verjetno tudi izpustila in dodala namesto njega malce več karitejevega masla-vendar potem erjamem nebi več tako dišalo :).
    Lep pozdravček,
    Polona

    • Nina Medved pravi:

      Živijo Polona!
      Ja, poanta tega recepta je vonj po sveže praženi kavi. Lahko bi sicer namesto kavnega masla dodala več karitejevega, kar se same teksture tiče, sta si masli zelo podobni. Kavno maslo je pridobljeno s hidrogenizacijo hladno stiskanega kavnega olja – slednjega že dlje časa iščem, ampak ga v Evropi še nisem zasledila. Še boljše bi bilo olje iz zelenih semen (green bean coffee oil). Obstaja tudi absolut kavnih zrn, sama pa sem naredila tinkturo (zdrobljena kavna zrna sem namakala v 96 % alkoholu – vendar je bila aroma bolj blaga). No, jasno, če se lahko odrečeš vonju po kavi, priporočam kombinacijo kariteja, kokosovega olja in kakavovega masla. Zraven pa skodelico dobre kave. 😉
      Dišeč pozdrav,
      Nina

  2. Polona pravi:

    Pozdravljena Nina,
    veste kaj me še zanima zasledila sem, da obstaja še ena vrsta karitejevega masla in sicer rumene barve. Mogoče veste kakšna je razlika med njima? Ali vi uporabljate rafiniranega ali nerafiniranega za svoje izdelke? Jaz vsepovsod uporabljam le neprečiščenega, kajti sem brala, da je le ta poln vitaminov medtem, ko pa prečiščen pa ne vsebuje nobenih vitaminov.
    Hvala za odgovor, lep pozdravček,
    Polona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja