Magnolijino maslo za telo

Ura se bliža tretji popoldne, kar pomeni, da je skrajni čas za kuhanje kosila. Iz šole prihaja lačni otrok … Na poti do kuhinje mi pod roke pride karitejevo maslo … zasrbijo me prsti … in že se kuha – maslo za telo

Moje najljubše karitejevo maslo je neprečiščeno, po Afriki dišeče maslo!

Takšno je tudi najbolj bogato in za našo kožo najbolj hranljivo. Osnovni sestavini, ki jih potrebujemo za izdelavo masla sta karitejevo maslo in raslinsko olje (izbrala sem mandljevo), v razmerju 6:2.
Karitejevo maslo je na sobni temperaturi v trdnem stanju, zato ga raztopimo v parni kopeli. Pazimo, da masla ne segrejemo preveč.
Ko je maslo raztopljeno, ga prelijemo v drugo posodo in dodamo mandljevo olje. Premešamo in počakamo, da se mešanica nekoliko ohladi (saj govorim kot prava gospodinja!)Nato se prične zabava – stepanje! Zagrabimo mešalnik z nastavkom za stepanje in mešamo nekaj minut, da nastane trdna smetana. Pozor: če kuhinjo čistite sami, uporabite visoko posodo za stepanje! Moja kuhinja je bila po izdelavi tega masla videti kot po snežnem metežu! 😉Maslo je gotovo, če ostane na navzgor obrnjeni žlici.:) Če je maslo premehko, ga lahko za nekaj časa postavimo v hladilnik in nato znova stepemo.
Maslo shranimo v steklenih posodicah in dobro zapremo.
Trije lončki masla …
Prvega snede moj sin. Stopi skozi vrata, sprašujoč: ¨Mami, kaj bo danes za kosilo?¨  ¨Pridi, a te lahko namažem z novim maslom?¨ skušam odvrniti njegovo pozornost. ¨Uuu, kok paše …¨ zavzdihne, ko se mu maslo raztopi na rokah in očitno pozabi na lakoto.
Drugi lonček odnesem sosedi, ki nas je povabila na torto. Tam sta še dve drugi sosedi. Maslo si vtreta v roke in se ne moreta načuditi svoji novi svilnati koži. Vse tri hočejo – ŠE!
Tretji lonček skrijem – sicer bodo v njem, še preden se zavem, prsti moje triletnice.
In kako pripravimo maslo?
Izdelava je silno preprosta (vsaj v primerjavi z življenjem);).

Potrebujete karitejevo maslo in hladno stiskano rastlinsko olje. Karitejevo maslo lahko kombinirate s kakavovim ali mangovim maslom (vendar bo kakavovo maslo dalo tršo teksturo kreme). Dodate lahko različna rastlinska olja, na primer mandljevo, avokadovo, lešnikovo, olivno, olje grozdnih pečk, kokosovo olje in olje jojobe (ki je pravzaprav vosek).

Maslo lahko začinite z enim ali večimi eteričnimi olji (za telo uporabimo največ 1 % koncentracijo eteričnih olj, kar je 30 kapljic v 100 g). Prav tako lahko dodate vitamin E (naravni antioksidant, ki regulira oksidacijo in podaljša rok uporabe izdelka).

Osnovni recept:
150 g karitejevega masla
50 g mandljevega olja
15 kapljic eteričnega olja prave sivke

10 kapljic eteričnega olja rožnega lesa

15 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče
Potem ko opravite z matematiko, se prepustite domišljiji!
Še en nasvet: morda je bolje, če masla ne pripravljate s praznim trebuhom …

15 misel na “Magnolijino maslo za telo

  1. Elizabeta pravi:

    Poskušala sem to maslo narediti, pa stepanje nikakor ni uspelo. Je pri tem še kakšno specialno navodilo?
    Hvala
    Elizabeta

  2. nina pravi:

    Pozdravljena, Elizabeta! Me veseli, da ste se lotili izdelave masla za telo. Če se maslo med stepanjem ni hotelo strditi ali zgostiti, je morda zato, ker je bilo maslo pretoplo. Lahko ga za nekaj časa postavite v hladilnik ali posodo z maslom postavite v posodo s snegom 😉 in stepate naprej. Poskusite in mi sporočite, kako vam je uspelo!
    Veliko dišeče zabave,
    Nina

    • Polona pravi:

      Pozdravljena Nina,
      sem naredila Vaše čudovito maslo po zgornjem receptu-res je enkratno. Zanima me pa samo rok uporabe tega izdelka? Glede nato, da ni vode pomoje zdrži par mesecev ampak ne vem, če to drži? Lep sončen pozdravček 🙂

      • Nina Medved pravi:

        Se opravičujem za zelo pozen odgovor – mi je ušlo tole vprašanje. Prav imate, rok uporabe je 6 mesecev, tudi 1 leto, če ste uporabili stabilna rastlinska olja in dodali vitamin E.

        • Sasa pravi:

          Spostovana Nina,
          Zanima me, koliko vitamina E je potrebno dodati v ta recept za maslo za telo? V primeru, da dodajam se koruzni skrob, me prav tako zanima kolicina le-tega v maslu.
          Hvala za odgovor in lep pozdrav!

          • Nina Medved pravi:

            Živijo Saša!
            Vitamin E deluje kot antioksidant, če ga dodate 0,5-1 %. V tem receptu je to 1-2 g. Koruznega škroba lahko dodate eno žličko. Zadnje čase za nekoliko mat efekt raje uporabim belo glino ali prah svile, ki ju dodam 1 %.
            Veselo mešanj!
            Nina

    • Nina Medved pravi:

      Simona, živijo!
      Lahko mi pišete na nina@magnolija.si, da vam pošljem seznam vseh sestavin, ki bodo v kratkem na voljo tudi v naši spletni trgovini – trenutno so naročila preko maila. Karitejevo maslo je organsko, neprečiščeno, iz pravične trgovine – res odlično.
      Vse lepo, Nina

  3. Mateja pravi:

    Zdravo!
    Naredila sem tole maslo. Menim, da mi je dobro uspelo. Edino kar se mi zdi, je mogoče malo pretrdo – sedaj, na koncu. Se tudi vam popolnoma strdi? Po sliki sodeč mi zgleda, kot, da je bolj kremast..? Pa še nekaj – dodala sem eterično olje limone. Lahko sedaj, ko je že vse končano naredim karkoli, ker me moti dokaj “močan” vonj po lateksu.
    Sedaj pa še ena želja – bi bili tako dobri in se malo razpisali katera eterična olja dodajate vi in zakaj oz. čemu naj bi bila namenjena. Sama sem še čisto nova v tem, vendar mi je do sedaj zelo všeč.
    Upam, da vam nisem naredila preveliko dela! 🙂
    Hvala za odgovore, pa en lep dan želim! =)

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena, Mateja!
      Me veseli, da ste se lotili izdelave masla. Meni se ne strdi – ste mogoče dodala kakavovo maslo? Navadno ima kakavovo maslo tršo strukturo. Kar se tiče eteričnega olja limone, težko rečem – tudi sama ga uporabljam v maslu za telo in čudovito diši. PReverite, ali imate res kvalitetno in čisto eterično olje, priporočam eterična olja biološkega porekla.
      Zelo težko bi v nekaj stavkih napisala kaj o dodajanju eteričnih olj – uporaba eteričnih olj je namreč zelo široka tema. Predvsem bi vas za začetek opozorila, da uporabljajte kvalitetna eterična olja z ustreznimi varnostnimi opozorili. Kot drugo, eteričnih olj ne kapajte poljubno, temveč je potrebno natančno doziranje – v kremah za obraz priporočam 0,5 % koncentracijo, v maslih za telo pa 1 %. Določena eterična olja dražijo kožo, druga so fototoksična – zato je potrebno vsako eterično olje pred uporabo preučiti in preveriti morebitne alergične reakcije. Pomembno je, da se zavedate, da eterična olja niso zgolj namenjena odišavljanju izdelkov, temveč imajo določene učinke na našo kožo, npr. sivka, čajevec, limona delujejo antiseptično, pelargonija uravnava proizvodnjo sebuma, rožmarin kemotip verbenon pospeši prekrvavitev in koži vrača življenje, eterično olje kadila, vrtnice, roževega lesa delujejo pomlajevalno, smilj intenzivno regenerira kožo etc. Seveda toplo priporočam katero od naših delavnic.
      Dišečo jesen želim,
      Nina

  4. Biljana pravi:

    Zdravo,
    zelo sem navdušena nad vašimi nasveti za pripravo kozmetike in drugih pripravkov, pa bi rada naredila takšno kremico za moj trebušček, pa me zanima, ali lahko uporabim orehovo olje oziroma prosila bi za navodilo za pripravo izdelka, ki vsebuje orehovo olje.
    Najlepša hvala in lep dan,
    Biljana

    • Nina Medved pravi:

      Pozdravljena! Seveda lahko uporabite orehovo olje – z njim nadomestite mandljevo. Na kar moramo biti pozorni je, da ima orehovo olje krajši rok uporabe, saj zaradi svoje sestave hitro oksidira. Vendar v kombinaciji s karitejevim maslom to ne bi smelo biti prevelik problem.

  5. spela pravi:

    Zdravo, mene pa zanima ce je maslo nujno potrebno segreti?zadnjic sem namrec na hitro pripravila maslo tako da sem v eni posodi zmesala maslo in mandljevo olje,potem pa nekaj casa samo miksala.Tekstura je sicee malo trsa ampak se tako ali tako stopi ob doktiku s kozo.
    Hvala in lp,
    Spela

  6. alja pravi:

    Zdravo Nina, v enem od tvojih prispevkom sem zasledila, da koža potrebuje tudi vlago, ne le maščobe, pa me zanima, če si tudi s tem maslom za telo lahko dehidriram kožo? S čim jo je primerno vlažiti? Najlepša hvala za odgovor..Lp, Alja

    • Nina Medved pravi:

      Živjo Alja! Najbolje je, da maslo za telo naneseš na kožo tik po tuširanju, lahko tudi pred. Bistvo je, da maščobe nanašamo na navlaženo kožo, potem ne bi smelo priti do izsušenosti. Lp, Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja